'Aklınızı biraz da işçi sorunlarına çalıştırın'

Ortak Akıl Hareketi'ne Bursa'da düzenleyeceği miting öncesi DİSK Güney Marmara Temsilciliği'nden "işçilerin sorunlarında ortaklaşın" tepkisi geldi.

soL (HABER MERKEZİ) Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Güney Marmara Bölge Temsilciliği, Bursa'da yapılacak Ortak Akıl Hareketi mitingi öncesinde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, hakkını aramak isteyen emekçilere şiddetle müdahale edildiği, ancak hükümetin demokrasi bayrağını da kimseye bırakmadığına dikkat çekildi. "Ortak akıl hareketi" adıyla düzenlenen mitinglerle demokrası demogojisinin ardında "sivil toplum oyunu" oynandığına değinilerek, "akıl emekçilerin sorunlarına ortaklaştırılmalıdır" denildi.

Açıklamayı yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, ülkenin içinden geçtiği çalkantılı dönemde siyaset, ekonomi, iç ve dış politikada yaşanan bir dizi sorunun faturasının emekçilere çıkarıldığını belirterek, hakkını arayan işçilere yapılan şiddetli müdahalelerin "sıradanlaştığına" dikkat çekti.

Ekinci, toplumun darbe karşıtı söylemler, yapılan operasyonlar, parti kapatma davaları ile güçlü bir demogoji etrafında yönlendirilmeye çalışıldığını, emekçi sınıflara dönük yaşanmakta olan güçlü saldırı dalgasını adeta perdeleyen bir demokrasi demogojisi salgılandığını ifade etti.

Hükümetin emek karşıtı politikalarına karşı alınan her tavrın "demokrasi düşmanlığı" olarak ilan edildiğini, darbecilik olarak nitelendiğini belirten Ekinci, "Ortak Akıl Hareketi" adıyla birçok bölgede organize edilen mitinglerin "gerçekte aklı ortaklaştırmaktan çok dağıttığına" dikkat çekti.

Ekinci sözlerine şöyle devam etti: "1 Mayıs fiilen "yasaklanmış"ken, sendikalaştığı için işçiler hemen her yerde işten atılmakta ve türlü baskılara maruz kalmakta iken, toplu sözleşme ve grev konusunda 12 Eylül yasalarına ısrarla dokunulmazken, ekonomideki çalkantı her türlü tüketim malına yüklü zamlarla emekçilere fatura edilirken, toplumsal zenginliklerimiz, çok önemli kamu kuruluşlarımız teker teker satılır, bir kısmı daraltılır, bir kısmı kapatılır ve işçiler sokağa atılırken, tüm bunları görmezden gelen, yokmuş gibi davranan bir hareketin demokrasi söyleminin inandırıcılığı elbette olmayacaktır.Bugün emekten yana güçlerin görevi, iktidarın ve sermayenin işçi sınıfına dönük muazzam saldırısına karşı örgütlenmektir. İşçilerin ihtiyaç duyduğu "ortak akıl" bundan başkası değildir."