Atv-Sabah grevine durdurma

Turkuvaz Grubu bünyesinde süren grevin 154. gününde, İstanbul ve Ankara ayağına durdurma kararı verildi. TGS verilen karar için temyize gidecek.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) bir açıklama yaparak ATV ile Sabah gazete ve dergi gruplarının bağlı olduğu Turkuvaz işletmesine ait İstanbul'da ve Ankara’daki işyerlerinde başlayan grevin, 154. gününde İstanbul 2. İş Mahkemesi'nin kararıyla durdurulduğunu ifade etti.
TGS tarafından yapılan yazılı açıklamada, 13 Şubat 2009 Turkuvaz işletmesine ait İstanbul'da Balmumcu ve Sefaköy, Ankara'da ise Balgat iş yerlerinde başlayan grevin durdurulduğunu kaydedilirken, mahkemenin durdurma kararının sadece İstanbul ve Ankara'daki 3 iş yerini kapsadığı, diğer 6 ildeki iş yerlerinde devam eden grevi etkilemediği ifade edildi. TGS Turkuvaz işletmesinin Antalya, İzmir, Adana, Diyarbakır, Bursa ve Trabzon iş yerlerinde 3 Temmuz Cuma günü başlayan ve bugün 16. gününü dolduran grevin halen devam ettiğini belirtti.

TGS İstanbul ve Ankara’da durdurulan grevlere gerekçe olarak “sendika üyelerinin, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nun 51/4 maddesi uyarınca dörtte üç oranında azalmış olduğu iddiasının” gösterildiğini belirtti. Yapılan açıklamada “Turkuvaz iş yerlerinde grev öncesinde işveren baskısıyla istifalar olduğu, ancak sendikanın yetki başvurusunda bulunduğu 2007 yılından greve çıkılan tarihe kadar, üyelikten zorla istifa ettirilenlerin sayısının dörtte üç oranına ulaşmadığı” kaydedildi. Yapılan açıklamada Turkuvaz iş yerlerinde, TGS üyelerinin sayısında grevin başladığı 13 Şubat 2009 tarihinden sonra hiçbir azalma olmadığı ifade edildi.

TGS temyize gidecek
Yapılan açıklamada “Mahkemenin verdiği kararın hem yeterli inceleme yapılmadığı için eksik olduğu hem de Yargıtay'ın grevin başlamasından sonra üye sayısındaki azalmanın dikkate alınması gerektiği yönündeki içtihatlarına aykırı düştüğü” belirtilirken şu sözlere yer verildi: “Bu nedenlerle, İstanbul 2. İş Mahkemesi'nin, 16 Temmuz 2009 tarihinde vermiş olduğu, 'Sendika tarafından sürdürülen grevin sona erdirilmesine, kararın kesinleşmesine kadar grevin durdurulmasına' ilişkin karar, sendikamız tarafından temyiz edilecektir. Ancak mahkemenin vermiş olduğu, 'karar kesinleşinceye kadar grevin durdurulması' yönündeki karara da uymak zorundayız. 17 Temmuz 2009 tarihinden itibaren, Turkuvaz işletmesine ait İstanbul ve Ankara'daki 3 iş yerinde grev gözcülerimiz Yargıtay'ın vereceği kesin karara kadar nöbet tutmayacaklardır.'' TGS işveren tarafından iş akitleri feshedildiği bildirilen 10 grev gözcüsü sendika üyesininde “iş akdi fesihlerin geçersiz olduğuna dair mahkeme kararının temyiz sürecinde olduğu ve henüz kesinleşmediği” için işbaşı yapmalarının da mümkün olmadığını belirtti.

Eylemler sürecek
TGS grevin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararının Yargıtay'da bozulup kesinleşinceye kadar, sendikanın grev gözcüleriyle birlikte, destek veren diğer sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve kamuoyunun dayanışmasıyla yürüttüğü eylemlilik sürecinin devam edeceğini vurgularken, açıklamada şu sözlere yer verildi: “Sendika olarak, bu zamana kadar Turkuvaz işvereninin uyguladığı tüm hukuksuzluklara karşı, yasal ve meşru zeminlerde kalarak mücadelemizi sürdürdük. Bundan sonraki mücadelemiz de yine yasal zeminlerde devam edecektir. Mahkemenin, grevin durdurulmasına ilişkin verdiği yanlış kararın Yargıtay'da düzeleceğine inanıyoruz. Grevin devamı yönündeki onama kararından sonra, 154 günlük onur grevimiz kaldığı yerden yeniden başlayacak ve Turkuvaz işvereni sendikal haklarımıza saygı gösterip, toplu iş sözleşmesini imzalayıncaya kadar sürecektir. Türk medyasında 29 yıl aradan sonra fiilen uygulanan bu grev, sendikamızın ve tüm basın emekçilerinin onur mücadelesidir.''
soL Haber Merkezi