‘Alevi çalıştayına gidenler anmalarda nerede?’

Karşıyaka Mezarlığı’nda 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta katledilen aydınları anmak üzere yapılan anma töreninde, Hasret Gültekin’in eşi Yeter Gültekin AKP ile beraber çalıştaylar düzenleyen isimlere seslendi.

soL (HABER MERKEZİ) Sivas'ta yaşanan katliamda yakılan 37 kişi için Karşıyaka Mezarlığı'nda yapılan törende Madımak Oteli'nde katledilen sanatçılardan Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin'in sözleri Aleviler içerisinde AKP'le beraber hareket eden isimlere karşı tepkiyi birkez daha gündeme getirdi. Gültekin, "Aleviler için yapılan çalıştaylara katılanlar, canlarımız için yapılan anma törenlerine neden gelmiyor?" şeklinde konuştu.

2 Temmuz 1993'te Sivas'ta yakılarak katledilen 37 insan için yapılan yaklaşıkbir haftadır yoğunlaşan anma programlarının biri de dün Ankara'da Karşıyaka Mezarlığı'nda gerçekleşti. Katliamda, hayatını kaybedenler için Karşıyaka Mezarlığı'nda yaptırılan ''Anıt Mezar''da düzenlenen anma etkinliğine katılanlar, ellerinde katledilenlerin fotoğraflarını taşıyarak mezara kadar slogan atarak yürürken, burada bir saygı duruşu gerçekleştirildi.

"Birleşmediğimiz sürece hep yönetilen oluyoruz"
Daha sonra söz alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş Sivas'ta yaşananların güvenlik güçlerinin gözlerinin önünde gerçekleştiğini kaydederken şöyle konuştu: "Türkiye'nin Madımak katliamı ayıbından kurtulmasını isteyenler, 'Madımak müze olsun' diyenler, Türkiye'de siyasi cinayetlerin karanlıkta kalmasını istemeyenler, Türkiye'nin laik, demokratik, bir sosyal hukuk devleti olmasını isteyenler, Alevi, Sünni, Çerkez, Türk, Kürt, inanan, inanmayan ayrımı yapmadan 'Benim Kâbem insandır' diyenler artık birleşelim. Bizler birleşmediğimiz sürece hep birileri yöneten, bizler ise yönetilen oluyoruz. Onlar yakıyor, biz seyrediyoruz. Katliamın 16. yılında artık seyirci olmaktan çıkmalıyız.'' Törene katılan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu 2. Başkanı Ali Ertan Toprak ise yaptığı açıklamada, Sivas'taki olayları gerçekleştirenlerin Avrupa'ya kaçtığını, hükümetin bu kişileri yakalamak için gerekli çabayı göstermediğini kaydetti.

"Sivas'a gelemeyenler peki Karşıyaka'ya neden gelmiyor?''
Madımak Oteli'nde yaşanan katliamda eşi Hasret Gültekin'i kaybeden Yeter Gültekin de anma töreninde yaptığı konuşmada çok önemli bir noktaya işaret etti. Sivas'ta katledilenlerin ailelerin acıları ile 16 yıldır mücadele ettiğini ifade eden Gültekin, Madımak Oteli müze olmadığı sürece acılarının hafiflemeyeceğini söylerken, "Aleviler için yapılan çalıştaylara katılanlar, canlarımız için yapılan anma törenlerine neden gelmiyor ?" dedi.
Yapılan anma töreni, konuşmaların ardından 2 Temmuz 1993'te hayatını kaybedenlerin mezarlarına ve anıta çiçek bırakılması ile sona erdi.