Üç Fidan ülkenin pek çok yerinde anıldı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 40. Yılında ülkenin pek çok noktasında düzenlenen etkinlikler ve yürüyüşlerle anıldı.

68 kuşağının devrimci öğrenci liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 40. Yılında ülkenin pek çok noktasında düzenlenen anma etkinlikleri ile anıldı.

Denizler Edirne’de öğrencilerin yürüyüşü ile anıldı
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edilişlerinin 40. yılında Edirne’de, TKP'li Öğrenciler ve Gençlik Muhalefeti’nin düzenlediği yürüyüşle anıldı.

Anma için, Antik Park’tan, Saraçlar caddesine kadar yürüyen TKP'li Öğrenciler ve Gençlik Muhalefeti üyeleri, yol boyunca, "Gençlik Gelecek Gelecek Sosyalizm", "Yusuf, Hüseyin, Deniz, Sürüyor Sürecek Mücadelemiz", Denizlere Sözümüz Devrim Olacak" sloganlarını attı.

Çevredekilerin alkışlarla destek verdiği yürüyüşün ardından kurumlar adına ortak basın açıklaması okundu. Yapılan basın açıklamasında Denizlerin verdiği mücadelenin bugün hala güncelliğini koruduğunu belirtilirken, AKP'ye karşı verilen mücadelede de gençliğin Denziler'in yolundan yürüdüğü vurgulandı. Denizlerin 6. Filoyu denize dökmelerini hazmedemeyen ve devrimci gençlere saldıranların, 6. Filoyu kıble olarak görüp namaza duranların bugün iktidarda olduğuna değinilen açıklamada, "AKP'ye ve ABD emperyalizmine karşı mücadele de her birimiz birer Deniz olacağız" denildi.

Denizler Kadıköy’de de anıldı
İdam edilişlerinin 40.yılında üç fidan, Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde Üsküdarlı Solcu Liseliler tarafından gerçekleştirilen etkinlikle anıldı.

Devrimci gençliğin önemli liderlerinden olan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edilişlerinin 40.yılında Üsküdarlı Solcu Liseliler tarafından anıldı. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte sahne alan Solcu Liseliler, bağımsızlık, devrim ve sosyalizm vurguları ön plana çıkardı.

Program, Deniz Gezmiş’in çeşitli görüntülerinden oluşan bir video ile başladı. Video görüntüsünün ardından yapılan konuşmada sosyalizm mücadelesinde hayatlarını yitirenlere vurgu yapılarak, bugün bu mücadelenin devam ettiği belirtildi. Daha sonra liselilerin kendi aralarında oluşturduğu müzik grubu olan Mühürlü Tren’in sahne aldığı etkinlikte, üç fidan adına yazılan şarkılar okundu. Şarkıların arasında okunan Deniz Gezmiş’e, Hüseyin İnan’a ve Yusuf Aslan’a ait mektuplar okunurken, liseliler tarafından yorumlanan şarkılar büyük ilgi gördü.

Etkinliğin sonunda Güzel Günler Göreceğiz şarkısı hep bir ağızdan söylenirken, yapılan son konuşmada liselilerin “Sosyalist Türkiye’yi biz kuracağız!” vurgusu öne çıktı. Etkinlik sloganlar ve alkışlarla sona erdi.

Etkinliğin ardından izlenimlerini aktaran katılımcılar anmayı değerlendirdi.

Mehmet (Öğrenci Velisi, 49) : Etkinliği çok beğendim, gençler çok güzel hazırlamışlardı. Mücadele Türkiye’de devam ediyor. Her ne kadar mücadele devam ediyor olsa da çoğunluk hala daha onların ellerinde ve 40 yıldır aynı şekilde baskı devam ediyor. Buna rağmen mücadeleyi sürdürmeliyiz ve boyun eğmemeliyiz diye düşünüyorum.

