5 saatlik mesaiye devam

Radyoloji çalışanlarının günlük çalışma süresinin 5 saatten 9 saate çıkarılmasını öngören Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün genelgesinin ve ilgili yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildi.

soL (HABER MERKEZİ) 8 Ekim 2007 tarihinde Sağlık Bakanlığı'nın genelgesi ile iyonizan radyasyon kaynakları ile çalışan personelin çalışma süresi haftalık 45 saate çıkarılarak vardiya ve nöbet usulü çalıştırılması öngörülmüştü. Bu uygulamaya karşı dava açan Sağlık ve Sosyal Hİzmet Emekçileri Sendikası (SES), dün yaptığı açıklamada Danıştay'a yapılan iki başvurunun sonucunda yürütmenin durulduğunu söyledi.

Dava dilekçelerinde, iyonlaştırıcı radyasyon ile teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerlerin diğer birimlere göre insan sağlığına etkileri bakımından çok daha fazla risk faktörü taşıdığına işaret edilerek, çalışma süresinin 5 saatten 9 saate çıkarılmasının ölümcül etkilere yol açacağı vurgulandı ve yönetmeliğin hukuka aykırı olduğunun görüldüğü belirtildi.

Radyoloji çalışanlarına kanser mesaisi
Çalışma sürelerinin artması tehdidi ile karşı karşıya kalan radyoloji teknisyen ve teknikerleriyle yapılan bir araştırma, bu alanda çalışan kişilerin çalışma koşullarının ne kadar kötü olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. SES Aksaray Şubesi ve Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği'nin yaptıkları çalışmaya göre teknikerlerin büyük bölümü ruhsatsız birimlerde ve çok zor çalışma koşulları altında hizmet veriyor.

Araştırmaya göre her türlü korunmadan yoksun ortamlarda çalışan radyoloji teknisyenlerinin yüzde 67'si günde 5 saatten fazla çalışıyor ve çalışanların yüzde 29'u kansere veya kronik hastalığa yakalanıyor. 5 saatlik mesai içinde teknisyen başına düşen hasta sayısı 20 ile 120 arasında değişiyor. Radyoloji çalışanları için oldukça önemli olan, çekim dışı zamanlarda radyasyonsuz alanda geçirmek durumunda olan teknisyenlerin yüzde 57'sinin yeterli dinlenme odasına sahip olmadıkları da çıkan bir başka sonuç olarak dikkati çekiyor.