Araştırma görevlileri YÖK'ü protesto edecek

Çeşitli üniversitelerden araştırma görevlileri 24 Nisan'da YÖK'ün önünde basın açıklaması yaparak "doktoralı işsizliğe hayır" diyecek.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Marmara, Kocaeli, Uludağ, Dokuz Eylül, Ege, Boğaziçi, Ankara, Hacettepe, ODTÜ Üniversitesi araştırma görevlileri 24 Nisan'da Yüksek Öğretim Kuurumu'nun (YÖK) önünde "doktoralı işsiz olmayacağız" demek için buluşuyor.

Grup adına yapılan yazılı açıklamada, YÖK yöneticilerinin Anayasa ve Kanunlara aykırı biçimde araştırma görevlilerinin doktoralarını tamamladıklarında işsiz kalmalarına sebep olan değişikliklerde ısrar ettiği belirtildi.

"Biz araştırma görevlilerini on aydır bilimsel çalışmalardan koparan ve gelecek kaygısına hapseden sorun yaratıcıların, sorunları çözmek niyetlerinin samimiyetinden şüphe ediyoruz: Ülkeyi üniversitesiz, üniversiteyi asistansız, asistanı işsiz bırakmaya azmeden bir zihniyetin belirleyeceği çözüm, 'çözüm' değil, oyalama olacaktır. YÖK idaresinin derhal bu zihniyetten kurtulması gerekir" diyen araştırma görevlileri üniversitelerde iş güvencesinin tehlikede olduğunu belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Taleplerimiz gayet açıktır: Araştırma görevlilerini piyasa üzerinden pazarlayacak olan yeni uygulamadan derhal vazgeçilsin! Anayasaya ve kanuna aykırı bir biçimde hazırlanan 31 Temmuz tarihli Yönetmelik ve 26 Kasım tarihli YÖK Yürütme Kurulu kararı ölü doğmuş belgelerdir, bunları uygulatma çabalarına derhal son verilsin! Üniversiteyi, üniversite organlarının yönetmesi ilkesine saygı gösterilsin ve üniversite özerkliğine bir takım üst kurul yöneticilerin hukuk tanımaz biçimlerde müdahale etmesi engellensin. Cumhuriyet üniversiteleri, şahıs işletmeleri değil, kamunun özerk kurumlarıdır. Her türlü siyasi emelden vareste tutularak, araştırma görevlilerinin iş güvencesi yeniden teminat altına alınsın ve 50/d maddesi uygulamasına derhal son verilsin!"

Araştırma görevlileri taleplerini savunmak için 24 Nisan'da YÖK'ün kapısında olacaklarını duyurdu.