TKP heyeti Suriye’yi ziyaret etti

Suriye’deki gelişmeleri tartışmak ve ortak mücadeleyi yükseltmek üzere TKP’den bir heyet ülkedeki komünist partilerin davetlisi olarak Şam’da temaslarda bulundu.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Merkez Komite’den bir heyet, Suriye’deki gelişmeleri tartışmak üzere ülkedeki iki komünist partinin davetlisi olarak Şam’a gitti. 1-2 Ekim tarihlerinde ülkede bulunan heyet, Suriye Komünist Partisi, Suriye Komünist Partisi (Birleşik) ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’ni (FHKC) ziyaret etti.

TKP heyeti komünist partiler tarafından mevcut durum hakkında ayrıntılı bir biçimde bilgilendirildi. 1 Ekim’de Suriye Komünist Partisi Merkez Komitesi Üyesi ve Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Osama Almaghout’la bir araya gelen heyet, 2 Ekim’de Suriye Komünist Partisi (Birleşik) Genel Sekreteri Hunein Nemer ve FHKC Siyasi Bürosu’ndan temsilcilerle buluştu.

TKP heyeti, görüşmelerde her üç partinin de Suriye’deki olayların özellikle son beş yılda artan liberal politikaların yarattığı nesnel bir zemine oturduğunu, ancak emperyalist ülkeler ve Türkiye, Lübnan, Katar gibi bölge devletleriyle işbirliği yapan İslamcı örgütlerin meşru talepleri manipüle ederek iktidarı ele geçirmeye çalıştıklarını vurguladığını aktardı. Olayların ilk evresinde, başta Müslüman Kardeşler olmak üzere, İslamcı örgütlerin özellikle sınır bölgelerinde provokasyonlar yaratarak, yabancı devletlerin de desteğiyle “kurtarılmış bölgeler” yaratmaya çalıştığı ifade edildi. Heyet, Libya’daki stratejinin aşağı yukarı aynısının Suriye’de de uygulanmak istendiğinin, ancak halkın desteği alınamadığı ve Suriye’deki İslamcı örgütler daha zayıf olduğu için bu stratejinin başarıya ulaşmadığının aktarıldığını kaydetti.

Heyet ayrıca toplantılarda, Eylül ayından bu yana bu stratejinin terk edildiğinin ve bunun yerine kent merkezlerinde çeşitli silahlı saldırı eylemleri düzenlenerek istikrarsızlık yaratılmak istenildiğinin belirtildiğini aktardı. Son bir ay içerisinde Müslüman Kardeşlerle ilişkili militanların çok sayıda bilim adamı ve akademisyene suikast düzenleyerek öldürdüğü de aktarılan bilgiler arasında yer alıyor.

FHKC’yle temasında Filistin’in BM’ye tam üyelik başvurusunun da tartışıldığını aktaran heyet, FHKC temsilcilerinin, Filistin sorununun Ortadoğu’ya etkin bir biçimde nüfuz etmek isteyen bütün güçlerin “geçiş kapısı” olduğunu belirttiklerini söyledi.

TKP heyetinin ise Suriye ve bölgedeki gelişmelerin ayrıntılarını dinlemenin yanı sıra AKP’nin izlemekte olduğu politikanın esasına dair görüşlerini paylaştığı belirtildi. Temaslarda yakın geleceğe dair partilerin öngörülerinin de ortaklaştırıldığı ve özellikle Suriye’deki gelişmeler konusunda hızlı bir bilgi paylaşım mekanizmasının kurulması için adım atıldığı ifade edildi.

(soL – Haber Merkezi)