ÜKD: 'Baskı rejimi üniversitelere vahşi ve çirkin yüzüyle yerleşiyor'

Üniversite Konseyleri Derneği geçtiğimiz günlerde üniversitelerde yaşanan saldırılarla ilgili bir açıklama yayınladı.

Üniversite Konseyleri Derneği, geçtiğimiz günlerde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi'nde öğrencileri ve akademisyenleri hedef alan saldırılara ilişkin bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, üniversitelerde yaşanan saldırılar, AKP'nin kurmak istediği yeni rejimin göstergesi olarak değerlendirilirken, üniversitelerdeki örgütlülüğün akademik özgürlüklerin tek güvencesi olduğu vurgulandı.

Açıklama şöyle:

Baskı rejimi üniversitelere vahşi ve çirkin yüzüyle yerleşiyor

Üniversiteler ve kamuoyu bu hafta içinde iki olayla sarsıldı. Bunlardan ilki Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde, öğrencilerin uğradığı özel güvenlik saldırısıydı. Öğrenciler, yemek fiyatlarına yapılan zamlara çoğunlukla haklı bir tepki gösterirler, bunun tersinin olması, yani öğrencilerin her zammı sorgulamaksızın kabul etmesi, başlıca bir sorun olarak kabul edilmelidir. Osmangazi Üniversitesi'ndeki bir grup öğrenci, zammı protesto etmek için mütevazı bir kumanya hazırlayarak öğrencilere dağıtmak istiyor, ancak özel güvenliğin coplu, dayaklı saldırısına uğruyorlar, kelepçeleniyorlar, üniversitede bir odaya götürülerek dövülüyorlar. Ne hukukla, ne üniversiteyle, ne de insanlığın birikimiyle bağdaşmayan bu olay doğal olarak akla faşizmi getiriyor.

İkincisi ise Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde yaşanıyor. Öğretim üyelerinin kapılarına astıkları Eğitim-Sen’e ait YÖK karşıtı afiş yine özel güvenlik tarafından indiriliyor ve tutanak tutuluyor. Bu hafta içinde ise bu tutanaklara dayanılarak afiş asmaktan, bir panelde YÖK Yasa Tasarısı ile ilgili konuşmaya kadar, çeşitli suçlamalarla öğretim üyeleri hakkında Ordu Üniversitesi Rektörlüğü tarafından soruşturma açılıyor, paneldeki konuşma nedeniyle disiplin cezası veriliyor. Bir kez daha özel güvenlik, rektörlerin özel ve hukuk dışı polis gücü olarak karşımıza çıkıyor.

Yaşanan bu vahim olaylar sonrasında Eskişehir Osmangazi ve Ordu Üniversitesi rektörleri derhal istifa etmeli, öğrencilerimize şiddet uygulayan özel güvenlikçiler cezalandırılmalıdır.

Üniversitelerimizde yaşanan bu saldırıları AKP'nin kurmak istediği yeni rejiminin göstergeleri olarak değerlendiriyor ve buna boyun eğmeyeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Akademik özgürlüklerimizi istiyoruz.

Bilim yapma ve bilimi öğrenme, öğretme özgürlüğü istiyoruz.

Görüşlerimizi afiş ve bildiri olarak duyurma özgürlüğü istiyoruz.

Panellerde görüşlerimizi açıklama özgürlüğü istiyoruz.

Öğrencilerimizin rektörlerin “özel polisinden” dayak yemeden protesto etme özgürlüğünü istiyoruz.

Öğrencilerimizin “devlet büyükleri” hakkındaki görüşlerini serbestçe söyleme özgürlüğünü istiyoruz.

Üniversitelerdeki örgütlülüğümüzün bu özgürlüklerin tek garantisi olduğunun bilinciyle, Osmangazi Üniversitesi'ndeki öğrenciler ve Ordu Üniversitesi'ndeki akademisyenlerle dayanışmamızı ilan ediyoruz.

Üniversite Konseyleri Derneği Yönetim Kurulu

(soL-Haber Merkezi)