TKP Antalya ve Van İl Örgütleri: "Antalya Baro yönetimini istifaya çağırıyoruz"

<strong>Avukat Müjde Tozbey Erden'e verilen Uğur Mumcu Özel Hukuk Ödülü, Erden'in TKP üyesi olması gerekçesiyle geri çekilmişti. Konuya ilişkin açıklama yapan TKP Antalya ve Van İl Örgütleri Antalya Baro Yönetimini istifaya çağırdı.</strong>

Antalya Barosu tarafından Uğur Mumcu Özel Hukuk Ödülü bu yıl kadına yönelik şiddet sonucu hayatını kaybeden Eylem Pesen'in davasındaki mücadelesi dolayısıyla Avukat Müjde Tozbey Erden'e verilmişti. Fakat bu ödül Erden'in TKP üyesi olması gerekçesiyle geri çekildi.

Konuya ilişkin ortak açıklama yapan TKP Antalya İl Örgütü ve TKP Van İl Örgütü Antalya Baro Yönetimini istifaya çağırdı.

TKP Antalya ve Van İl Örgütlerinin yaptığı açıklama şöyle:

Antalya Barosu, yaptıkları çalışmalar için hukukçulara verdiği Uğur Mumcu Özel Hukuk Ödülü'nü bu yıl, Avukat Müjde Tozbey Erden ve bir saldırıda hayatını kaybeden savcı Murat Uzun'un eşine vermeyi kararlaştırmıştır. Avukat Müjde Tozbey Erden, Van Barosu Kadın hakları komisyonundaki ve kadına yönelik şiddet sonucu öldürülen Eylem Pesen'in davasında ki çalışmaları ile bu ödüle değer görülmüştür.

Karar sonrası altı avukat dilekçe ile baroya başvurarak avukat Müjde Tozbey Erden'in TKP üyesi olduğunu, siyasi düşüncelerini tasvip etmediklerini ve bu nedenle ödülün kendisine verilmesini istemediklerini, aksi takdirde ödül töreninde bu durumu protesto edeceklerini baroya bildirmişlerdir. Bunun üzerine Antalya Barosu Yönetim Kurulu, 11 üyenin başkanı dahil 6'sının oyu ile ödülü geri alma kararı almıştır.

Bu ibretlik karar ülkemizdeki karanlık ve gerici zihniyetin en dirençli olması beklenen yerlere bile nasıl sızdığını göstermiştir. Antalya Barosu Yönetimi sadece siyasi aidiyeti ve görüşleri nedeniyle, verilen bir ödülü meslektaşından geri almıştır. Avukat Müjde Tozbey Erden bir Kürt Komünisti olduğu için verilen ödül kendisinden geri alınabiliyor.

Antalya Barosu'nun milliyetçi, gerici tavrına tepki olarak görevinden istifa eden ilerici hukukçular oldu. Bu çirkin olaya karşı tüm ilerici hukukçuları sessiz kalmamaya ve meslektaşlarının yanında olmaya davet ediyoruz.

Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı ve onun gibi düşünen yönetim kurulu üyeleri, Uğur Mumcu gibi siyasi düşünceleri nedeniyle öldürülmüş bir aydın adına ödül verme hakkını kaybetmiştir. Çünkü O, Antalya Barosu'nda kendini gösteren bu karanlık ve gerici zihniyetle mücadele ederken öldürülmüştü. Ne ülkemiz ne de içinde pek çok aydın hukukçuyu barındıran Antalya Barosu böyle bir baro yönetimine layık değildir.

Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı ve onun zihniyetindeki yönetim kurulu üyelerini uyarıyoruz: Ne kentimizi, ne de ülkemizi sizin gibilere bırakmayacağız.

Antalya Baro Yönetimini istifaya çağırıyoruz.

TKP Antalya İl Örgütü - TKP Van İl Örgütü

(soL - Haber Merkezi)