TKP Sakarya İlçe Başkanı'na ‘padişah bozuntusu’ pankartından 11 ay hapis cezası!

TKP'nin "Padişah bozuntusuna bir çift sözümüz var" pankartını asarak "kamu görevlisine hakaret" gerekçesiyle yargılanan TKP Sakarya Merkez İlçe Başkanı Uğur Akbaba'ya 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

TKP Sakarya İl Örgütü’nün 1 Mayıs İşçi Bayramı'na çağrı yapmak amacıyla parti binasına astığı, "1 Mayıs'a Halkın Sözünü Söylemeye! Padişah Bozuntusuna Bir Çift Sözümüz Var: Bu Halk Sana Boyun Eğmez!" yazılı pankarta açılan “hakaret” davasında karar verildi.

11 ay 20 gün hapis cezası
TKP Sakarya Merkez İlçe Başkanı Uğur Akbaba’ya “Kamu görevlisine hakaret etmek” gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Cezanın ertelenmesine hüküm veren mahkeme Akbaba’nın 1 yıl denetime tabi tutulmasına da karar verdi. TKP Sakarya İl Başkanı Selim Tuna ise beraat etti.

Beraat talebinde bulundular
Sakarya 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugün görülen karar duruşmasında yargılanan Akbaba ve Tuna, yaptıkları savunmalarında afişleri sadece parti binasına astıklarını, pankartın hakaret içerikli değil ülkedeki siyasi ortamı eleştirir mahiyette olduğunu ifade ederek beraat talebinde bulundular.

Av. Urfa: "Padişah bozuntusu, ülkede yaşanan baskı ortamı"
Davada yargılananların avukatı Özgür Urfa, mahkemeye sunduğu savunmada bahsi geçen pankartın o dönemde Türkiye’nin her yerine asıldığını ve hukuki işlemlerin yapılmadığını hatırlattı. Pankartta kimsenin hedef alınmadığını aksine hükümetin politikalarının eleştirildiğini belirten Urfa, “Padişah bozuntusundan kastedilen, ülkede yaşanan baskı ortamı, hukuksuz ve keyfi uygulamaların eleştirilmesidir” dedi.

"Bu dava bile padişahlık benzetmesini doğrular"
Eylemlerin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Urfa, “Davada siyasi bir partinin ve yöneticilerinin, başka bir siyasi partiyi ve uygulamalarını eleştirmesi yargılanmaktadır. Sadece bu durum bile padişahlık benzetmesinin doğruluğunu kanıtlar niteliktedir” diyerek beraat talebinde bulundu.

Savunmaların ardından TKP Sakarya Merkez İlçe Başkanı Uğur Akbaba’ya 11 ay 20 gün hapis cezası verildi, ceza 1 yıl ertelendi. Tuna'nınavukatları tarafından karar temyiz edildi.

(soL – Haber Merkezi)