1 Mayıs tüm Türkiye'de kutlandı

İstanbul'da Taksim Meydanı'nda yüz binlerce emekçiyi bir araya getiren 1 Mayıs İşçi Bayramı Türkiye'nin tüm illerinde kutlandı.

1 Mayıs İşçi Bayramı dün ülkenin dört bir yanında değişik etkinliklerle kutlandı. Farklı illerde düzenlenen mitingler Taksim Meydanı'ndaki kadar kalabalık ve coşkulu olmasa da, memleketin dört bir yanında 1 Mayıs rüzgarı estirdi.

İzmir'de ise Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleştirilen mitinge TÜRK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, KAMU-SEN, KESK ile ÖDP, EMEP, çeşitli siyasi oluşum ve derneklerin İzmir ve Ege Bölgesi örgütleri katıldı. Mitinge, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya'nın da katıldığı bildirildi. 1 Mayıs 1977 yılında Taksim'deki kutlamalarda hayatını kaybedenlerin isimlerinin tek tek okunması ile başlayan miting, DİSK adına Ege Bölge Temsilcisi Azad Fazla konuşmasıyla devam etti. Fazla'nın konuşmasını, Karşıyaka Belediyesi şirketi Kent AŞ'den çıkarılan işçiler ıslıklarla protesto etti. Ardından konuşan TÜRK-İŞ 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, Taksim Meydanı'nın isminin 1 Mayıs Meydanı olarak değiştirilmesini istedi ve "Türkiye'de bütün emekçiler iş, aş, demokrasi mücadelesi veriyor. Asıl açılımı işçi sınıfı yaptı, barış, kardeşliği sağladı, her görüşten insan bir araya geldi. Buradan İzmir Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarına sesleniyorum, toplu iş sözleşmelerinini masa başında bitirin, Yüksek Hakem Kurulu'na götürmeyin. Hükümetin ekonomik politikaları fakirleştiriyor. Güvencesiz, esnek çalışmaya hayır diyoruz. Kapitalist sistemin sorgulanması gerekir" şeklinde konuştu. KESK İzmir Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, KAMU-SEN İzmir İl Temsilcisi Nebi Yay, MEMUR-SEN İzmir İl Temsilcisi Abdürrahim Şenocak'ın konuşmaları ile devam eden mitingin ardından Yavuz Bingöl Fuar Açıkhava Tiyatrosu'nda ücretsiz bir konser verdi.

Ankara'daki 1 Mayıs kutlamalarının adresi Sıhhiye Meydanı idi. Miting Tertip Komitesi Başkanı ve Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, mitingde yaptığı konuşmada, insan onuruna yaraşır bir yaşam, hak ve özgürlükler, dayanışma ve hakları için bir arada olduklarını söyledi. Emekçilerin yarısının kayıt dışı çalıştığını vurgulayan Özgen, kuralsız çalışmanın da giderek yaygınlaştığını ifade etti. Sendikalarda örgütlenen işçilerin işten çıkarıldığını, ''iş cinayetleri''nin durmak bilmediğini ifade eden Özgen, tüm çalışanların sendikalı olması için seslerini yükselttiklerini söyledi. Özgen, 1 Mayıs'ın 26 Mayısta yapılacak ''genel grevin'' başarılı bir provası olarak tüm Türkiye'de gerçekleştirildiğini belirterek "1 Mayıs 2010, yükselen emek mücadelesinin kazanımla sonuçlanmasının miladı olacaktır" dedi. DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko da 1 Mayıs'ı tatil ettirenin, Taksim'i işçi sınıfına açtıranın işçi sınıfının kararlılığı olduğunu söyledi. Bu gelişmelerin Türkiye emek hareketinin anlamlı bir başarısı olduğunu dile getiren Beko, ''Ama emek hareketinin önünde 1 Mayıs ile ilgili ikinci bir görev daha durmaktadır. Bugün olabilecek en geniş birliktelik içinde çok güçlü ve etkili bir gösteriyle taçlandırmak ve 1977 katliamının hesabını sormaktır. Bir bayram sevinci yaşarken yaşamlarını yitiren 36 yurttaşımıza bir borcumuz var, umuda kurşun atanların kim oldukları aydınlatılmalıdır'' diye konuştu. Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır da 1977 yılında Taksim'de 36 kişinin katledilesinin ardından günümüzde artık ayrımcılığın sona erdiğini kaydetti. Uygulanan IMF politikaları sonucunda oluşan gelir dağılımındaki adaletsizliğin insanları tehdit ettiğini belirten Kır, ''İşsizlik had safhada, her 3 üniversite öğrencisinden biri işsiz. Bunları ortadan kaldırmak için hep birlikte mücadele etmeliyiz'' dedi. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fikret Aslan da Anayasa değişikliği paketi Mecliste görüşülürken Türkiye'de bir yandan açlık ve sefaletin giderek arttığını söyledi. Miting öncesinde Gençlik Muhalefeti üyelerinin ABD bayrağı yakması ve Ankaragücü ve Bursaspor atkılarıyla bir taraftar grubunun katılımı oldukça dikkat çekti.

