Tokat'ta Reyhanlı eylemi

Tokat halkı, Reyhanlı'da yaşanan katliamı protesto etmek için Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi.

Tokat halkı ve üniversite öğrencileri Reyhanlı'da yaşanan katliamı kınamak ve sorumlularından hesap sormak için bugün akşam saatlerinde Eğitim-Sen Tokat Şubesi önünde bir araya geldi.

KESK, TKP, ÖDP, CHP ve SGDF adına yapılan basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Tokat Şubesi Başkanı Ertan Uysal, "Geçtiğimiz Cumartesi günü Hatay'ın Rehyanlı ilçesi'nde bomba yüklü iki araç 10'ar dakika arayla patlatılmış ve onlarca vatandaşımız yaşamını yitirmiş, yüzlercesi de yaralanmıştır. Hükumet yetkilileri ise her zaman ki gibi patlamanın kara bulutları henüz dağılmadan failleri açıklama yarışına girmişlerdir. Tüm bunlara bir de 'ileri demokrasi' örneği yayın yasağı eklenince, halkın yalansız dolansız bilgiye ulaşması engellenmiştir." şeklinde konuştu.

"Reyhanlı'nın katili iş birlikçi AKP", "Katil AKP Suriye'den defol", "Reyhanlı'nın hesabı sorulacak" sloganları eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na giriş yapan grup, basın açıklamasından önce Reyhanlı'da yaşamını yitirenler yurttaşlarımız için 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

"Reyhanlı'nın faili AKP'dir! Eşit, bağımsız, özgür, barış içinde bir Türkiye için, Emperyalizmi ve onun işbirlikçilerini ülkemizden kovalım!" başlıklı basın metninde şu ifadelere yer verildi:

"Yaşananlar, Suriye politikasında dün rüzgar ekenlerin bugün fırtına biçtiğinin ifadesidir. Türkiye'nin Suriye'ye yönelik olarak üstlendiği taşeronluk rolü, bölgedeki etnik ve mezhepsel ayrışmaya paralel olarak Türkiye'de de benzer bir karşıtlığı körüklemektedir.

Türkiye'yi pervasızca savaş bataklığına sürükleyen AKP iktidarı karşısında, hem bölgede hem de ülkede 'savaşa karşı barışı savunmak' her zamankinden daha fazla önem kazanmıştır. ABD Başkanı Obama ile Erdoğan'ın görüşmesi öncesine denk gelen bu saldırı ile Türkiye'de yükseltilebilecek savaş çığırtkanlığına karşı uyanık olunmalıdır. Bu noktada hükumetin hedef saptırma girişimlerine aldanmadan, AKP hükumetinin yarattığı zemin ve patlamanın arka planının tüm yönleriyle sorgulanması gerekmektedir.

Özellikle belirtmek isteriz ki yaşanan savaştan canlarını kurtarmak için Türkiye'ye sığınan Suriyelileri hedefine alan hiçbir eylem kabul edilemez. Yaşanan bu acıların sorumlusu, öncelikli olarak emperyalist politikalara taşeronluk yapan AKP hükumeti ve onun dış politikasıdır."

(soL -Tokat)