Sosyalistlerin Meclisi: 'AKP düşürülen uçağın ve savaş kışkırtıcılığının hesabını verecek'

Son toplantısını 23 Haziran'da Ankara'da gerçekleştiren Sosyalistlerin Meclisi, Suriye'yle yaşanan "uçak krizi"ne ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada "Krizin ve savaş kışkırtıcılığının sorumlusu olarak AKP'den hesap sorulmalıdır" denildi.

Çok sayıda sosyalist aydın, akademisyen ve sanatçının oluşturduğu Sosyalistlerin Meclisi 23 Haziran Cumartesi günü Ankara'da toplandı. 23 Ekim 2011'den bu yana çalışmalarına devam eden Sosyalistlerin Meclisi'nin 120 katılımcısı bulunuyor.

Ankara'da yapılan son toplantıda ilk olarak Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite Sözcüsü ve soL yazarı Aydemir Güler tarafından, katılanlara TKP'nin 9-10 Haziran'da tamamlanan 11. Kongresi hakkında bilgi verildi.

Güler'in ardından söz alan Kemal Okuyan, Eylül ayında yayın hayatına başlayacak Sol gazetesi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Toplantıda gazeteyle ilgili yaklaşımlar ve Sosyalistlerin Meclisi'nin Sol günlük gazeteye katkısının ne olabileceği üzerine tartışıldı.

İşçi Cinayetlerini Araştırma Komisyonu’nun etkinlikleri hakkında bilgi veren yazarımız Barbaros Tantan'ın sunuşunun ardından, komisyonun sadece bir cinayet haline gelen iş kazalarını değil, meslek hastalıklarını da araştırması kararlaştırıldı.

Sosyalistlerin Meclisi'nden kitap hazırlığı
Toplantıda ayrıca Sosyalistlerin Meclisi’nin bu dönem yaptığı çalışmaların basılmak üzere “İkinci Cumhuriyet’in Düzeni” isimli bir kitapta toplanması kararlaştırıldı.

Önümüzdeki dönem AKP’nin daha fazla gündemin üst sıralarına çekmeye hazırlandığı Anayasa taslağı üzerinde yürütülen tartışmalarda da Sosyalistlerin Meclisi’nin hızlıca bir çalışma yaparak, Anayasa değişikliğinin asıl işlevinin deşifre etmesi üzerinde duruldu. Sosyalistlerin Meclisi’nin yeni dönemde Türkiye’de yaşanan sorunların karşısına sosyalizm çözümlerini çıkartarak sunması gerektiği konuşuldu.

"Uçak krizi" üzerine açıklama
Son olarak, Suriye karasularında düşürülen savaş uçağı ile ilgili tartışmaları gündemine alan Meclis, bu konuda "AKP düşürülen uçağın ve savaş kışkırtıcılığının hesabını verecek" başlıklı bir açıklama yayımladı. Açıklamanın tam metni şu şekilde:

"Türk Hava Kuvvetlerine ait bir uçağın düşürülmüş olması kendi başına ele alınıp tartışılabilecek bir olay değildir.

AKP hükümeti son bir yıl içinde bağımsız ve egemen bir ülke olan Suriye’ye karşı ilan edilmemiş bir savaşın yürütücüsü konumuna gelmiştir. ABD politikaları ve gerici Arap rejimleri ile yaptığı işbirliği, Türkiye’yi İslamcı militanların kampına dönüştürmüş, Türkiye ev sahipliğinin ötesinde sınırdan girerek insanları öldüren, sabotaj yapan, bombalı saldırılar düzenleyen çetelerin silah da dahil her türlü lojistik desteğini sağlar hale gelmiştir.

Türkiye Suriye’ye yönelik ambargoya katılmış, diplomatik görevlilerini tek taraflı olarak çekmiş, NATO’nun askeri müdahalesine meşruluk kazandırmak için provokatif bir rolü tercih etmiştir. Ülkemiz bir başka ülkenin içişlerine akıl almaz biçimlerde müdahale etmektedir.

Uçak krizinin kaynağı bu bütünlükte aranmalıdır. Şovenizmin bu gerçeğin üstünü örtmesine göz yumamayız. Sosyalistlerin Meclisi, asıl, ülkemizde savaş çığırtkanlığı artarken barışın sesinin yükselmesi gerektiğine inanmaktadır.

Gün Suriye ve Türkiye halkları arasında barış ve kardeşliğin dillendirilmesi ve örgütlenmesi gereken gündür.

Sosyalistlerin Meclisi bu çerçevede bütün ilerici güçleri göreve çağırırken, halkımızı AKP demagojilerine karşı uyarmaktadır. Krizin ve savaş kışkırtıcılığının sorumlusu olarak AKP'den hesap sorulmalıdır.

(soL-Haber Merkezi)