'Ampul Tayyip' diyen gençlere 11 ay hapis cezası

Bursa’da yapılan bir eylemde ‘Ampul Tayyip’ sloganı atan liselilerden dört kişi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açtığı dava sonucunda 11’er ay hapis cezası aldı.

soL (HABER MERKEZİ) Bursa'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında 'Ampul Tayyip' sloganının atıldığı iki eylem mahkemelik oldu. Radikal gazetesinden İsmail Saymaz'ın haberine göre Liselilerin ÖSS'yi protesto eyleminde atılan bu slogan yüzünden açılan davada, iki lise öğrencisi, iki öğretmen ve bir dernek üyesine Başbakan Erdoğan'a hakaretten 11'er ay 20'şer gün hapis cezası verildi. İkinci eylemin dokuz sanığının ise hâlâ yargılanmakta olduğu bilgisi verildi.

Bursa Emniyeti'nin olay tutanağında eylem "Amerikancı, işbirlikçi, önce dinci, sonra liboş, eğitimi satan' sloganlarına topluluk tarafından hep bir ağızdan her cümlenin arasında 'Ampul Tayyip' sloganları atılmıştır. Devamında topluluk tarafından önde bulunan iki kişinin trampetleriyle tempo tutturarak 'Ampulsün sen Tayyip, ampulsün sen Tayyip, ampulsün sen Tayyip' sloganı iki defa atılmıştır" sözleriyle anlatıldı.

Eylemden beş ay sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret iddiasıyla Özaslan, Öztürk, Özaydın ve Battal hakkında Bursa 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde, 18 yaşından küçük olan Battaloğlu hakkındaysa Bursa Çocuk Mahkemesi'nde dava açıldı.

Tutuklanan gençlerin avukatları 'Ampul Tayyip' sloganının hiciv amacı taşıdığını belirtip "ANAP'ın logosu arı sözcüğü kullanılıp Mesut Yılmaz hakkında 'Arı Mesut' denildiğinde ya da CHP'nin logosu altı ok kullanılarak 'Altı Ok Deniz' denildiğinde nasıl hakaret suçundan bahsedilmeyecekse' bunun da suç olmayacağını" söylediler.

Son duruşmada çıkan kararda 'Ampul Tayyip, o bir Amerikan uşağı, o bir Amerikancı, o bir IMF uşağı' sloganlarının atıldığı, bu sözlerle Başbakan Erdoğan'a yapmakta olduğu kamu görevi nedeniyle saygınlığını,haysiyetini rencide edici kasıtla hareket edilerek alenen hakaret suçunun işlenmiş olduğu" savunuldu. Böylece TCK'nin 125. maddesi gereğinde dört sanığa 11'er ay 20'şer gün hapis cezası verildi.