AKP'yi eleştiren mitingten rahatsız oldular
Rize'nin Pazar ilçesinde çevre ilçelerden gelenlerin de katılımıyla 1 Mayıs mitingi düzenlendi. İlçe meydanında toplanan katılımcılar, 10 Mart ile Atatürk caddelerinde yürüdükten sonra tekrar ilçe meydanında toplandılar. Burada emekçiler tarafından AKP karşıtı sloganlar atılmasının ardından mitinge katılan Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası üyeleri, mitingin amacından saptırıldığını ileri sürerek, miting alanından ayrılmak istedi. Öz Gıda-İş Sendikası Rize Temsilcisi Tevfik Hançeroğlu, ''Hükümeti eleştiren açıklama yapılabilir. Ama yapılan bunun da ötesine geçti. Hiçbir zaman işçinin alın terinin üzerine siyaset yapmayacağız. Bu nedenle buradan ayrılıyoruz'' dedi.

1 Mayıs'ı çöp toplayarak kutladılar
Muğla'nın Fethiye ilçesinde, belediye tarafından İşçi Bayramı dolayısıyla çevre temizliği kampanyası düzenlendiğinden belediye başkanı ve belediye personeli ile aileleri, 1 Mayıs'ı çöp toplayarak kutladı. Belediye Başkanı Behçet Saatcı'nın da aralarında bulunduğu 450 belediye çalışanı ve aileleri, Salı Pazarı Meydanı'nda bir araya geldi. Gruplara ayrılarak yaklaşık 3 saat boyunca sokaklardaki çöpleri toplayan belediye çalışanları ve aileleri, ilçenin temiz tutulmasını istedikleri mesajını verdi.

1 Mayıs'ı sirk gösterisi ile kutladılar
Gaziantep İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitinge DİSK, TÜRK-İŞ, KESK ve MEMUR-SEN, ÖDP ve EMEP katıldı. Sendika temsilcilerinin konuşmalarının ardından, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Recep Emol, beraberinde bir grup polis memuruyla birlikte konuşmaların yapıldığı platforma geldi ve Disk Gaziantep Bölge Temsilcisi Nihat Bencan'a bir buket çiçek takdim etti. Polis memurları daha sonra, alanda bulunanlara karanfil dağıttı. 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları Turkuaz Sirk Topluluğu gösterisi ile sona erdi.

Edirne'de üç farklı yerde kutlandı
Edirne'de 1 Mayıs İşçi Bayramı Edirne 1 Mayıs Platformu üyelerinin, kendi aralarında fikir ayrılıkları yaşaması üzerine 3 farklı noktada kutlandı. CHP, ADD, Eğitim İş, Çağdaş Yaşam Destekleme Derneği ile Türkiye Gençlik Birliği üyeleri 1 Mayıs'ı Selimiye Meydanı'nda kutlarken bir grup da Tahmis Meydanı'na geldi. Memur Sendikaları Konfederasyonu üyeleri de Saraçlar Caddesi'ndeki PTT Edirne Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

AKPli vekil de 1 Mayıs'taydı
Van'da bir araya gelen emekçiler 1 Mayıs İşçi Bayramını davul zurna eşliğinde, halay çekerek kutladı. Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) Bölge Müdürlüğü bahçesinde toplanan çeşitli sendikalara bağlı işçilerin 1 Mayıs kutlamasına AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu da katıldı. Türkmenoğlu, "emekçi ve dayanışma gününde siyaset yapmayacağını" belirterek, ''Ülkemizde, memurun, işçinin ve bürokratın sorunları var. Ama bunların her birini çözmek için ayrı ayrı ilgilenmek hükümetlerin asli görevlerinden birisidir. Bunun için büyük gayret sarf ediyoruz'' dedi.

Diğer illerde 1 Mayıs nasıl kutlandı?
Giresun'da 1 Mayıs Türk-İş ve KESK'e bağlı sendikalar ile Halkevleri Giresun Şubesi temsilcileri ile CHP, DSP ve ÖDP il örgütü temsilcileri de katılımıyla Cumhuriyet Meydanı'nda kutlandı. Burada konuşma yapan Türk-İş Giresun İl Temsilcisi ve Belediye-İş Sendikası Giresun Şube Başkanı Erdem Mert, ''Bizler burada işin, aşın, ekmeğin hesabını yaparken bizi yönetenler de işimizi, aşımızı, ekmeğimizi elimizden almak istiyorlar. Biz her platformda olduğu gibi Ankara'daki TEKEL işçilerini yalnız bırakmadık. TEKEL işçilerinin her zaman yanında olduk. Giresun olarak gücümüzü Ankara'da da gösterdik'' şeklinde konuştu.

Mersin'de, tren garı önünde toplanan emekçiler, İstiklal ve Sakarya caddeleri güzergahı boyunca yürüyerek Cumhuriyet Meydanı'na geldi. 1 Mayıs Düzenleme Komitesi Başkanı ve Petrol-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu'nun konuşması ile başlayan miting konser ve halaylarla devam etti.