Uğur Andaç (Öğrenci, 17): Etkinlik beni çok duygulandırdı, çok güzeldi. Bizim devrimci “büyüklerimizden” öğrendiğimiz kavganın yolunu bir kez daha pekiştirdik diye düşünüyorum. Denizler bundan 40 yıl önce haksız bir biçimde idam edildiler. Ancak bu bizim davamızı daha da çok pekiştirdi. Biz bu yolda yürümeyi sürdüreceğiz ve sonucunda da aydınlığa kavuşacağız.

Ezgi(17, Öğrenci): Etkinlik çok keyifliydi. Denizleri hak ettikleri bir biçimde andık. Onların mücadelesini devam ettirmeye çalışıyoruz. Sosyalist Türkiye’yi kurma yolunda onların bıraktıkları işi biz bitireceğiz diye düşünüyorum.

Baran(18, Öğrenci): Arkadaşlarımızın Denizlere olan sevgisini ve devrime olan inançlarını yansıttıklarını düşünüyorum bu etkinlikle. Denizlerin yaktıkları ateş yanmaya devam ediyor ve büyüyor. Bu bağlamda kendi gazetemiz olan Solcu’ya sahip çıkmalı ve AKP’ye karşı en net duruşu göstermeliyiz diye düşünüyorum.

Denizler için Bursa’da anma etkinliği
6 Mayıs 1972’de idam edilen gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan Bursa’da da unutulmadı. 68’liler Birliği Vakfı, Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin 3 Fidan Anıtı’nın da bulunduğu Gençlik Parkı’nda ortaklaşa düzenlediği anma töreninde Türkiye Komünist Partisi’nin yanı sıra Halkevleri, HKP ve TGB gibi siyasi parti ve örgütler de hazır bulundu.

Alana kortej oluşturarak giren Türkiye Komünist Partililer “Denizlere sözümüz devrim olacak”, “emperyalistler, işbirlikçiler 6. filoyu unutmayın”, “yağma yok sosyalizm var” sloganları atarken, katılımcılar tarafından da uzun süre alkışlandı. 5 Mayıs Cumartesi akşamı gerçekleştirilen anma töreni, 68’liler Birliği Vakfı Bursa Şubesi’nden Betül Kuyucu ile Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in açılış konuşmalarıyla başladı. Daha sonra Denizlerin mücadele arkadaşları olan Bozkurt Nuhoğlu, Hacı Tonak, Tuncay Çelen ve Turgut Ünlü Denizleri ve Denizlerin mücadelesinin bugün için ne anlama geldiğini, ne anlam ifade etmesi gerektiğini anlatan birer konuşma gerçekleştirdi.

Etkinlikte konuşmacılar arasında yer alan Tuncay Çelen, Denizlerin aslında ölmediğini, devrim ve sosyalizm mücadelesi içerisinde yaşadıklarını belirtirken, onları anmanın ve yaşatmanın en güzel yolunun ancak uğruna öldükleri tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye’yi, Sosyalist Türkiye’yi kurmak için mücadele etmekle mümkün olacağını belirtti.

Konuşmaların ardından Hasan Karayol’un türküleri ve Grup Bajar’ın Türkçe, Kürtçe ve Lazca parçalarıyla devam eden etkinlik, Denizlerin arkadaşlarının izleyicilerin sorularını yanıtladığı forum ile sürdü. Forumun ardından “Devrimci Gençlik Köprüsü” ve “Eylül Çocukları” filmleri gösterilirken, anma töreni Denizlerin idam edildiği sabah saat 05:30’da düzenlenen saygı duruşu ile sona erdi.

Üç Fidan Antalya’da da unutulmadı
Denizler için bir diğer anma etkinliği de Antalya’da gerçekleştirildi. TKP’li Öğrenciler ve Solcu Liseliler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı idam edilişlerinin 40.yılında yaptıkları yürüyüş ile andı.

