Üç fidan mezarları başında anıldı

Deniz, Yusuf, Hüseyin katledilişlerinin 38. yılında mezarları başında anıldı. Bu yıl anmaya katılamayan avukatları Halit Çelenk'in gönderdiği mesajı eşi Şekibe Çelenk okudu. Törende Denizlerin son sözleri hep bir ağızdan okundu.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 38. yılında Karşıyaka Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı. Törende, başta Denizlerin mücadele arkadaşları, Devrimci 78'liler Federasyonu, 68'liler Dayanışma Derneği, 78'liler Girişimi, Ankara Halkevleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Devrimci Hareket, ESP, ÖDP, SDP, Sosyalist Parti ve TKP, BDP’li bazı vekiller yer alırken, DİSK, KESK ve öğrenci platformları da hazır bulundu.

Halit Çelenk'in mesajı
'Üç Fidan'ı yalnız bırakmayıp, her yıl anma törenine katılan Deniz Gezmiş'in avukatı Halit Çelenk ayağı kırıldığı için bu yılki anmaya katılamadı. Çelenk'in mesajını eşi Şekibe Çelenk okudu. Halit Çelenk “Denizseverler, Yusufseverler, Hüseyinseverler” diye başladığı mesajında, bacağının kırık olması nedeniyle, “çok istediği halde” anmaya katılamadığını ifade ederek, “Oysa infazlardan bu yana her 6 Mayıs sabahı oraya gelir, sevgili dostlarımla ve sizlerle birlikte olurdum. Bu kez bu beraberlikten yoksun kaldığım için çok üzgünüm” dedi. Son yıllarda Denizlerle ilgili hemen her etkinlikle ilgili dava açıldığını, onların “onurlu duruşlarının, dünya görüşlerinin, inançları ve sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya için verdikleri mücadelenin”, aradan bunca yıl geçmesine rağmen, sermaye sınıfı ve onun temsilcisi siyasal iktidarları korkuttuğunu ifade eden Çelenk, “Ve yine bu nedenle, Denizler Türkiye emekçi sınıfının yükselen bağımsızlık ve demokrasi mücadelesinde bayrak olmaya ve her yeni direnişte bir kez daha yeşermeye devam ediyorlar. Deniz’i, Yusuf’u, Hüseyin’i kucaklarken sizlere de en içten sevgilerimi sunuyorum” dedi.

Tören’e katılan BDP’li vekillerden Gültan Kışanak da bir konuşma yaptı. Kışanak konuşmasında, Denizlerin mücadelesinin takipçisi olacaklarını, devrim, sosyalizm, barış ve kardeşlik mücadelesinin boyunlarının borcu olduğunu ifade etti. Bu görevi başarmak zorunda olduklarını söyleyen Kışanak, “Bizler bu ülkede sıkıyönetim, darbeler, darağaçları, işkence tezgahları görerek buraya geldik. Ama bu işkence tezgahları mücadelemizi engelleyemeyecek. Bugün faşistlerin, derin devletin bütün provokasyonlarına, kışkırtmalarına rağmen halkların kardeşliği zedelenmedi, zedelenemeyecek” dedi.

Kışanak, geleceğin görüntüsünü bu yıl 1 Mayıs kutlamalarında, Taksim Meydanı'nda gördüklerini ifade ederek, “Denizlerin hayalini gerçekleştirmek için güçlerimizi ortaklaştırmak günümüz devrimcisinin görevidir" dedi. Kışanak, olanaklarını Türkiye devrimcileri ile paylaşamaya her zaman hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Kışanak’ın yanısıra, törende BDP’li vekillerden Sebahat Tuncel ve Hasip Kaplan da katıldı.

Mezarları karafillerle donatıldı, yanan sigaralar mezar başlarına bırakıldı
Konuşmaların sonrasında, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmelerinden önce söyledikleri son sözleri hep bir ağızdan okundu. Ardından kortejler 'üç fidan'ın mezarlarının önünden geçerek, sırasıyla yürüdüler. Mezarlar karanfillerle donatılırken, yanan sigaralar da mezar başlarına bırakıldı.

Duygusal anların yaşandığı törende, sık sık “Devrim Şehitleri Ölmez” sloganı atıldı. Şekibe Çelenk’in ise Deniz Gezmiş’in mezarına karanfil bırakırken ağladığı görüldü.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 38inci yılında Ankara’da anıldılar. Karşıyaka mezarlığına yapılan kitlesel ziyaret, üç fidan için saygı duruşuyla başladı. Liseli öğrencilerin yoğun katılımıyla dikkat çeken TKP’li Öğrenciler korteji “Denizlere sözümüz devrim olacak”, “yağma yok, sosyalizm var”, “emperyalistler, işbirlikçiler 6. filoyu unutmayın”, “yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganlarıyla sosyalist Türkiye’yi kurma iddialarını bir kez daha, kitlesel bir şekilde dile getirdiler. Denizlerin ziyaretinden sonra Mahir Çayan’ın mezarına ilerleyen TKP’li öğrenciler, burada bir öğrenci tarafından yapılan açıklamayla eylemlerini sonlandırdılar.