'Ahtapot, ocağı karbonmonoksitle doldurdu'

Ermenek'te 18 işçinin mahsur kaldığı madendeki suyun tahliyesi için getirilen ahtapot aracının dizel motorlu olması nedeniyle, ocağı egzoz gazının kapladığı iddia edildi.

18 işçinin yeraltında kaldığı Ermenek’teki maden faciasının üzerinden 4 gün geçmesine karşın, maden içindeki su tahliye edilemedi. Suyun tahliyesi için İstanbul’dan getirilen ahtapot aracının dizel motorlu olması nedeniyle ocağı karbonmonoksit kapladığı öne sürüldü.

İddiaya göre, içeride kurtarma çalışmalarını yürüten kişilerin gazdan etkileneceği yönünde uyarı yapıldı ancak bir gün boyunca hem ahtapotla su çıkarılmaya, hem de ocağa ek hava verildi.

Mustafa Çakır’ın Cumhuriyet’te yer alan haberine göre, İstanbul’dan getirilen Ahtapot aracı gerekli yararı sağlamadığı için su, normal dalgıç pompalarla tahliye edilmeye çalışıldı.Bu sırada madende ikinci bir göçük daha yaşandı. Göçükle oluşan toprak da vagonlarla dışarıya atıldı.

‘Ahtapot’ işe yaramadı: Egzoz gazı ocak içerisine yayıldı
İstanbul’dan getirilen “Ahtapot pompa” işe yaramadı. Pompa dizel olduğu için çıkardığı egzoz gazı ocağı kapladı. Bu nedenle içerideki işçiler zor durumda kalınca Ahtapot pompa durduruldu. Madenciler, “Ahtapot pompa dışarıda barajdan su çekilmek istense evet işe yarar. Ancak ocak içerisinde işe yaramaz. Çünkü dizel olduğu için dışarıya egzoz gazı veriyor. Ocağın içerisini egzoz gazı kaplıyor. Çalışma ortamı kalmıyor. Biz zaten ocağın içerisine dışardan temiz vermeye çalışıyoruz” dediler.

Bunun yerine normal dalgıç pompalarla suyun tahliyesine devam edildi. Su tahliye edildikçe içerideki göçüğün boyutları da ortaya çıkmaya başladı. Suyla birlikte ocağın içerisinde yıkıntı oluştuğu görüldü. İşçiler bir yandan da bu göçükle oluşan toprağı vagonlarla dışarıya attı.