TKP'li Öğrenciler: 'Cübbelerinizi çıkarın ve istifa edin'

Redhack'in YÖK'ün sitesini hacklemesiyle ortaya çıkan üniversitelerdeki yolsuzluklara ve skandallara öğrenciler tepki gösterdi. TKP'li Öğrenciler, İstanbul Üniversitesi'nde yaptığı eylemde, "Derhal cübbelerinizi çıkarmalı ve istifa etmelisiniz" dedi.

Redhack YÖK’ün elektronik paylaşım sistemini hacklemesi üzerine binlerce gizli dosyayı paylaşarak üniversitelerde yapılan yolsuzlukları gözler önüne sermişti.

Üniversitelerde yaşandığı ortaya çıkan skandallara tepki gösteren Türkiye Komünist Partili Öğrenciler gerçekleştirdiği eylemde, "İstanbul Üniversitesi rektörü ve hırsızlık belgeleri ortaya saçılmış tüm rektörler, sözümüz sizedir: Derhal cübbelerinizi çıkarmalı ve istifa etmelisiniz" dedi.

İÜ rektörüne kar maskesi
"Hırsız Söylet, istifa et", "Yandaş, vurguncu, işbirlikçi rektör istemiyoruz" sloganlarıyla İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü ana kapı önünde eylem gerçekleştiren TKP'li Öğrenciler, Rektörlük binasına yürüyerek İÜ Rektörü Yunus Söylet'e kar maskesi de hediye etti.

TKP'li Öğrenciler, "AKP’yi de bilimi düşürdükleri bu konumu da onların üniversite, akademi, gençlik anlayışlarını da kabul etmiyoruz" diyerek rektörleri istifaya çağırdı.

TKP'li Öğrenciler'in hocalarına, öğrenci arkadaşlarına ve "vurguncu" rektörlere hitaben yaptıkları açıklama şu şekilde:

"Red Hack’in ortaya çıkardığı son belgeler sayesinde AKP’nin akademiyi düşürdüğü durumu bir kez daha görüyoruz.

Bir yanda AKP’nin saldırılarına maruz kalan bilim kurumları, akademisyenler, öğrenciler, emekçiler... Diğer yanda tek becerisi siyasal iktidara yandaşlık olan rektörler, hiçbir bilimsel üretimi olmayan sözde bilim insanları ve hatta sahte diplomalı öğretim görevlileri...

Akademiyi itibarsızlaştırmakla kalmıyorlar, son ODTÜ olaylarında da görüldüğü gibi kürsülerini her fırsatta yalakalık yapmak için kullanıyorlar. Okumadan, bilmeden önlerine sunulan metinleri imzalayarak iradesizliklerini, basiretsizliklerini gösteriyorlar.

Ortaya çıkan belgeler paraya iman ettiklerini, hak-hukuk tanımadıklarını, yolsuzlukta sınır tanımaz olduklarını da gösteriyor.

Bilimi, gençliği, üniversiteleri asla teslim alamayacaklarının farkındalar. Bu yüzden üniversiteye verilen önemi yok etmek için saldırıyorlar. Ele geçiremedikleri yerlerde çürümeyi kanıksatmaya çalışıyorlar.

AKP’yi de bilimi düşürdükleri bu konumu da onların üniversite, akademi, gençlik anlayışlarını da kabul etmiyoruz.

Yıllardır bilimsel düşüncenin ve aydınlanmanın kalesi olan üniversitelerin itibarsızlaştırılmasına karşı duruyoruz.

Gençliğin ilerici birikiminin somutlandığı yer olan eğitim kurumlarının çürütülmesini kabul etmiyoruz. Kabul etmiyoruz ve doğru bildiğimize, bilimin ve aydınlanmanın kalelerine, yani üniversiteye sahip çıkıyoruz.

