Adana’da 15-16 Haziran mitingi

15-16 Haziran İşçi Direnişi’nin yıldönümünde Adana’da siyasi parti ve sendikaların katıldığı bir miting yapıladı.

soL (ADANA) Adana'da TKP, ÖDP, DİSK ve birçok sendika ve siyasi yapının yer aldığı Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu tarafından 15-16 Haziran İşçi Direnişi'nin yıldönümünde bir miting yapıldı.

İnönü Parkı'nda toplanan sendika ve siyasi partiler buradan sloganlarla Uğur Mumcu Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca ''işçilerin birliği AKP'yi yenecek'', ''yaşasın devrim ve sosyalizm'', ''işçi sınıfı iktidarı istiyor'' sloganları atan yürüyüşçüler yürüyüşün ardından miting alanına vardı.Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu tarafından burada bir açıklama yapıldı.
İşçi ve emekçilerin 39 yıl önce yaptıkları İstanbul yürüyüşünün haklarına tarih boyunca sahip çıkacaklarının bir göstergesi olduğunu ifade eden platform, mitingin bu direnişten alınan güç ile yapıldığını ifade etti. Platform, işçilerin kendi hakları için ilk defa alana çıktığı 15 - 16 Haziran İşçi Direnişi'nin çok önemli bir tarih olduğunu ve buradan ders çıkartarak işçilerin siyasal arenaya çıkmasının ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu yaptığı açıkalamada ''Başbakanın 'bizi teğet geçecek' söyleminin artık gerçeği yansıtmadığı gün be gün ortada. Yüzlerce fabrikada kriz bahanesiyle işçiler kapı önüne konmuş, yine birçok işyerinde yarı maaşlı çalıştırma ya da ücretsiz izne çıkarmalar başlamıştır. Her zaman olduğu gibi patronlar krizin faturasını işçi ve emekçilere ödetmeye çalışmaktadırlar'' sözlerine yer verdi. Ülkede bu denli net hissedilen krizin sorgulanması gerektiğini söyleyen platform yaşananlara kayıtsız kalmayacaklarını vurguladı.

Açıklamada, ''Mersin Limanında işten atılmak istenen ve günlerce direniş sergileyip işine - ekmeğine sahip çıkan AKANSEL işçilerini bizler unutmadık. İncirlikte işlerine son verildiği için açlık grevi ve yürüyüşler yapan Makyal Erka işçilerini unutmadık. Numune hastanesinde işinden olan 160 civarında taşeron işçinin feryatları hala kulaklarımızda" denildi.

Kriz toplumsal cinnet yaratıyor
Krizin insanlarda toplumsal cinnet hali yarattığına da dikat çeken platform üyeleri açıklamalarında ''Daha geçen gün sekiz kişilik bir ailenin hunharca katledilmesi bu toplumsal cinnetin en somut göstergesi. Yine 11 yaşındaki bir çocuğun sınava girmesine izin vermediği için annesini öldürmesi, toplumun nasıl bir sosyolojik tahribata uğradığının somut bir belirtisidir'' sözlerine yer verdi. Ülke genelinde ve özellikle Çukurova Bölgesi'nde sanayinin yıkıma uğradığına, tarımın bittiğine ve işsizliğin ciddi boyutlara ulaştığına değinen platform, ''AKP iktidarının, aylardır krizin bedelini ödemeyeceğiz sloganıyla alanları dolduran, sokakları ısıtan emekçiler olarak bu geriye gidişi durduracağımızı bilmelidir'' dedi.

Krize ve yarattığı tüm olumsuz sonuçlara karşı eylem ve etkinliklerinin devam edeceklerini, alanları dolduracaklarını ifade eden Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu, 15-16 Haziran İşçi Direnişi'nin bu karşı koyuşta bir kılavuz olduğunu sözlerine ekleyerek açıklamasına son verdi. Yapılan açıklamanın ardından miting çekilen halaylarla son buldu.