38. yılında 15-16 Haziran direnişi

15-16 Haziran İşçi Direnişi'nin 38. yıldönümünde Ankara'da çeşitli etkinlikler yapıldı.

soL (Haber Merkezi - Ankara) KESK Ankara Şubeler Platformu üyeleri, 15-16 Haziran 1970'teki Büyük İşçi Direnişi'nin 38. yıldönümünde Sakarya Caddesi'nde toplanarak basın açıklaması yaptı. Platform Dönem Sözcüsü Turan Yıldırım, 15-16 Haziran 1970'te DİSK'in kapatılmak istenmesine karşı işçilerin yaptığı büyük yürüyüşü anımsatarak, "15-16 Haziran, Türkiye işçi sınıfının sendikalaşma hakkını korumak için harekete geçtiği gündür" dedi. Bugün emekçilerin, mücadelelerle elde ettikleri pek çok haklarının ellerinden alındığını söyleyen Yıldırım "Emekçiler bugün, 15-16 Haziran 1970 koşullarının gerisinde bulunmaktadır. Emekçilerin örgütlenmesi önünde sayısız engel vardır ve yeni engeller konulmaya devam etmektedir" dedi. Emekçilerin çokuluslu şirketlerin buyrukları doğrultusunda açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiğini kaydeden Yıldırım, "İşyerlerinden ölüm haberleri gelmektedir. Tuzla Tersaneleri, ölüm tersaneleri olmuştur. Aynı şekilde emekçiler, TEGA'da, YÖRSAN'da haksız uygulamalara muhatap olmaktadır" diye konuştu.

Yurtsever Cephe İşçi Birliği (YCİB) tarafından dün Sincan'da düzenlenen "AKP'ye Karşı 15-16 Haziran" başlıklı etkinlikteyse TKP MK Üyesi Prof. Dr. Erhan Nalçacı, 15-16 Haziran'da direnen işçilerin tek amacının DİSK'in kapatılmasını engellemek olmadığını, sloganlarında anti-emperyalizmin de önemli bir yer tuttuğunu belirtti. "İşçi sınıfını köleleştirebilirseniz ülkeyi de köleleştirebilirsiniz" diyen Nalçacı, Turgut Özal'dan bu yana geçirilen yasalarla ülkeyi emperyalizmin kölesi haline getiren hükümetlerin çoğunluğu elde etmeyi başarmalarına karşın herhangi bir meşruiyete sahip olmadıklarını söyledi. Etkinlikte daha sonra söz alan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko ise, 15-16 Haziran'daki mücadelenin halen ülke çapındaki grevlerle sürdürüldüğünü belirtti. Beko 16 Haziran'da saat 12:00'de Sincan Organize Sanayi Bölgesindeki TEGA işçilerine dayanışma ziyaretinde bulunacaklarını söyledi.

YCİB adına söz alan Tuncay Çelen mevcut anayasanın grev hakkını düzenleyen maddelerinden örnekler vererek "Bu anayasa değil 'amayasa'dır, yasa maddelerinde tanınan haklar 'ama'lar ile fiilen ortadan kaldırılmıştır" dedi. Çelen, iş cinayetlerinin "alınyazısı" denerek örtbas edilmek istendiğini söyledi ve "Alınyazımızı silmek, alnımıza kendi yazımızı yazmak için örgütlenmeliyiz" dedi. Yurtsever Cepheli Metal İşçileri adına konuşan bir işçiyse, emeklilik hakkının yok edilmesi, eğitim ve sağlığın paralı hale getirilmesi ve iş cinayetleri ile anılan AKP iktidarının, işçilerin bir numaralı düşmanı olduğunu belirtti ve bunun karşısında bir güç oluşturabilmek için emekçileri YCİB'de örgütlenmeye çağırdı.

15-16 Haziran yıldönümü etkinlikleri kapsamında YCİB üyeleri bugün saat 17:30'da OSTİM Metro İstasyonu'nda buluşarak atölyelere yürüyecek ve ardından 18:15'te tekrar istasyon önünde buluşarak bir eylem yapacak.