ANKA'da yetki çatışması grevle sürüyor

Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanan ve bu süreçte Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın yetki almamasını isteyen ANKA Haber Ajansı'na, grev kararı asıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yaptığı yazlı açıklamayla, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanan ANKA için TGS Yönetim Kurulu'nca 24 Temmuz 2008 tarihinde alınan grev kararının, 28 Temmuz pazartesi günü noter kanalıyla işverene gönderildiğini duyurdu.

Açıklamada, anlaşmaya varılamaması durumunda TGS Yönetim Kurulu'nun üyelerin görüşleri doğrultusunda grev tarihini ayrıca belirleyip duyuracağı ifade edildi. ANKA'nın Çalışma Bakanlığı'nca yekisi tanınan TGS'nin 60 gün içreisinde uzlaşma sağlanaması durumunda greve başlaması gerekiyor.

Kararın dün ANKA'nın Ankara ve İstanbul'daki iş yerlerine asılarak ilan edildiği bildirilen açıklamada, ANKA'da yaklaşık 7 aydır sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, müzakerelere katılan işveren temsilcisinin uzlaşmaz tutumu nedeniyle tek bir madde bile kabul edilemediği belirtildi.

İşveren temsilcisinin olumsuz tutumuyla ANKA'nın teamüllerini ve tarihi misyonunu yok saydığının altının çizildiği açıklamada, "İşveren temsilcilerini bu gereksiz inatlaşmadan vazgeçmeye, yıllardır hiçbir özveriden kaçınmadan yoğun ve ağır bir tempoyla görev yapan ANKA çalışanlarının emeklerine ve sendikal haklarına saygı göstermeye davet ediyoruz'' dedi.

TGS ayrıca, işverenden gelecek görüşme çağrısına her aşamada hazır olduklarını vurgularken, açıklamada TGS'nin grevi hiçbir zaman amaç olarak görmediği vurgulandı.

Daha önce sendikalı gazeteciler üzerideki baskıların da etkisiyle, toplu bir şekilde işten ayrılan ANKA çalışanlarının kayıtlarının silimemesi ve yeni sendikalı çalışanlar ile birlikte yetkiyi elde eden TGS'ye karşı, ANKA yetki konusunda dava açmış durumda. TGS ise elindeki yetkinin devamı için grev asma kararını almış bulunuyor.