Tevfik Çavdar'ın ardından...

Ülke tarihinin önemli aydınlarındandı Tevfik Çavdar. Türkiye’nin yakın siyasi ve iktisadi tarihi üzerine birçok önemli eseri arkasında bıraktı hayata veda ederken, bir de emekten yana bir duruşla geçirdiği koca bir hayat…

Dün kalemini ve aklını emekçiler için kullanan önemli bir aydını Tevfik Çavdar’ı yitirdik.

Hayatı boyunca emekten yana tavır aldı ve bunu her zaman dile getirdi Tevfik Çavdar. Gazeteci Gamze Erbil ile 2008 Ocak ayında yaptığı görüşmelerin ardından yayınlanan kitapta hayatının nasıl da emekçilerin yaşadığı sefaletle şekillendiğini anlatmıştı ve eklemişti: “Adana sömürünün net olarak görüldüğü bir yerdir…”

Çavdar, pamuk toplama işçilerinin demiryolu istasyonunda görüldüğü günleri anlatıyor ve bilinçlenmesinin o dönemlerde Adana’da başladığı söylüyordu. Nuri Has’ın binasını, Sabancılar’ı ve büyük bir lüksü gördüğü Adana’da aynı zamanda büyük sefaleti de gördüğünü belirtiyordu…

Adana’da gördüklerini hayatı boyunca unutmadı Çavdar. Yazdıklarında, söylediklerinde emekçileri aydınlatmayı amaç edindi. Birçok sendika ve meslek örgütünde eğitimlere katıldı, emekçilere bu eğitimlerle destek olmaya çalıştı. Kaleme aldığı yakın siyasi ve iktisadi tarih eserleriyle oldukça önemli bir külliyat bıraktı ardında.

Gamze Erbil’in yazdığı “Tevfik Çavdar’ın Kitabı’nda” şunları söylüyordu Çavdar:

“Yazamadığım: Servet transferi ve Türkiye,

Yapmak isteyip de yapamadığım: Roman yazmak,

Unutamadıklarım: Evlenme teklifi ettiğim gün, 27 Mayıs, 1 Mayıs 1976-77.”

Tevfik Hoca mücadeleyi ise şöyle tanımlıyordu:

“Türkiye’de mücadele etmek için şartların eşit olması lazım. Yine de şartların eşit olmamasına rağmen mücadeleden yanayım. Bırakınız birileri buna Don Kişotluk desin. Senyorun yeldeğirmenleriyle mücadele edecek gücü yoktu. Ama mücadele hırsı vardı, bu hırs ancak sınıfsal kavramlarla ortaya çıkar.

Kavga çok derinlerde. Tarihin derinliklerinde… Mısır’dan kölelerle başlıyor, firavunla başlıyor. Roma’ya bak mücadele asırlarca sürüyor. Biz her şeyin bir anda olmasını bekledik, bizim kuşak. Ama sonra dank etti.

Sovyetler Birliği’nin sönümlenmesi meselesi… Molotov da söylüyor: “Sosyalizmi kurduk mu, kurmadık mı?” Onlar da kafalarında bunu tartışıyor.

Ama 70 yıl iktidarda kaldılar. Spartaküs’ünki 7 gün sürdü, Paris Komünü 70 gün sürdü, Sovyetlet Birliği 70 yıl sürdü. Bundan sonraki belki 700 yıl sürecek.

Ama bir şey öğrendim. Mücadele sabır işidir. Sabırlı olmayan daima yanılır mücadelede…”

Emekten yana tavır alan kalemini ve yazdıklarını bu ülkenin emekçilerini aydınlatmak için kullanan Çavdar, soL’da yayınlanan son yazısında, Başbakan Erdoğan’ın yüzüne baktığını belirtmiş ve yazısını şu sözlerle bitirmişti: “Kendi adıma değil, halkım adına titredim. Geleceğe üzüntüyle bakıyorum… Eyvahlar olsun… Eyvahlar olsun diye mırıldanıyorum…”

“Eyvahlar olsun” dese de bu ülkenin emekçilerine her zaman güvendi Çavdar, onun da söylediği gibi sınıf mücadelesi sürüyor…

Güle güle Tevfik Hoca…

(soL - Haber Merkezi)