"Taklacı bakan" davası 29 Kasım'a ertelendi

"Taklacı bakan" davasının ilk duruşması dün Muğla Adliyesi'nde görüldü. TKP üyelerinin 10'ar yıl hapis istemiyle yargılandığı davada Adliye önünde eylem vardı. Duruşma 29 Kasım'a ertelendi.

"Taklacı bakan" davasının ilk duruşması dün Muğla Adliyesi'nde görüldü. TKP üyelerinin 10'ar yıl hapis istemiyle yargılandığı davada Adliye önünde eylem vardı. Eyleme TKP'nin yanı sıra Eğitim-Sen, SES, BDP, SDP, ÖDP, Gençlik Muhalefeti ve Sosyalist Yeniden Kuruluş da destek verdi. Duruşma öncesinde sanık avukatlarından Emre Atmaca tarafından okunan basın açıklamasında "Bugün burada yargılanan bizim onurumuzdur, Muğla halkının onurudur. Onurumuzu yargılatmayacağız. İdris Naim yargılanmalıdır. İdris Naim istifa etmelidir" ifadelerine yer verildi. Bu açıklamadan sonra destek için Adliye önüne gelen Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin ve Şube Sekreteri Osman İlhan'a da teşekkür edildi.

Duruşmada hukuk skandalı
Duruşma sırasında Başsavcı İbrahim Akbaş ve hakim Engin Ünver'in taraflı yaklaşımları dikkat çekti. Akbaş'ın duruşmaya sanıklar dışında kimsenin alınmayacağı talimatı verdiği öğrenildi. Muğla Barosu'nun müdahalesi üzerine bu karar geri çekilirken sanıklardan 2'si dışındakiler de geç kaldıkları gerekçesiyle hakim Ünver tarafından duruşma salonuna alınmak istenmedi. Bunun üzerine de geciktirme amacıyla sanıkların üzerinin aranması talimatı geldi. Baro'nun girişimiyle bu karar da geri çekilirken, TKP yöneticileri ve müdafi avukatlardan 5'i dahil hiçbir gözlemci duruşmaya alınmadı. "Burası tiyatro salonu değil. Burada gösteri yapılmıyor,neden bu kadar çok izlemek istiyorsunuz'' diyen hakim, duruşmaya gözlemci almama kararını yer olmamasıyla açıkladığı sırada salonun çoğu boştu. Davayı aceleye getirmeye çalıştığı görülen hakim Ünver, avukatların bile söz hakkını sınırladı.

Davanın 29 Kasım saat 11:00'a ertelenmesinden sonra sanıklarla birlikte dava için toplanan kalabalık Muğla Adliyesi'nden Sınırsızlık Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş esnasında "Boyun eğme, AKP'den hesap sor" "Gençlik gelecek, gelecek hapsedilemez" "Gerici, faşist, halk düşmanı AKP" gibi sloganlar atıldı.

Sınırsızlık Meydanı'nda söz alan TKP Merkez Komite üyesi ve dönem sözcüsü Erkan Baş, "Bu dava AKP'ye karşı mücadelemizin küçük bir müsabakası. Biz buraya "Suçlu değiliz" demek için gelmedik. Bu davadan beraat de edeceğiz. Ama AKP'yle kavgayı bırakmayacağız. Bu halk AKP'yi yargılayana kadar devam edeceğiz" dedi. Baş'tan sonra söz alan müdafi avukat Ahmet Aksüt ise "Bugün ilk kez bir mahkemede sanıklar yargılanmak için kapıyı zorladı" dediği açıklamasında duruşmadaki hukuksuzluklardan söz etti ve ilerleyen süreçte Ünver hakkında redd-i hakim talebinde bulunacağını açıkladı.

Destek açıklamaları
Yargılanan TKP üyelerine destek veren kurum ve kanaat önderlerinin açıklamaları ise şu şekilde:

Muğla Gençlik Muhalefeti ve ÖDP Muğla İl Örgütü: "22 Nisan'da taklacı bakan İdris Naim Şahin'in Muğla'yı ziyareti sırasında "Taklacı Bakan"ı Muğla'ya sokmayan bu ülkenin onurlu, emekçi, sosyalist öğrenci gençlerine adil ve hukuki olmayan bir dava açılmıştır. Bu hukuksuzluğa karşı 10 arkadaşımızla dayanışma amacıyla Adliye önündeydik. Benzerini Hopa davasında da gördüğümüz bu hukuksuzluğa ve adil olmayan yargılamaya karşı 12 arkadaşımız tahliye olana kadar davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz."

BDP Muğla İl Örgütü ve Şerzan Kurt Özgür Gençlik Derneği: "Öğrencilere karşı bu faşist zihniyetin gösterdiği tepki, anlaşılıyor ki bir yıldırma politikasıdır. Bu faşist zihniyet görüyor ki, hiçbir zaman yılmayacağız. Davamıza devam edeceğiz.

Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin: "Suriye'ye demokrasi ulaşmalı" söylemini yapanlar dönüp ilk önce kendi ülkelerine baksınlar. Hükümet artık öğrencilere karşı tahammülsüzlüğün sınırlarını aşmıştır. Sonuna kadar bu gençlerin arkasındayız."