Akdeniz Üniversitesi'nde mücadele kazandırdı: 1300 taşeron işçi kadrolu oldu

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan taşeron işçiler sağlıkta taşeronlaşmaya karşı Dev-Sağlık-İş öncülüğünde verdikleri hukuki mücadele kazanım ile sonuçlandı.

“Sağlıkta taşeron olmaz, insan ihaleyle çalıştırılmaz”, “İnsanca yaşam istiyoruz” sloganlarıyla taşeronlaşmaya karşı verdikleri hukuk mücadelesi sonuçlandı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan ve Dev Sağlık-İş üyesi olan 1300 taşeron sağlık emekçisi iki yıldır verdikleri hukuk mücadelesini kazanarak hastane kadrosuna geçti. Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) Antalya Şube Başkanı Bekir Çivi, 2 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından mahkemenin, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde taşeron olarak çalışan 1300 işçinin hastane kadrosuna alınmasına karar verildiğini açıkladı.

Çivi Üniversite hastanesinde 5 taşeron firmaya kayıtlı 1300 işçinin hemşire, hastabakıcı, temizlik, teknik ekip gibi bölümlerde çalıştığını ve hastanenin kadrolu personeliyle aynı görevi yaptığını belirtti. Çivi, 1300 taşeron sağlık emekçisinin kadrolu sayılması için 2 yıl önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuru yaptıklarını anımsattı.

Çivi, bakanlık müfettişleri tarafından üniversite hastanesinde yapılan incelemede işçilerin hastane kadrosunda çalıştırılması gerektiğini belirtilerek, firmalara usulsüz ihaleler yapıldığına karar verildiğini ifade etti.

Hastane yönetimi ve 4 taşeron firmanın Antalya 1. İş Mahkemesi'ne bakanlığın verdiği karara itiraz davası açtığını aktaran Çivi, iki yıl süren yargı sürecinin ardından mahkemenin geçen çarşamba günü taşeron işçilerin işe başladığı günden itibaren hastanenin kadrolu elemanı olarak görüldüğü yönünde karara hükmettiğini kaydetti.

"İşçilerin hayali gerçek oldu"
Mahkeme kararının taşeron olarak çalışan işçileri çok sevindirdiğini dile getiren Çivi, kararı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na göndererek kadrolarının onaylanmasını talep edeceklerini söyledi. Çivi, mahkemenin kararı sonrası gelecek kadro onayı ile maaşlarında artış olacağını, çalışma saatlerinin haftada 8 saat azalacağını, yılda iki ikramiye gibi sosyal ve özlük haklarına kavuşacaklarını belirtti.

Türkiye'de Bursa, Diyarbakır ve İstanbul'un ardından üniversite hastanelerinde çalışan taşeron işçilere hastane kadrosu verilmesi kararının Antalya'da da alındığını ifade eden Çivi, şunları söyledi: "Bu süreçten sonra üniversite hastanesinde faaliyet gösteren taşeron firmaların ihaleleri iptal edilmeli. Bir an önce kadromuzu alarak toplu iş sözleşmesi yapmak istiyoruz. İşçilerin hayalleri gerçek oldu. Taşeron işçiler olarak biz de artık üniversitenin kadrolu elemanı olduk."

AKP taşeron işçiliği kurumsallaştırısa bu davaların önü kapatılmış olacak
Sermayenin egemenliğini pekiştirdiği neo-liberal dönüşüm sürecinde birçok önemli adım atan AKP iktidarı taşeron işçilik kurumsallaştırma gayreti içinde

Emekçilerin hak ve özgürlüklerini bir bir ellerinden alıp ucuz, güvencesiz ve geçici çalışma biçimini yaygınlaştırmaya çalışan AKP hükümeti son dönemlerde taşeronlaşmayı kurumsallaştıracak yeni yollar arıyor. Bu bağlamda 4857 sayılı İş Kanunu’nun 2. maddesini yeniden düzenlemeyi amaçlayan AKP, kanunda yer alan kısıtlamaları kaldırarak asıl işte de taşeron işçi çalıştırılmasının önünü açmak istiyor.

Sermayenin taleplerine uygun olarak taşeron çalışmayı hâkim kılmaya çalışan AKP hükümeti, 1300 taşeron işçisinin kadroya geçmesini mümkün kılan İş Kanunu’nun ilgili hükümlerini tasfiye etmeyi amaçlıyor. Söz konusu çabalar sonuç verirse taşeron işçilerin hukuki mücadelesi engellenmiş olacak.

(soL- Haber Merkezi)