Saat 17.30 da Attalos Heykelinin karşısında başlayan anma,Karaalioğlu parkına doğru yürüyüşle devam etti. "Denizlere Sözümüz Devrim Olacak", "Denizler Boyun Eğmediler","Yankee Go Home" sloganlarıyla yürüyen TKP'li Öğrenciler ve Solcu Liseliler'e çevre esnafı ve halk alkışlarıyla destek verdi. Karaalioğlu parkına geçildiğinde Denizler için saygı duruşunda bulunuldu.

Yaklaşık yüz öğrencinin katıldığı anma da Antalya Solcu Liseliler, Denizlerin ailelerine yazdıkları mektupları okudu. Denizlerin anısına okunan şiirlerin ardından TKP'li Öğrencilerin oluşturduğu müzik topluluğu, bir müzik dinletisi gerçekleştirdi.

Adana’da Solcu Liseliler Denizleri andı
Adana Solcu Liseliler, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı idamlarının 40. yılında düzenledikleri etkinlikle andı.

TKP Adana İl Örgütü'nde bir araya gelen solcu liseliler 6 Mayıs 1972 yılında idam edilen 3 fidanın anısına bir etkinlik düzenledi. Başta Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan olmak üzere yitirilen bütün devrimcilerin anısına saygı duruşuyla başlayan etkinlik siyasi konuşmayla devam etti. Yapılan konuşmada, Denizleri anmanın bir yas günü değil, mücadeleyi yükseltmenin günü olduğu vurgusu yapılırken, 68 kuşağı gençlik hareketinin ülkede bağımsızlığın sembolü haline geldiği belirtildi. Denizlerin bu ülkeye sosyalizm mirası bıraktığı belirtilen konuşma, ''Başladıkları işi bitirecek, Sosyalist Türkiye'yi kuracağız'' denilerek sonlandırıldı.

Müzik ve şiir dinletisiyle sonladırılan anma etkinliğinin ardından Sosyalizm Okulları'nın 2. oturumuna geçildi. Bu oturumda, ''Sosyalist bir düzende din var mıdır?'', ''Kim bu muhafazakar-demokrat gençler?'',''Erdoğan neden 3 çocuk yapın diyor?'' konu başlıkları tartışıldı.

Gaziantep’te Solcu Liseliler’den Üç Fidan anması
İdam edilişlerinin 40.yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan Gaziantep'te Solcu Liselilerin düzenlediği etkinlikte anıldı.

TKP Gaziantep İl Örgütü binasında gerçekleştirilen etkinlikte 3 Fidan’ın mücadelesi, geleceğe devrettikleri, idam öncesi yargılamadaki tavırları anlatılırken, etkinlik, müzik dinletisi, sinevizyon ve şiirlerle devam etti.

Solcu liseliler tarafından soL Portal yazarlarından Asaf Güven Aksel'in "Denizin Sırrı" başlıklı yazısının da okunduğu etkinlikte, gerici ve liberal kesimin denizlerin siyasi yanını hiçe sayıp "kullanılmış çocuklar" şeklinde genel olarak sola saldırdıkları belirtilerek, bu durumun geri püskürtülmesi için gençliğin daha fazla mücadeleye dahil olmaları gerektiği vurgulandı.

TKP'li öğrenciler adına söz alan Hasan Karadağ "Bugün denizleri anmanın tek yolu onlar gibi örgütlü mücadele etmek, her alanda üniversitelerden, liselerden, fabrikalardan Denizler, Yusuflar çıkarmaktır. dedi.

Yapılan konuşmaların ardından etkinlik Solcu Liselilerin okuduğu şiirlerle devam ederken, 6 Mayıs anması Eğitim-Sen müzik grubunun şarkıları ve türküleriyle son buldu.

Muğla'da Denizler için yürüdü
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 40. yılında, Muğla Üniversitesi Öğrencileri ve Muğlalı yurttaşlar tarafından Sınırsızlık Meydanında anıldı.