Sivas'ta Ethem Bey Parkı yanında toplanan emekçiler sloganlarla mitingin düzenleneceği Mevlana alanına doğru hareket ettiler.Burada1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan SES Sivas Şube Başkanı Mustafa Çoban, kendileri için bu 1 Mayıs'ın diğerlerine oranla biraz daha özel yere sahip olduğunu belirterek, ''33 yıldır emekçilere kapatılan Taksim, emekçilerin inadı ve kararlı mücadelesi sonucu tekrar açılmıştır'' dedi.

Kütahya'da, KESK'e bağlı sendikaların yanı sıra Dumlupınar Üniversitesinden (DPÜ) bir grup öğrenci ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), ÖDP ve CHP üyeleri Kütahya Şeker Fabrikası önünde toplanıp Gaybiefendi Caddesi'nde yürüyüşe geçti. Grup, Çinigar Caddesi ve Atatürk Bulvarı'ndan Zafer Meydanı'na ulaştı. Burada sendika temsilcileri tarafından yapılan konuşmaların ardından bir konser düzenlendi.

Çanakkale'de Salı Pazarı mevkisinde toplanan sendikalı işçiler ve öğrenciler, pankart ve sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü ve burada bir miting gerçekleştirdi.

Eskişehir'de Üniversite Caddesi'nde toplanan emekçiler Sıhhiye Meydanı'na yürüdü. İl Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın kutlamalara katılması dikkat çekerken, Tepebaşı Belediyesi bünyesinde temizlik işçilerinin oluşturduğu müzik topluluğunun verdiği konser de oldukça beğenildi.

Zonguldak'ta ise, Demokrasi Platformunca düzenlenen kutlamalar için İstasyon Caddesi'nde toplanan çok sayıda sendika, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti üyesi ile öğrenciler, kent merkezinde bulunan Madenci Anıtı önündeki kutlama alanına sloganlar atarak yürüdü. Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, burada yaptığı konuşmada, dengeli gelir dağılımı, örgütlenme özgürlüğü ve barışı emek kesimine yaymak için alanlarda olduklarını söyledi.
Enerji sektöründe dağıtım özelleştirilmelerinin ardından üretim özelleştirmeleri yapıldığını söyleyen Kaymakçı, ''Enerji ticari mal değildir. Toplumsal ve kamusal bir hizmettir'' dedi.

Antalya'da DİSK, KESK, Türk-İş'e bağlı sendikalar, ÖDP, EMEP, meslek odaları ve derneklere üye yaklaşık 10 bin kişi Tonguç Kavşağı'nda toplandı. Güllük Caddesi boyunca yürüyen emekçiler Yavuz Özcan Parkı'nda toplandı. Toplama alanına gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, tüm grupların gelişini ve toplanmasını sendika yöneticileriyle birlikte yaklaşık 3 saat sahnede bekledi. Burada düzenlenen mitingde konuşan Başkan Akaydın, Taksim'de 1977 yılında öldürülen 37 kişi, Tunceli'de şehit olan 4 asker ve geçtiğimiz haftalarda vefat eden DİSK Akdeniz Bölge Başkanı Recep Koç'u saygıyla andığını söyledi. Akaydın, konuşmasını Nazım Hikmet'in "Kerem gibi" şiiriyle tamamladı. KESK Antalya Şubeler Platformu Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Nurettin Sönmez de, Türk halkının yüzde 60'nının yoksulluk sınırında yaşadığını belirtti.

Bursa'da Demirtaş Köprülü Kavşağı'nda toplanarak, kortej halinde Şehreküstü Meydanı'na kadar yürüyen emekçiler burada bir miting düzenledi. Miting, Suavi konseri ile sona erdi.

Trabzon'da Cumhuriyet Caddesi'nde başlayan yürüyüş Atatürk Alanı'nda son buldu. Burada tertip komitesi adına konuşan Türkiye Yol-İş Sendikası Trabzon Şube Başkanı Hasan Bahri Hatipoğlu, ''Bizim yüreklerimiz 1 Mayıs için sembol haline gelen Taksim'dedir. İşte bugün dünyanın tüm ülkelerinde alanlar çiçek bahçesine dönüştü. Dostluk ve barış içinde türküler söylüyorlar. Bu kararlılığın, gelecek yıl ve yıllarda dostlukla büyüyeceğinden eminiz'' dedi.

Adana'da ise, Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanan emekçiler Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'ndan ve Sular mevkisinden yürüyerek, Uğur Mumcu Meydanı'nda buluştular. Burada tertip komitesi adına konuşma yapan Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, örgütlenme ve düşünce özgürlüğünün önünde engeller bulunduğu, bu engellerin kaldırılmasını istedi.

Tokat'ta da Gaziosmanpaşa Stadyumu önünde toplanan emekçiler Gaziosmanpaşa Bulvarı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar sloganlar atarak yürüdüler.

Muğla, Karabük, Bartın, Ordu, Amasya ve Burdur'da da emekçiler 1 Mayıs'ı sloganlar ve halaylarla kutladılar.

(soL - Haber Merkezi)