Saygıdeğer hocalarımıza

Biliyoruz, sizlerin de düzenbaz, öğrenci düşmanı rektörlere "hoca" demeye diliniz varmıyor. Bizim aklımız da otopark değnekçiliği yapanların üniversitelerin başında bulunmasını kabul etmiyor. Onlar çaldıklarından, vurgunlarından, öğrenci düşmanlıklarından utanmıyorlar. Ama akademi bunlarla anılacak bir yer olamaz.

O halde onları utandırmanın ve üniversitelerimizden göndermenin vakti gelmiştir. Hırsızlığa, öğrenci düşmanlığına ortak olmayan tüm hocalarımızı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

Üniversiteli arkadaşlarımıza

Artık yeter! Bizler üniversite öğrencisiyiz. Bize "ya dindar ya tinercisiniz" dedi padişah bozuntusu.

Biz de söylüyoruz

Ya gangnamcı dindar gençlik ya da halkına karşı sorumluluğunu bilen öğrenci gençliktensin. Öğrenciliğin kendisi yüzünü aydınlığa dönmek demektir, gideni ve gelmekte olanı anlamak için okumak demektir, haksızlığa boyun eğmemek, hesap sorabilmek demektir. Bu değerleri taşımayan, sokaklarda gangnam style oynayıp, sorumlu gençleri protesto ettiğini düşünenler üniversite gençliğini temsil etmiyor, edemeyecekler de.

Onlar rektörlerine özenip, ben de ileride altıma bir BMW çekeyim diyen küçük yandaşçıklar. Üniversite öğrencisi taşıdığı değerleri korumuş, on binlerce öğrenci geçtiğimiz hafta Türkiye'nin çeşitli yerlerinde AKP'ye ve yandaş rektörlere karşı yürüyüşler gerçekleştirmiştir.

Öğrencilerin tepkilerine rağmen rektörler koltuklarını bırakmamıştır. Öğrenci düşmanlıklarını görmüştük, şimdi hırsızlıkları da ayyuka çıktı.

Köhne damlarda doğal gaz zehirlenmesinden yitip giden öğrencileri var Türkiye üniversitelerinin. İnşaatlarda işçilik ederken hayatını kaybeden pırıl pırıl öğrencileri var. Karda kışta okula yürüyerek gidip geleni, garsonluk yapanı, bulaşık yıkayanı var. Aynı Üniversitelerin bir de AKP kimlik kartı taşıyıp, altına yarım trilyonluk araba çeken rektörleri varmış. Ne diyecek Başbakan bu birlikteliğe, 'Hepimiz aynı gemicikteyiz' mi diyecek!

Başbakan ODTÜ’de dersini aldıktan sonra 'Biz Hocalarımızdan böyle öğrenmedik' demişti. Red Hack Erdoğan’ın rektör yaptığı hocalarının maharetlerini, neler öğrettiklerini gösterdi, Erdoğan da ne kadar iyi bir öğrenci olduğunu 10 yıldır halkın cebinden çalıp çırptıklarıyla gösterdi. ODTÜ’nün aydınlık öğrencileri, aydınlık Hocalarından ülke sevgisini, emekçi sevgisini öğrenir, onlar 'hoca'larından hırsızlığı, değnekçiliği!

Onlar üniversitelerimizden gitmemeye ne kadar kararlıysa biz daha büyük bir kararlılıkla onları göndermek için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Vurguncu rektörlere

Cübbelerinizi çıkarmalı, mesleğinize uygun olanı kullanmalısınız. Açık ki mesleğiniz hırsızlık, vurgunculuktur. O halde yüzlerinizi saklamalısınız. Biz de bu nedenle bugün İstanbul Üniversitesi rektörüne kar maskesi veriyoruz.

İstanbul Üniversitesi rektörü ve hırsızlık belgeleri ortaya saçılmış diğer tüm rektörler, sözümüz sizedir: Derhal cübbelerinizi çıkarmalı ve istifa etmelisiniz."

(soL - İstanbul)