Arkas işçisi kararlı

Sendika hakları tanınmayan, üstüne işinden olan işçiler grevlerinde kararlı olduklarını ifade ettiler.

soL (HABER MERKEZİ) Arkas Holding'e bağlı Arser İş Makinaları Servis ve Ticaret A.Ş. işçileri 16 Temmuz'da başladıkları greve ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. İşçiler, işten çıkarılan 57 işçinin geri alınması ve sendikalı olma haklarının kabul edilmesiyle talepleriyle greve başlamışlardı.

Sabah saatlerinde Esentepe'deki Arkas Holding binası önünde yapılan basın açıklaması, grevdeki 406 işçi ve ailelerinin katılımıyla ve sloganlarla başladı. İşçiler, bir hafta önce başlattıkları grevlerini, işten kanunsuzca atılan arkadaşları işe tekrar alınıncaya ve anayasal hakları olan sendikalı olma hakları kabul edilinceye kadar örgütlü bir şekilde devam ettireceklerini vurguladılar. Burada işçiler adına konuşan Türk-İş'e bağlı Liman-İş Sendikası başkanı Muzaffer Akpınar, grevlerine Arkas Holding'e ait olan Marport ve Kumport limanlarında çalışan işçilerin de destek verdiğini ve bu limanlarda işlerin nerdeyse durma noktasına geldiğini, hatta bu limanların işlerini başka limanlara gönderdiğini kaydetti.

Patronlar örgütlü, işçiler örgütsüz

Akpınar yaptığı açıklamada, patronların kendi çıkarlarını korumak ve paralarına para katmak amacıyla Türkiye Liman İşletmecileri Derneği'nde örgütlendiklerini söylerken, ancak patronların, bu şirketleri büyüten işçilerin daha insani koşullarda, ölüm korkusu olmadan yaşamak için kullanmak istedikleri anayasal hakları olan sendikal örgütlülüğe karşı durduğunu, bununla da yetinmeyip işlerine toplu halde son verdiğini ifade etti.

Azami hız patrona yavaş geldi!
Yapılan açıklama sonrasında, soL'un sorularını yanıtlayan, Arser işçisi Mehmet Vefa Teke işyeri içindeki azami hız sınırı olan 20 km/s hızında araç kullandığı ve bunun patrona yavaş gelmesi sebebiyle 18 Temmuz'da işten çıkarıldığını kaydetti. Patronların, kendisi gibi esasında greve çıktıkları için işten çıkarılan diğer işçilere de buna benzer sebepler sunduklarını belirten Teke, bir haftadır grevde olduklarından, patronun işlerin aksamaması için vinç operatörü olarak dışarıdan getirdiği ehliyetsiz işçileri ya da yaşları itibariyle refleksleri yetersiz işçileri çalıştırdığını ifade etti.

Çalıştıkları yerin iş güvenliğinden yoksun ve iş kazalarının sık sık yaşandığı bir yer olduğunu hatırlatan Arser işçisi Teke, patronun sırf para hırsıyla uyguladığı bu işin ölümle sonuçlanabilecek iş kazalarına davetiye çıkardığını aktardı. Teke, bir haftalık grevleri süresince işçilerin örgütlü mücadelesinin ne kadar önemli olduğunu anladıklarını söylerken, mücadelelerini örgütlü bir şekilde devam ettirdikleri sürece karşılarında hiçbir gücün duramayacağına artık daha da inandıklarını vurguladı.

Sendikadan açıklama
Akşam saatlerinde ise Liman-İş sendikası gelişmelere ilişkin bir açıklama yaptı. İstanbul Ambarlı'da Arser adlı işyerinden çıkarılan 57 işçinin bugüne kadar ''hukuka aykırı ve yasa dışı hiçbir eylemlerinin söz konusu olmadığı'' vurgulandı. İşverenin, Liman-İş sendikasına üye 57 işçiyi işten çıkarırken işçilerin ''iş yavaşlatma yaptığı'' şeklinde ''asılsız iddialarda bulunduğu'' ifade edildi. Anayasal bir hak olan örgütlenme özgürlüğünün gasp edildiği savunulan açıklamada, sendikalı ve sendikasız işçilere baskı yapıldığı belirtildi. Açıklamada, ''Ambarlı mevkiinde Arser İş Makinaları Servis ve Ticaret AŞ iş yerinde çalışan işçilerin bugüne kadar hukuka aykırı ve yasa dışı hiçbir eylemliliği söz konusu olmamıştır'' denildi.