Saat 17.00'da Sınırsızlık Meydanında yapılan etkinlik İstanbul'da gençlik örgütlerinin düzenlediği Galatasaray'dan Dolmabahçe'ye yapılacak olan yürüyüşe selam gönderilmesiyle başladı. Müzik dinletisi ve okunan şiirlerin ardından Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve Sosyalist mücadelede yaşamını yitiren tüm devrimcilerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Yapılan anmada sık sık ''Gençlik Gelecek, Gelecek Sosyalizm'', ''Emperyalistler İşbirlikçiler 6. Filoyu Unutmayın'', ''Yaşasın Halkların Kardeşliği'', ''AKP elini Suriye'den çek'', ''Bu memleket bizim yobaza, faşiste bırakmayız'', ''Dindar gençlik olmayacağız'', '' Denizlere Sözümüz Devrim Olacak'' sloganları atıldı.

Denizler Zonguldak’ta da anıldı
Denizler, idamlarının 40. yılında Zonguldak’ta devrimci öğrenciler tarafından anıldı. TKP'li Öğrenciler, Öğrenci Kolektifleri, Gençlik Muhalefeti, HDK Gençliği ve ZKÜ Öğrenci Platformu öncülüğünde saat 14.00'de Madenci Anıtında bir araya gelen yaklaşık 150 kişilik öğrenci grubu sloganlar eşliğinde valilik binasının önüne bir yürüyüş gerçekleştirdi. Burada Denizlerin mücadelesine ilişkin okunan basın açıklamasının ardından, Zonguldak sahile tekrar bir yürüyüş yapıldı. Burada, 6 Mayıs 1972'de katledilen 3 devrimci önder için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulurken, ardından denize karanfiller bırakıldı.

Üç Fidan Mersin’de kitlesel şekilde anıldı
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin yıldönümünde Mersin’de de çeşitli etkinliklerle anıldı. 68’liler Barış ve Kardeşlik Ormanı’nda düzenlenen etkinliğe CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, sanatçı Mustafa Alabora, Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya, yazar Faik Bulut ve şair Sezai Sarıoğlu’nun yanı sıra binlerce davetli yurttaş katıldı.

Denizlerin idamını engellemek için yapılan bir eylem hazırlığı sırasında ellerini ve ayaklarını kaybeden İbrahim Çened de anma törenine katılanlar arasındaydı.

Etkinlikler, saat 11.00’de 68’liler Barış ve Kardeşlik Ormanı’ndaki "Üç Fidan" anıtına karanfillerin konulmasıyla başladı. Daha sonra Mersin 68’liler Derneği tarafından yaptırılan Deniz Gezmiş Akademisi’nin açılışı yapıldı ve akademide ilk dersi, 68 kuşağından Atilla Keskin verdi. Keskin, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının birer "sosyalist isyancı" olduğunu vurgularken, bu yönlerinin unutulmasının onlara yapılacak en büyük kötülük olacağını söyledi.

Anma etkinliğinin düzenlendiği, 68’liler Barış ve Kardeşlik Ormanı’nı girişinde, aralarında TKP’nin de bulunduğu birçok siyasi parti ve kurum stantlar açtı. Etkinlikte Kardeş Türküler grubu da kısa bir dinleti sundu.

Denizler Uşak'da da anıldı
Denizler idamlarının 40. yılında, EMEP, ÖDP ve TKP'nin yaptığı yürüyüşle Uşak'da da anıldı. Uşak Belediyesi önünde toplanan kitle, buradan Tiritoğlu parkına bir yürüyüş gerçekleştirdi. Geniş katılımın sağlandığı yürüyüş sırasında 5 dakikalık bir oturma eylemi gerçekleştiren kurumlar adına Tiritoğlu parkında bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Sonrasında Eğitim-Sen'e geçen grup burada burada bir söyleşi gerçekleştirdi.

(soL – Haber Merkezi)