4+4+4 modeli öğretmenleri mağdur ediyor

4+4+4 eğitim modeli öğretmenleri de vurdu. Önceki gün başlayan özür grubu yer değiştirme başvurularında binlerce öğretmen “branşınıza ait boş kontenjan bulunmamaktadır” ifadesiyle karşılaşırken, norm açığı olan branşlarda da kontenjan açılmadığı kaydedildi.

Eğitimde 4+4+4 modelinin neden olduğu kaos sürüyor. Öğretmenleri de ciddi ölçüde mağdur eden model, önceki gün başlayan özür grubu yer değiştirme başvurularıyla birlikte öğretmenlere yeni bir şok yaşattı. Yer değiştirme başvurusunda bulunan binlerce öğretmen, başvuru modülünde “branşınıza ait boş kontenjan bulunmamaktadır” ifadesi ile karşılaştı.

Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Atama ve Yer Değiştirme Kılavuzu’nda norm fazlalığı olan branşlarda atama yapılmayacağı belirtilmişti. Ancak norm açığının bulunduğu branşlarda da kontenjan açılmaması öğretmenleri yeni bir mağduriyetle karşı karşıya bıraktı.

Konuyla ilgili dün bir basın açıklaması yapan Eğitim Sen, sağlık, öğrenim ve eş durumu gibi özür grubu atamaları ile binlerce öğretmenin yer değişikliğinin yapılmamasına ve bu haklarının yok sayılmasına Milli Eğitim Bakanlığı önünde tepki gösterdi.

Binlerce öğretmen zor durumda
Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, daha okullar açılmadan il içi ve il dışı tayin bekleyen binlerce öğretmeni zor durumda bırakan 4+4+4 düzenlemesine ilişkin açıklamasında, “Hiçbir hazırlık ve altyapı yatırımı yapılmadan hayata geçirilmeye çalışılan ve bir dayatma olarak uygulanmak istenen 4+4+4 kademeli eğitim modelinin şimdiden binlerce öğretmeni mağdur etmiş olması, yarın okullar açıldığında eğitim sisteminin karşı karşıya kalacağı kaosu bugünden haber vermiştir” dedi.

70 bin öğretmen norm fazlası!
MEB verilerine göre 4+4+4 düzenlemesi ile okulların ayrılması sonucunda 30 bin sınıf öğretmeni başta olmak üzere, 70 bin öğretmen norm fazlası durumuna düştü. Eğitim Sen, bu sayının daha yüksek olduğunu belirterek, norm fazlası durumuna düşen sınıf öğretmenlerinin yer değiştirmek zorunda bırakıldığını, ancak bu düzeyde bir fazlalığın olması nedeniyle istedikleri okullara yerleşemedikleri ve norm fazlası olarak beklemeye alındıklarını kaydetti.

Açıklamada “4+4+4 sistemi gündeme getirildiğinde bütün eleştirileri yok sayan ve sistemin uygulanması ile öğretmenlerin norm fazlası olmayacağını iddia eden ‘yandaş sendika’, hükümetle ‘yakın’ ilişkilerini kullanarak tayin ve terfilerle kendi taraftarlarının atamaları ile uğraşırken, 4+4+4 uygulaması ile bütün hayatları alt üst olan öğretmenlere nasıl bir açıklama yapacaktır merak ediyoruz” denildi.

Bakanlığın tavsiyesi: Tayininiz yapılmadıysa ücretsiz izne çıkın!
2012 yılı için açıklanan yer değiştirme kontenjanında yalnızca 7 ile yer verilirken, özür grubunda da benzer bir tablo ortaya çıktı. Özür grubu kapsamında açıklanan kontenjan da yalnızca 10 ille sınırlı kaldı. Dahası bu 10 ilde açılan kontenjanlar da sınırlı kalırken, tayin bekleyen öğretmenlerin mağduriyeti perçilenmiş oldu.

4+4+4 düzenlemesinden önce bir ilde norm kadro açığı olmaması durumunda il emrine atama yapılıyorken, Milli Eğitim Bakanlığı bu dönem il emri uygulamasını kaldırdı üstelik norm fazlası öğretmenlerin durumuyla ilgili yeni kısıtlamalar getirdi.

Eğitim Sen’in açıklamasında, kılavuzda öğretmenlere tayinlerinin yapılmaması halinde ücretsiz izne ayrılabileceklerinin belirtildiği vurgulanarak, bu durumun “Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuya ne kadar ‘gayri ciddi’ yaklaştığını ve binlerce öğretmenle resmen alay ettiğini gösterdiği” ifade edildi.
Norm sayısına göre 138 bin öğretmen açığının olduğunu belirten MEB’in tayin ve atamalar için yalnızca 8-10 ili açması dikkat çekti.

Eğitim Sen’in açıklaması şu şekilde devam etti:

Eğitim Sen olarak özgür grubu atamaları nedeniyle mağdur olan öğretmenlerimizin tepkilerini bireysel olarak göstermelerinin anlaşılır olduğunu biliyoruz. Fakat her geçen gün çığ gibi büyüyen bu tepkiyi örgütlü bir şekilde göstermedikçe, Milli Eğitim Bakanlığı’nın somut bir adım atması ve yaşanan mağduriyetlere kalıcı çözüm üretmesi beklenmemelidir. 4+4+4 sisteminin uygulanması sonucunda mağdur olan her kesim, farklı yönlerden mağduriyet yaşıyor olsa da, yaşadığımız sorunların kaynağının 4+4+4 dayatması olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır.

(soL-Haber Merkezi)