Anadolu Üniversitesi’nde gözaltı protestosu

Dün Anadolu Üniversitesi 2 Eylül Kampüsü'nde ÖGB ve Çevik Kuvvet saldırıları ve gözaltı terörü büyük bir yürüyüşle protesto edildi.

Anadolu Üniversitesi’nde dün yaşanan olaylarda 40 kişinin gözaltına alınması ve birçok öğrencinin yaralanması ile sonuçlanan olayların ardından bugün Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü'nde yaklaşık 800 öğrencinin katıldığı bir protesto yürüyüşü düzenlendi. Çok yoğun bir katılımla gerçekleşen yürüyüşe demokratik kitle örgütleri ve bazı sendikalarda destek verdi.

Göreve geldiği günden bu yana üniversite içinde terör estiren Rektör Davut Aydın, özellikle geçen yıldan bu yana başlatmış olduğu saldırılarını arttırarak sürdürürken dün bu saldırılara bir yenisi daha eklendi. Geçen yıl Mart ayında yine kampüs içinde Çevik Kuvvet polislerini çağırarak öğrencilere saldırtan, Bologna sürecini protesto eden öğrencilere ÖGB ile müdahale eden ve birçok öğrenciye soruşturma açıp yine birçok öğrenciye okuldan uzaklaştırma cezası veren Rektör Aydın, yeni bir icraata imza attı. Dün Anadolu Üniversitesi 2 Eylül Kampüsü'nde Aydın'ın izniyle öğrencilere ÖGB ve polis saldırdı.

İleri demokrasi örneği!
Anadolu Üniversitesi 2 Eylül Kampüsü içinde yer alan Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda 6 Kasım YÖK eylemi çağrısı yapan öğrencilere müdahale eden ÖGB’nin ardından kampüs içerisine çağrılan Çevik Kuvvet polisi, yüksek okul kantininin camlarını kırdı ve birçok öğrenciyi yaralayarak gözaltına aldı.

Yaklaşık 40 öğrencinin gözaltına alındığı ve 10 öğrencinin ciddi şekilde yaralandığı olayların ardından, gözaltına alınanların 30’u dün gece serbest bırakılırken, 10 öğrenci geceyi karakollarda geçirdi. 10 öğrenci ancak bugün öğleden sonra serbest bırakıldı.

Öğrenciler tek yumruk oldu
Dün yaşanan olaylarının ardından, bugün kampüs içerisinde büyük bir protesto yürüyüşü düzenlendi. Eskişehir’de demokratik kitle örgütleri ve sendikaların da destek verdiği protestoya çok yoğun bir katılım sağlandı. Yaklaşık 800 öğrencinin katıldığı yürüyüş, Yunus Emre Kampüsü Cumhuriyet kapısı önünde başladı. Buradan sloganlar eşliğinde rektörlük önüne yürüyen öğrenciler, AKP’ye ve Rektör Davut Aydın’a tepki gösterirken, eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim taleplerini dile getirdiler.

Rektörlük önünde yapılan basın açıklamasının ardından öğrenciler, halaylar ve sloganlar eşliğinde serbest bırakılan arkadaşlarını beklemeye başladılar. Gözaltındaki son 10 öğrenci kampüste, alkışlar ve “Yaşasın Devrimci Dayanışma” sloganlarıyla karşılandı. Gözaltına alınan öğrencilerden, Ufuk Arıkan yaptığı konuşmada üniversite öğrencilerinin üniversitelerini AKP karanlığına teslim etmeyeceğini belirtti.

Öğrencilerin Rektörlük önünden yemekhaneye sloganlar eşliğinde yürümelerinin ardından eylem sona erdi.
(soL-Eskişehir)