Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde YÖK protestosu

AİBÜ Öğrencileri ‘Fermanları yaktık geri dönüş yok!’ dedi…

Bugün saat 12.15’de Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri YÖK’ün kuruluş yıldönümü sebebiyle “Piyasacılığa, gericiliğe, faşizme karşı bağımsız, özgür, demokratik ve parasız bir üniversite için ayağa kalkıyoruz” diyerek protesto gösterisi yaptılar.

Müzik dinletisi ile başlayan eylemde, öğrenciler alkışlarla, ‘YÖK’süz üniversite AKP’siz Türkiye”, “Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek” sloganları ile yürüyüş yaptılar. Basın açıklamasının okunacağı yere yaklaşık 100 kişilik kitleyle gelen AİBÜ’lü öğrenciler, AKP’nin ve YÖK’ün üniversitelerin içini nasıl boşalttıklarını, bilimsel eğitim yerine hurafelerin anlatıldığı, Fethullah Gülen tarikatının öğrencileri nasıl tuzağa düşürdüğünü anlatan bir tiyatro gösterisi sundu.

AİBÜ’lü öğrencilerin basın açıklamasında, “ Bugün 6 Kasım! 28 yıldır üniversitelerimizin tepesinde duran YÖK'ün kuruluş yıl dönümü. 12 Eylül Amerikancı, faşist darbesinin hemen ardından cuntanın üniversitelere hediyesi YÖK, kurulduğundan bugüne egemenlerin üniversiteye saldırı silahı olarak kullanılıyor” ifadeleri yer alırken '80 sonrası tüm iktidarların istisnasız YÖK'ü bu amaçla kullandığına vurgu yapıldı.

Basın açılamasında, AKP’nin var gücüyle üniversiteleri kuşattığını ve YÖK’ün AKP’nin elinde bir operasyon gücü haline dönüştüğüne değinen öğrenciler, “AKP iktidarı ile hesaplaşmak ve YÖK’ün bugününe karşı ayağa kalkmak için toplandık” dediler.

AKP’nin üniversitelerin hiçbir sorununu çözmediği gibi öğrencilerin gelecek kaygılarının da Başbakan tarafından şımarıklıkla yanıtlandığını hatırlatan öğrenciler, AKP’nin üniversite sistemini çökerttiğini vurguladılar.

Dışarıdaki tablonun da üniversitenin içinden farklı olmadığını belirten öğrenciler, taleplerini şu şekilde sıraladılar:

“Piyasacılığa, gericiliğe, faşizme karsı, ayağa kalkıyoruz. Bugün bu meydana toplanan ilerici, aydın üniversiteliler gelecek için bir söz veriyor ve talep ediyoruz:

-YÖK kaldırılsın,

-Bilimsel, nitelikli, anadilde eğitim koşulları sağlansın,

-Harç, kayıt parası kaldırılsın,

-Yeni yurtlar yapılsın,

-Ulaşım ücretsiz olsun,

-iş güvencesi sağlansın,

-Disiplin yönetmeliği kaldırılsın,

-Kredi kaldırılsın, her öğrenciye burs verilsin,

-Yemekhanedeki kartlı sistem kaldırılsın, bünyesi genişletilsin”.

(soL – Bolu)