TKP: Yeni zamlara karşı tetikte olacağız

Türkiye Komünist Partisi metrobüs zamları ile ilgili bir açıklama yayımladı.

Metrobüs zamlarına karşı eylemlere dair Topbaş'ın açıklamalarını değerlendiren Türkiye Komünist Partisi bir açıklama yayınladı. "Topbaş'tan “icraat” bekliyoruz" başlıklı açıklamada zamların haksızlığının kabul edildiği vurgulandı. Açıklamada ayrıca halka çağrı yapılarak yapılacak diğer zamlara dair tetikte olunması gerektiği söylendi.

Açıklama şu şekilde:
Topbaş'tan “icraat” bekliyoruz
Yeni zamlara karşı tetikte olacağız
İstanbul'da şehir içi ulaşıma yapılan zamlara dönük tepkiler Belediye Başkanı tarafından “haklı” bulundu. Kadir Topbaş basından okuduğumuza göre “Vatandaş, öğrenci tepkisinde haklıdır” demiş ve yaptıkları zammın haksızlığını kabul etmiş.

TKP, zamlara dönük halk tepkisinde düzenlediği eylemlerle öncülük yaptı. Bayram öncesinde zamların geri alınması çağrısında bulunmuş ve Kadir Topbaş'a bayram sonuna kadar süre vermiştik. Topbaş'ın sözleri bu konuda düşündüğünü ve adım atmaya hazırlandığını gösteriyor. Topbaş'a son sözümüz şudur: Söylediklerinin gereğini acilen yerine getir!

Bizi oyalamayı, hesap oyunları ile kandırmayı aklından bile geçirme. Halka hakkını vermek yerine oyunbazlığa yeltenirsen, sokağa çıkarız, hakkımızı alırız.

Bu yaşananlardan çıkarttığımız bir ders var ve onu herkesle paylaşmak istiyoruz.

Şöyle düşünenler var biliyoruz:

“Mücadele etmek, hakkını aramak boş iş...”

“Büyüklerimizin uygun gördüğü, bize bahşettiği haklarla yetinmek gerek, ötesini zorlamak boşuna çaba.”

Yaptığımız eylemler ve Kadir Topbaş'ın geldiği nokta, bu anlayışın ne kadar yanlış olduğunu da herkese göstermiş olmalıdır. “Koyun gibi boyun eğmediğimiz sürece hakkımızı alırız.” Doğru anlayış budur. Topbaş ve ekibi, karşısında halkı gördü, halk tepkisini ölçtü ve bundan korktu.

Henüz zamların geri alınmadığı doğrudur. Öte yandan çok önemli bir noktaya gelmiş olduğumuzu kabul etmeliyiz. Topbaş ya gereğini yapacaktır, ya da geçtiğimiz haftalarda ortaya koyduğumuz halk tepkisini misliyle karşısında bulacaktır.

Bayramdan önce duyurusunu yaptığımız 5 Aralık Taksim buluşmasını erteliyoruz.

Kararlılığımızda en ufak bir eksilme olmadığı açık olmalıdır. Kadir Topbaş'tan icraat bekliyoruz. Zamlara dönük vatandaşın ve öğrencilerin tepkisini haklı bulduğuna göre, bu zamları geri almak zorundadır. Biz bu konuda en ufak bir yan çizme eğilimi, oyalama taktiklerine ilişkin en ufak bir işaret gördüğümüzde sokağa dökülmeye ve halkımızı sokağa dökmeye hazırız.

Tüm bunların ötesinde ise, halkımızı her türlü zam tehdidi karşısında tetikte olmaya, gerektiğinde en hızlı tepkiyi göstermek üzere hazır olmaya çağırıyoruz.

Doğalgaz zammı konusu şimdiden konuşulmaya başlanmıştır. Yüzde 70'lerden söz edenler belli ki can acıtacak bir zam için hazırlık yapmaktadırlar.

Buna hiç pabuç bırakmayız. Biz hazırız. Doğalgaz zammının altına imzayı atacak kişi karşısında onbinlerce insanı bulmaya hazır olsun. Ulaşım zamlarında gerektiğinde nasıl çoğalıp, nasıl hakkımızı arayacağımızı gösterdik. Doğalgaz zammı ile boğazımıza çökmeye niyet eden olursa, bunu bir kez daha gösteririz.

Türkiye Komünist Partisi
Genel Merkez