Tevfik Çavdar’ı kaybettik...

Tarih ve iktisat üzerine çok değerli çalışmalar yapan önemli aydınlarımızdan Tevfik Çavdar geçirdiği kaza sonucunda oluşan komplikasyon nedeniyle yaşamını yitirdi.

1931 yılında İzmir’de dünyaya gelen Çavdar, İstanbul İktisat Fakültesi’nden mezun olmasının ardından uzun yıllar Devlet İstatistik Enstitüsü ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda görev yaptı.

Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümü mastır programında ve ODTÜ Şehircilik Bölümü’nde akademisyenlik görevlerinde de bulunan Çavdar, Türkiye’nin yakın dönem tarihi ve iktisat alanında birçok değerli çalışamaya imza atmıştı.

Gazeteci Gamze Erbil'in kaleme aldığı "Tevfik Çavdar'ın Kitabı" adlı çalışmada Tevfik Çavdar'ı kısaca anlatan ifadeler şöyleydi:

"Tevfik Çavdar Türkiye'nin en üretken aydınlarından. Emekçi halka ve ülkesine karşı sorumluluk bilinciyle bir iktisatçı olarak üstlendiği görevlerin yanı sıra, sürekli yazan, konferanslar veren, panellere katılan birisi... Çok insan tanıdı, çok gözledi, dolaştı, muhabbet etti, okudu. Aslında bir kitaba sığmayacak kadar dolu dolu yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Anılarını, kaygılarını, hüzünlerini, beğenilerini gazeteci Gamze Erbil'e anlattı. Türkiye'nin birçok "ünlü"sünü Tevfik Çavdar'ca, kendi bakışından değerlendirdi. Siyasetten konuştu, sonra spora geçti, sonra edebiyata odaklandı bir roman düşkünü olarak."

soL Haber Portalı’nın düzenli yazarlarından olan Çavdar’ın ailesine ve tüm yakınlarına soL ailesi olarak başsağlığı diliyoruz.

Tevfik Hocamızın dün soL'da yayımlanan köşe yazısını buradan okuyabilirsiniz: Cinayeti görmek

İşte Çavdar'ın birbirinden değerli çalışmalarından bazıları:

- Türkiye (1968)

- Osmanlıların Yarı Sömürge Oluşu

-Milli Mücadele Başlarken Sayılarla "Vaziyet ve Manzara-i Umumiye"

- İktisat Kılavuzu

- Milli Mücadelenin Ekonomik Kökenleri

- Özgürlük Kavgasında Yaşayan Geçmiş

- Yüz Yıllık Pahalılık

- Talat Paşa

- "Müntehib-i sani" den Seçmene

- İttihat Terakki

- Türkiye'de Liberalizm (1860-1990)

- Türkiye'nin Demokrasi Tarihi 1839-1950

- Türkiye'nin Demokrasi Tarihi 1950'den Günümüze

- Bilanço: Yüzyılın Sonunda Dünya ve Türkiye

- Örgüt ve Mücadele ile Tanışırken

- Türkiye Ekonomisinin Tarihi

- İz Bırakan Gazeteciler ve Babıali'den Geriye Ne Kaldı?

- Bir İnkılabın Günbatımı: 1908 - 2008

- Kapitalizmin Yaşattığı Cehennem

- Türkiye'nin Yüzyılına Romanın Tanıklığı

(soL)