AKP barajına itiraz eden Nakliyat-İş sözleşme yetkisine sahip çıktı

Barajı düşürdüğünü iddia etmesine karşın işçi sınıfı örgütlerinin önüne yeni ve daha yüksek barajlar getiren AKP hükümetine rağmen Nakliyat-İş Sendikası sözleşme yapma yetkisini yeniden elde etti.

Nakliyat-İş Sendikası, AKP’nin işçilerin örgütlenme iradesine darbe vuran Sendikalar Yasası’na rağmen sözleşme yapma yetkisini yeniden elde etti.

Ankara 4. İş Mahkemesi, işçilerin toplu iş sözleşmesi ve grev haklarına yeni yasaklar ve barajlar getiren AKP hükümetinin Sendikalar Yasası’nın hukuksuzluğuna son verdi. Mahkeme kararına göre, 26 Ocak’ta açıklanan istatistikler yargılama sonuna kadar Nakliyat-İş Sendikası için bir hüküm doğurmayacak.

Nakliyat-İş yirmi yıllık sözleşme hakkını sahip çıktı
İşverenlerin, yandaş sarı sendikaların istekleri doğrultusunda AKP hükümeti tarafından yürürlüğe giren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun işçi sınıfı ve sınıf hareketi üzerinde yarattığı baskılar devam ediyor.

6356 sayılı Yasa’nın 41. maddesine göre 26 Ocak’ta yayımlanan işkolu istatistikleri sonucu %1 barajını aşamadığı gerekçesiyle toplu iş sözleşmesi hakkı elinden alınan Nakliyat-İş, bu durumun gerçeği yansıtmadığına dikkat çekmişti.

Üç işkolunun birleştirilmesi ile oluşan “Taşımacılık” iş koluna yerleştirilen ve böylece %1 barajının altında kaldığı iddia edilen Nakliyat-İş, yirmi yıllık sözleşme hakkını sahip çıkmak ve bu hukuksuzluğa son vermek amacıyla Ankara İş Mahkemesine itiraz etmişti.

“Başta Yurtiçi Kargo olmak üzere örgütlenmeye devam edeceğiz”
Ankara 4. İş Mahkemesi’nin 26 Şubat 2013 tarihinde vermiş olduğu kararla Çalışma Bakanlığı’nın yapmış olduğu bu hukuksuzluk son bulmuş oldu. Mahkeme, “6356 Sayılı Kanunun 41/6. maddesi gereğince itiraz edilmekle kesinleşmeyen istatistikle ilgili aynı maddenin 5. bendi gereğince kesinleşen önceki istatistikler esas alınacağından davacı tarafından talep edilen tedbir istemin reddine” karar verdi.

Böylece 26 Ocak’ta açıklanan istatistiklerin yargılama sonuna kadar bir hüküm doğurmayacağı mahkeme kararı ile tescillenmiş oldu. Mahkemenin aldığı bu karar doğrultusunda Nakliyat-İş için yeni yasadan önce açıklanan ve itiraz olmadığı için kesinleşen 2009 Temmuz ayı istatistikleri temel alınacak.

Bu karar ile sözleşme yapma yetkisini yeniden elde eden Nakliyat-İş, başta Yurtiçi Kargo olmak üzere diğer kargo-lojistik taşıma işletmelerinde örgütlenme çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

Küçükosmanoğlu: “Yurtiçi Kargo işverenini sözleşmeye çağıracağız”
Yaşanan gelişmeler üzerine değerlendirmelerini aldığımız Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, bu karar ile Nakliyat-İş’in sözleşme yapma yetkisinin devam ettiğini ifade etti.

Küçükosmanoğlu, 26 Ocak’ta yeni yasaya göre yayımlanan işkolu istatistiklerine göre, kendilerinin %1 barajını aşmadıklarının dolayısıyla toplu sözleşmeye yetkili olmadıklarının söylenmesi üzerine öncelikle Çalışma Bakanlığı’na başvurduklarını belirtti.

Bakanlığın kendilerine olumsuz yanıt vermesi üzerine yasal olarak 15 günlük süre zarfında Ankara İş Mahkemesi’ne itirazda bulunduklarını belirten Küçükosmanoğlu, mahkemenin verdiği karar ile 20 yıllık toplu sözleşme haklarını geri kazanmış olduklarını ifade etti. Nihai karar verilene kadar en son kesinleşen 2009 Temmuz istatistiklerinin Nakliyat-İş için geçerli olduğunu dile getiren Küçükosmanoğlu, örgütlenmeye, üyelerinin haklarını savunmaya devam edeceklerini açıkladı.

Son dönemde Yurtiçi Kargo’da verdikleri örgütlenme mücadelesine değinen Küçükosmanoğlu, toplamda 123 işçinin sendika hakkını kullandıkları için işten çıkarıldığını belirtti. Yurtiçi Kargo işvereninin işçilerin örgütlenme özgürlüğünü engellemek için türlü hilelere başvurduğunu ifade eden Küçükosmanoğlu, alınan mahkeme kararı ile birlikte şimdi Ankara Oran’daki Yurtiçi Kargo şubesi için işvereni toplu sözleşmeye çağıracaklarını duyurdu.

(soL- Haber Merkezi)