TKP'den 'talana karşı mücadele kampı'

Türkiye Komünist Partisi, doğal ve kültürel kaynakların talanına karşı Bursa Mustafakemalpaşa'da bir kamp düzenliyor. Bugün başlayan "talana karşı mücadele kampı" 28 Ağustos'ta sona erecek.

TKP 11. Kongre Türkiye Konferans kararlarından birisi "Yeraltı ve yerüstü zenginliklerin talanına karşı mücadeleye!" başlığını taşımaktaydı. Ülkemizin doğal zenginliklerinin, tarihsel ve kültürel değerlerinin sermayeye yeni kâr alanları açmak adına talan edildiğinin belirtildiği karar metninde, tarım emekçileri başta olmak üzere tüm emekçilerin bu talandan zarar gördüğünün altı çizilmişti. TKP 11. Kongresi, “Türkiye Komünist Partisi, ülkemizin yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin, doğasının ve tarihi değerlerinin emperyalizmin talanına sunulmasına yol açan her türlü girişimi önlemek için mücadele verme kararlılığındadır” diyerek, çevre alanında da mücadele bayrağını açtı.

Doğal ve kültürel zenginliklerin talanına karşı su, enerji, maden, tarım ve arkeoloji başlıklarında bir çok çalışma ve eylemi örgütleyen ve eylemlere dahil olan TKP’liler, deneyimlerini ve bazı başlıklarda öncü olunmasının yarattığı olanakları birleştirmek ve çoğaltmak için Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, 24-28 Ağustos tarihleri arasında çevre kampını örgütlediler.

TKP'den yapılan açıklamada, Talana Kaşı Mücadele Kampı'nın esas amacının, çevre sorunlarının arkasında yatan sermaye ilişkilerini deşifre ve ifşa etmek, yaymak olduğu belirtildi. Kapitalist düzeni ve sermaye egemenliğini eleştiren ve sosyalist mücadele ile çevre mücadelesinin bağını kuran bir anlayışı yaratma ihtiyacının sonucu olarak planlanan kampa, ilgili konularda çalışma yapmış araştırmacılar da katılıyor. Arkeoloji, tarım, su ve maden olmak üzere dört alanda yapılacak olan sunumların ardından, kamp katılımcılarının Mustafakemalpaşa halkı ile birlikte çevre sorunları tartışacakları çeşitli etkinlikler de yapacakları belirtildi.

Bursa’nın çevre sorunları konuşulacak
Kampın yapılacağı Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesi, yukarıda ifade edilen dört başlıkta da çeşitli çevre sorunları yaşıyor.

Mustafakemalpaşa ilçesi, bazı önemli arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapıyor. İstanbul-İzmir karayolunun Mustafakemalpaşa kavşağı yakınındaki Miletopolis antik kenti, otoyolun yapımı esnasında tahrip edilmişti.

Mustafakemalpaşa ilçesindeki Bükköy maden ocağında 2009 yılında yaşanan grizu patlamasında 19 madenci ölmüştü. Olayın sorumlularına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik maden işletmecilerine sahip çıktı işletmeciler madencilerin ailelerine kan parası vererek kurtuldu.

İlçenin Ömeraltı köylüleri de, köylerinde maden kurulmasını engellemek için eylem yapmış ve ÇED raporu hazırlanmasını engellenmişlerdi.

Bölgenin su kaynakları da sermayenin hedefi haline geldi. Emet Çayı üzerinde HES’ler inşa edildi ve yeni HES projeleri gündemde.

Mustafakemalpaşa ilçesinin Suuçtu şelalesini besleyen su kaynaklarının özel bir şirkete devredilmesi söz konusu. Köylüler su kaynaklarının bu şekilde peşkeş çekilmesine şiddetle karşı çıkıyorlar. Daha önce durumu protesto eden köylülere ceza kesilmişti.

Bölgenin tarım alanları da sermaye tarafından düşük fiyatlarla ele geçirilmeye çalışılıyor. Karaorman köylülerinin ortak kullanım alanı olan meralar golf sahası yapılması amacıyla özel şirketlere tahsis edildi.

Çevre sorunları tartışılacak
Kampın programı, tüm bu konularda kamp katılımcılarının bilgilendirilmesini ve yöre halkıyla toplantılar yapılmasını içeriyor.

24 Ağustos Cuma günü madenlerin çevreye etkisi konusunda kamp katılımcıları bilgilendirildikten sonra, Sünlük Köyü kahvehanesinde bölge halkıyla konuşulacağı kaydedildi.

25 Ağustos'ta ise tarımın nasıl etkilendiği konusunda yapılacak bilgilendirmeden sonra Karaorman Köyü kahvesinin ziyaret edileceği ifade edildi.

Tarihi kalıntıların tahrip edilmesinin bir örneği olarak, İstanbul-İzmir otoyol yapımında tahrif edilen Miletopolis antik kentinin de ele alınacağı kampta, 26 Ağustos Pazar günü Tatkavaklı Beldesi Belediye Salonu’nda bir konuşma yapılacak.

Su kaynakları ile ilgili bilgilendirmeyi Cihat Özkal'ın yapacağı belirtildi. 27 Ağustos Pazartesi günü ise İnkaya Köyü kahvesinde, kamp katılımcıları ve köylüler Suuçtu kaynaklarının korunması için nasıl mücadele verildiği üzerine konuşacak.

(soL-Bursa)