TKP'li Öğrenciler'den Berna ve Ferhat'a destek

Parasız eğitim pankarı açtıkları için 19 aydır tutuklu bulunan Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz'ın yarın yapılacak duruşması öncesinde TKP'li Öğrenciler yazılı bir açıklama yayınlayarak arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep etti.

TKP'li Öğrenciler'in açıklaması şöyle:

2. Cumhuriyet'te eğitim paralı, parasız eğitim isteyenler hapiste!
Parasız Eğitim isteyen gençler serbest bırakılmalıdır!

AKP düzeninde yüzlerce öğrenci garip suçlamalarla cezaevlerinde tutuluyor. Ferhat Tüzer ile Berna Yılmaz adlı öğrenciler “parasız eğitim” talep ettikleri için 18 aydır tutuklu yargılanıyorlar. 6 Ekim'de hakim karşısına çıkarılacak olan arkadaşlarımız ve tüm tutuklu öğrenciler derhal serbest bırakılmalıdır. Parasız eğitim Anayasa tarafından güvence altına alınan haklarımızdan birisi olmasına rağmen, yıllardır göz göre göre ihlal ediliyor. Süslü sözlerle, küçük miktarlarda başlatılan harç uygulamaları ile başlayan paralılaştırma sonucunda, emekçi çocuklarının üniversite okuması neredeyse bir hayale dönüşmüş durumda. Harç ücretlerine her sene yapılan zamlar, eğitimin paralılaştırılması hamlesinin yalnızca küçük bir kısmını oluşturuyor. Eğitimin tüm kademelerde paralılaştırılması, liselerde farklı isimlerle alınan “katkı” parası, üniversiteye girmek için olmazsa olmaz hale getirilen ve artık bir soyguna dönüşen dershane masrafları, üniversite okuyan öğrencilerin barınma, beslenme, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmaması gibi onlarca sorun, tablonun geri kalanının da hiç iç açıcı olmadığını gösteriyor.

Herkes tarafından kabul edilen ancak söylenemeyen gerçek ortada duruyor: Eğitim artık paralıdır ve yoksul ailelerin çocukları için bir anlamda yasaklanmıştır. Bu durumda, üniversitelilerin, akademisyenlerin, anayasal bir temele dayanan ama asıl önemlisi insanlığın birikiminin bir sonucu olarak günümüze kadar gelen kamusal ve ücretsiz eğitim alma hakkının geri verilmesini istemesinden daha doğal ne olabilir? Eğitim hakkını talep etmek değil, gasp etmek suçtur. AKP, devlet organlarının neredeyse tamamının kendisine bağımlı hale gelmesinden sonra, kendisinin ve paranın egemenliğinin önünde engel olabilecek herkesi baskıyla tehdit etmektedir. Parasız eğitim isteyen gençlerin davası, vicdanıyla düşünmekten vazgeçmeyecek milyonlarca insan için artık açık ve nettir: Uydurma suçlarla 18 aydır tutuklu yargılanan gençlerin serbest bırakılması gerekmektedir. Aksi durum yalnızca AKP'nin gücünü değil, korkusunu gösterir. Bizler, toplumdan, bilimden, aydınlanmadan yana sosyalist öğrenciler benzer suçlarla tutuklu bulunan arkadaşlarımızın sahipsiz olmadığını, bu davanın ve diğer öğrenci davalarının takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz. Berna Yılmaz, Ferhat Tüzer ve cezaevlerindeki tüm üniversite öğrencileri serbest bırakılmalıdır!

Türkiye Komünist Partili Öğrenciler