Bank-Sen: 'Şaibeli Ziraat Bankası sınavının takipçisiyiz'

Şaibeli Ziraat Bankası sınavına yönelik basın açıklaması yapan Bank-Sen, AKP’nin sınav entrikalarının son mağduru olan genç bankacı adaylarının haklı mücadelelerinin yanında olduğunu belirterek sürecin takipçisi olacağını duyurdu.

Türkiye’nin en köklü ve büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası, geçtiğimiz aylarda yayınladığı bir duyuru ile istihdam edilmek üzere farklı pozisyonlara 3 binin üzerinde yeni personel alacağını açıklamış, ardından düzenlenen sınavın şaibeli olduğu iddiaları basına yansımıştı.

Bunun üzerine Devrimci Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (Bank-Sen), AKP’nin sınav entrikalarının son halkasını oluşturan Ziraat Bankası’nın şaibeli personel alım sınavı hakkında basın açıklaması yayınladı. Bank-Sen yaptığı basın açıklamasında "AKP’nin Sınav Entrikalarının Son Hedefi: Ziraat Bankası’nın Genç Bankacı Adayları"na seslendi.

Yalnızca sektörde fiilen çalışmakta olan banka emekçilerinin değil aynı zamanda genç bankacı adaylarının haklı mücadelelerinin yanında olduğunu belirten Bank-Sen, şaibeli sınava yüz binlerce kişinin katıldığını ve dile getirilen tepkilerin boyutu düşünüldüğünde, kamuoyuna da yansıyan bu tepkilerin kesinlikle göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

“Ziraat Bankası ve Anadolu Üniversitesi en kısa sürede kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapmalı”
Bank-Sen, 24 Kasım tarihinde Banko Asistanı, Servis Görevlisi ve Uzman Yardımcısı pozisyonları için yapılan yazılı sınavın sonuçlarının açıklanmasının ardından, sınavın şaibeli olduğu yönündeki birçok itiraza rağmen henüz ne Ziraat Bankası’nın ne de Anadolu Üniversitesi’nin henüz herhangi bir açıklama yapmadığına dikkat çekti.

Türkiye’nin en büyük kamu bankasında ve daha personel alım süreci sonuçlanmadan gerçekleşen haksızlık iddialarının endişe ve üzüntü verici olduğunu kaydeden Bank-Sen, bu gelişmeler karşısında birinci derecede sorumluluğu bulunan Ziraat Bankası yönetimi ve Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’nün konu hakkında en kısa sürede kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapması gerektiğini vurguladı.

“Ziraat Bankası sınavı diğer şaibeli sınavlardan ve özelleştirme sürecinden ayrı düşünülemez”
Özellikle AKP iktidarı döneminde, üniversiteye giriş sınavları başta olmak üzere farklı kamu kuruluşlarına personel alımı ve yükselme sınavlarında hile yapıldığı ve sınavların şaibeli olduğu yönünde birçok iddianın gündeme geldiğini anımsatan Bank-Sen, Ziraat Bankası sınavının da YGS, KPSS, Yurtdışı Yükseköğrenim Denkliği Sınavı, Komiser Yardımcılığı Geçiş Sınavı, Avukatlar İçin Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Sınavı gibi sınavlardan ve tabi iki özelleştirme sürecinden bağımsız düşünülemeyeceğinin altını çizdi.

Bank-Sen, iddiaların gerçek dışı olduğu kanıtlansa bile, Ziraat Bankası’nın personel alım sınavında bu tür iddiaların gündeme gelmesinin, siyasi iktidarın bütün alanlarda yeni genç kuşağının istihdamında başarısız ve adaletsiz olduğunun yeni bir kanıtı olduğunu ifade etti.

Bank-Sen: “Sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız”
Bank-Sen, yapılan itirazlar karşısında idari ve adli bir soruşturmanın gecikmeden başlatılması, mağdurları açısından şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve herhangi bir usulsüzlüğün tespit edilmesi halinde ise, konumu ve görevi ne olursa olsun sorumluların cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

Banka emekçilerinin hakları için yürüttüğü haklı mücadelede genç bankacı adaylarının anlaşılır tepkilerinin de yanında olduğunu belirten Bank-Sen, bu sürecin takipçisi olacağını açıkladı.

(soL- Haber Merkezi)