TKP: Dershaneler kapatılsın, bütün özel okullar devletleştirilsin!

Türkiye Komünist Partisi, AKP ile Cemaat arasındaki "dershane" kavgasına dair bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Yüreğiniz varsa buyrun! Bütün okulları devletleştirin, bütün yurttaşlara parasız ve eşit eğitim verin" denildi.

(soL - Haber Merkezi) Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından yapılan açıklama şöyle:

"AKP-cemaat kavgasını biz bitirelim, sorunu kökten çözelim!
Dershaneler kapatılsın, bütün özel okullar devletleştirilsin!

Bugün ülkemizi hem dış polikada hem toplumsal yaşamda büyük bir krize sokan gerici siyasi hareketlerin, emekçi halkın en önemli sorunu üzerinden yürüttükleri tartışma utanmazlıktır.

Türkiye'de eğitim ve öğrenim, piyasacı ve gerici zihniyetin elinde bir yandan cehalete, öte yandan ucuz işgücü üretim mekanizmasına dönüşmüştür.

Bugün okullar ücretlidir, dershaneler paralıdır.

Bugün okullarda zorunlu din dersleriyle, devlet eliyle bir dayatma uygulanmaktadır.

Bugün okullarda karma eğitimin bitirilmesi, okulların harem selamlık hale dönüştürülmesi tartışılmaktadır.

Bugün zenginin, patronun, yandaşın, cemaatçinin çocuğuysan paralı okullarda, kolejlerde ve hatta Amerikalarda okuyabilirsin. Bu ülkedeki emekçi çocuklarına reva görülen ise geleceksizliktir.

Bugün okullarda bilimsel eğitimden eser yoktur.

Bugün dershane adıyla açılan kurumların, gerici örgütlenmenin ve adam devşirmenin payandası olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

Biliyoruz, asıl mesele dershane meselesi değildir. Tam da bu yüzden bu ülkenin aydınlık insanlarının bu tartışmada karnı tok, tavrı ise nettir!

Eğitimde tam bir eşitlikten yanayız! Bütün yurttaşlar, eşit eğitim ve öğrenim görmelidir.

Öğretmen olmak için gerekli eğitimi başarıyla bitiren bütün emekçiler, ülkenin eğitim alanındaki gereksinimlerini karşılamak için görevlendirilmeli, iş güvencesine sahip olmalıdır.

Eğitim ve öğrenim bütün kademelerinde parasız olmalı ve devlet tarafından sağlanmalıdır. Bunun için vakıf/özel üniversiteler dahil, bütün okullar devletleştirilmelidir.

Eğitimde bütün dinselleştirme adımları durdurulmalıdır. Laik ve bilimsel eğitim, bütün kademelerde sağlanmalıdır. 16 yaşından küçük çocukların, din eğitimi görmesi hem kişisel gelişimleri açısından hem de özgürlükler açısından sakıncalıdır. Zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır.

İmam hatip okulları kapatılmalı, ülkenin imam ihtiyacı meslek yüksek okulları kapsamına alınmalıdır.

Eğitim fakültelerinden mezun ve öğretmenlik yapmak isteyen bütün öğretmenlerin atamaları yapılmalıdır. Devlet, bu istihdam problemini basit bir planlamayla ve üniversitelerle işbirliğiyle çözebilir. Bugün Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu temel sorunu çözememesi ayrıca büyük bir skandaldır.

Eğitim ve öğrenim müfredatı, bilimin kılavuzluğunda yeniden gözden geçirilmeli, bilimsel eğitim sağlanmalıdır.

Yüreğiniz varsa buyrun! Bütün okulları devletleştirin, bütün yurttaşlara parasız ve eşit eğitim verin!"