Asgari ücret protestosuna biber gazlı müdahale

Bugün son kez toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan yine sefalet ücreti kararı çıkması beklenirken, emekçiler asgari ücret ortaoyununa son verilmesi talebiyle sokaklardaydı. "İnsanca yaşamaya yetecek kadar asgari ücret" talebiyle yapılan eylemlere polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun son toplantısı öncesinde asgari değil insanca yaşam isteyen DİSK üyeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylemdeydi.

Çalışma Bakanlığı önünde toplanan DİSK üyeleri, “Direne direne kazanacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak” şeklinde sloganlar attı. Bakanlığın önünde TOMA’lar ve çevik kuvvet ekipleriyle karşılaşan işçiler, Eskişehir yolunu trafiğe kapadı. Polisler ile işçiler arasında yaşanan gerginliğin ardından polis barikatı kaldırdı ve işçiler Çalışma Bakanlığı’nın kapısına ulaştı.

Bakanlık önünde toplanan işçiler adına DİSK Genel Başkanı Erol Ekici bir açıklama yaptı. Ekici, yaptığı konuşmada masada asgari ücretlenin söz ve karar hakkının olmadığını ifade ederek, "Asgari ücrette oynanan orta oyununu deşifre edeceğiz" şeklinde konuştu.

Asgari ücret tespit komisyonunun lağvedilmesini isteyen Ekici, asgari ücretin toplu pazarlık süreci olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Asgari ücretin, bir ailenin tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak, insan onuruna yakışan bir düzeyde olması gerektiğini vurgulayan Ekici, asgari ücretin gelir dağılımını düzeltici yönde belirlenmesi ve ekonomik büyümeden pay alması gerektiğini de kaydetti.

Yapılan açıklamanın ardından Komisyon toplantısına katılmakta ısrarcı olduklarını söyleyen Dev Sağlık-İş ve Enerji-Sen üyesi işçiler Bakanlığın önünde beklemeye devam etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in diğer kapıdan arabasıyla giriş yapmak istemesi üzerine iki işçi Bakan’ın arabasına yumurta attı. Ardından iki işçinin gözaltına alındığı öğrenildi. Olay üzerine polis biber gazıyla işçilere saldırdı. Yoğun biber gazının kullanıldığı saldırıda 2-3 işçinin yaralandığı öğrenildi.

Kocaeli’nde de sefalet ücreti protestosuna polis müdahalesi
Kocaeli’nde de DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve Halkevleri işçileri sefalet koşullarında yaşamaya mahkûm eden asgari ücret tutarını protesto etmek için bir araya geldi. Merkez Bankası önünde toplanan emekçiler Sabri Yalım Parkı'na yürümek istedi.

Yürüyüş yolu üzerine barikat kuran çok sayıda çevik kuvvet yürüyüşe izin vermemesi üzerine işçiler ile polis arasında gerginlik yaşandı. İşçiler polis barikatını aşıp eylemlerine devam etmek isterken, polis ekiplerinin biber gazlı ve tazyikli sulu müdahalesiyle karşı karşıya kaldı.

Müdahale üzerine işçiler dağılmazken, yaşanan arbedede iki eylemcinin kolu kırıldı. Müdahalenin ardından işçiler yeniden bir araya gelerek eylemlerine davam etti. İşçiler, Merkez Bankası önünde basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldı.

Yapılan açıklamada, Asgari Ücret Komisyonu'nun Perşembe günü (bugün) yapacağı toplantıda, sonucu tarafların önceden bildiği 2013 yılı asgari ücret zammının açıklanacağı belirtilerek, "Komisyona katılan hükümet, işveren ve işçi temsilcileri çalışma ve yaşam koşullarımızı daha da ağırlaştıracak bir ortaoyunu sergileyecekler. Bizleri açlığa mahkûm eden bu ücreti ve bu çalışürma biçimlerini kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyor, herkesi sermayenin yararına emekçilerin zararına olan bu politikalara karşı mücadeleye çağırıyoruz" denildi.

(soL- Haber Merkezi)