AÜ'de işçiler taşeronsuz yemek üretti

Ankara Üniversitesi (AÜ) Cebeci yerleşkesi yemekhanesinde işgal 15. gününe girerken işçiler ilk defa kendi bütçeleri ile yemek çıkardı.

soL (Ankara) Ankara Üniversitesi'nde (AÜ) sürdürülen yemekhane işgalinde 15. güne girilirken bugün yemekhane direnişinde yeni bir aşama daha kat edildi. İki aydır süren boykot ve işgal eylemlerinin ardından bugün emekçiler ilk kez kendi bütçeleriyle yemek çıkardı. Öğrencilerin yoğun bir destek verdiği uygulama başarılı geçti.

Standartlara uygun olarak dört çeşit halinde çıkarılan yemekler, boykot ve işgal eylemleri sırasında toplanan bağışlarla alınan malzemeler kullanılarak hazırlandı. Yemek ücretleri ise tekrar işçilerin oluşturduğu kasada toplandı. İşçilerin önceki taşeron döneminden ellerinde kalan malzemelerin bulunduğu depo, böylesi bir direnişin gerçekleştirilmesini engellemek amacıyla geçtiğimiz hafta Rektörlük tarafından kilitlenmişti.

Bu uygulama şimdilik sadece Cebeci yerleşkesinde gerçekleştirildi. Uygulamanın son derece başarılı geçtiğini söyleyen işçi temsilcileri, gerekirse bayram tatilinden sonra diğer kampüslere de taşınabileceğini belirttiler ve taşeron şirket olmadan da işçilerin yemekhaneyi idare edebileceğinin ortaya çıktığı yorumunu yaptılar

"Öğrenci temsilcileri" kılığında Rektörlük konuştu!
Öte yandan, dün üniversitenin çeşitli yerlerine asılan Öğrenci Temsilcileri Konseyi imzalı bir bildiride, işçilerin haklı direnişine yönelik suçlayıcı ifadelerde bulunulmuştu. Yemekhane işçilerinin taşeron şirketle anlaşmayı reddederek "öğrencilerin ucuz yemek hakkını gasp etmekle" suçlandığı bildiride, "Bu sorun üniversitenin sorunu değildir, işçiler taşeron şirketle sorunlarını dışarıda halletmelidir" gibi ifadelere yer verilmişti.

Dün, yemekhane direnişinde yer alan öğrenciler, sözkonusu bildiri ile ilgili olarak Öğrenci Temsilcileri Konseyi'nden görüşme talep ettiler. Yapılan görüşmede, öğrenci temsilcilerinin önemli bir bölümünün kendi adlarına böyle bir bildiri kaleme alınmasından rahatsız olduğu, böyle bir bildiri yazılması konusunda Konseye Rektörlük tarafından baskı yapıldığı ortaya çıktı.