Ankara'da Praktiker önünde eylem

Etlik'teki Praktiker mağazası önünde eylem yapan Koop-İş'te örgütlü işçiler, kendilerini sendikadan istifaya zorlayan mağaza yöneticilerini uyardı.

soL (HABER MERKEZİ) Türk-İş'e bağlı Koop-İş Sendikasına üye emekçiler, Ankara Etlik'te Praktiker mağazasının işçi düşmanı uygulamalarına karşı eylem yaptı. Sendika üyeleri, "Sendika hakkımız engellenemez", "Praktiker'de işçi kıyımına son" yazılı dövizlerle Ankara Etlik'teki mağaza önüne yürüyerek, mağazanın çalışanların sendikal örgütlenmesine engel olmaya yönelik uygulamalarını protesto ettiler. İşçilerin eylemine Türk-İş'e bağlı sendika yöneticileri de destek verirken, Türk-İş Temsilcisi Fahri Yıldırım mağaza önünde bir açıklama yaptı.

Türkiye muz cumhuriyeti mi?
Yıldırım açıklamasında işçilerin yaklaşık 3 yıldır yürüttüğü mücadeleye rağmen işverenin çalışanların sendika hakkına saygı göstermediğini kaydetti. Praktiker'in 8 ülkede, 340 mağazada, 21 bin işçi çalıştırdığını ifade eden Yıldırım, mağazanın Almanya, Fransa, İtalya gibi ülkelerde sendikal örgütlenmeleri tanıdığını ancak Türkiye'deki işçilere "sendika yok" dediğini belirtti. Yıldırım açıklamasında, "Neden, burası muz cumhuriyeti mi? Buradaki kanunlara uyma zorunluluğunuz var. Türk işçisi köle değildir. Öyle sanırsanız kafanızı sert kayaya çarparsınız" şeklinde konuştu. İşçilerin baskı ve tehditle sendikadan istifaya zorlandığını vurgulayan Yıldırım, baskı ve sürgünleri Türk-İş'e hakaret saydıklarını söyledi. Yıldırım "Bir dahaki eylemi bahçede değil mağazanın içinde yaparız. Bu Türk-İş'in mücadelesine dönüşmüştür" dedi.

Praktiker yasadışı davranıyor
Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar da yaptığı açıklamada işverenin temel bir insan hakkı olan örgütlenme özgürlüğüne, sendikal haklara ve Türkiye yasalarına saygılı davranmadığını ifade ederek, çalışanların mağaza müdürleri tarafından sendikadan istifaya zorlandığını kaydetti. Bu tür girişimlerin yasadışı ve suç olduğunu vurgulayan Alemdar, "Praktiker işçisi örgütlü olana kadar kendileriyle dayanışma içinde olacağız. İşçiler örgütlü olana, toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar mücadelemiz bitmeyecek. Koop-İş Sendikası, bütün gücü ve varlığıyla bu mücadeleyi sürdürecek" diye konuştu. Eylem, işçilerin işyerindeki sendikal örgütlenme sırasında yaşadıklarını resmeden bir tiyatro gösterisiyle son buldu.