TKP'den Hrant Dink davası açıklaması: 'Cinayetin sorumlularını uzakta aramayın'

TKP Merkez Komitesi Hrant Dink davasında dün açıklanan karar üzerine bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada "Katilleri aramak için ülkeyi kimlerin yönettiğine bakmak yeterli olacaktır" denildi.

Türkiye Komünist Partisi Merkez Komitesi, Hrant Dink davasında dün alınan skandal kararla ilgili bir açıklama yayımladı. "Hrant Dink cinayetinin sorumlularını uzakta aramayın" başlığını taşıyan açıklamada "AKP iktidarının siyasi cinayetlerin sorumlularının açığa çıkartılmasına elverişli bir ortam sunduğunu zanneden ve iddia edenler, ağır biçimde yanılmışlardır. Katilleri aramak için ülkeyi kimlerin yönettiğine bakmak yeterli olacaktır" denildi.

TKP'nin "ne bu dava burada biter, ne de Hrant'ın davası divana kalır" dediğini ifade eden Merkez Komite, açıklamayı "Bu sözümüzün karşılığı olarak halkımızı adalet ve insanlık düşmanı rejime karşı mücadeleye çağırıyoruz" diye sürdürdü.

Açıklamanın tam metni şu şekilde:

Dink davası cinayetin üstünden beş yıl geçtikten sonra karara bağlandı. Karar, suçluları açığa çıkarmayı ve cezalandırmayı değil, suç örgütünü yok saymayı, bu örgütün bağlantılarını gizlemeyi hedefleyen mahkeme süreciyle uyumludur ve şaşırtıcı değildir. Tetikçilere mümkün olan en az cezayı veren bu kararın arkasında AKP hükümetinin durduğu açıktır. Cinayetle bağlantısı tescilli yetkililerin yargılanmasına izin vermeyen bizzat hükümettir.

Dolayısıyla sorumlular uzakta aranmamalı, ülkeyi kimlerin yönettiğine bakılmalıdır.

Uzun süre geniş kesimlerde, Hrant Dink'in AKP iktidarının mücadele ettiği “eski yapılar” tarafından öldürüldüğü düşünülebilmiştir. Oysa bu cinayet, AKP'nin kendi baskı düzenini meşrulaştırmak için işlenmişti.

Yargının artık iktidarın sözünden çıkmadığı ülkemizde son mahkeme kararını AKP'nin “başka güçlere tavizi” olarak okuyanlar da çıkacaktır. Oysa AKP, eski rakipleri karşısında elde ettiği başarılardan sonra, “derin devlet” demagojisini sürdürmeye ihtiyaç bile duymamaktadır.

Türkiye Komünist Partisi, Dink'in katillerinin egemenler arasında aranması gerektiğini beş yıl önce de dile getirmişti. Bu iddiamız nedeniyle karanlık güçleri veya derin devleti yeterince ciddiye almadığımız, her taşın altında iktidar partisini aramakla başkalarını kayırdığımız, AKP karşıtlığını abarttığımız söylenmişti. Gelinen noktada TKP haklı çıktığını hatırlatmak durumundadır. AKP'nin polisinin, istihbaratının, provokatör ajanlarının, savcılarının işbaşında olduğu koşullarda, suçluları bu açık arazide değil de, karanlıklarda arayanlar, üstelik AKP döneminde böyle bir olayın deşifre edileceğini umanlar, bu doğrultuda siyasi iktidara işlev yükleyenler büyük bir aymazlık sergilemişlerdir. Mahkemenin alay edercesine karar verebilmesinin bir kaynağı da söz konusu aymazlığın verdiği cesarettir.

Şimdi kaybettiğimiz kardeşlerimize sahip çıkma günüdür. Hrant'ın davası ne burada bitmiştir, ne de “divana kalacaktır.” TKP halkımızı, hukukla, adaletle, insanlıkla alay eden rejime karşı mücadeleye çağırmaktadır.

(soL-Haber Merkezi)