ÖDP kongre sonuç metni yayınlandı

Haftasonu yapılan Özgürlük ve Dayanışma Partisi 7. Kongresinin sonuç metni yayınlandı. Metinde AKP'nin Türkiye'de yeni bir sömürü düzeni kurduğuna dikkat çekilirken, ÖDP'nin Türkiye'yi eşitlik ve özgürlük temelinde yeniden kuracak devrimci bir kurucu iradenin geliştirilmesi için mücadele edeceği belirtildi.

Haftasonu yapılan Özgürlük ve Dayanışma Partisi 7. Kongresinin sonuç metni yayınlandı. Metinde AKP'nin Türkiye'de yeni bir sömürü düzeni kurduğuna dikkat çekilirken, ÖDP'nin Türkiye'yi eşitlik ve özgürlük temelinde yeniden kuracak devrimci bir kurucu iradenin geliştirilmesi için mücadele edeceği belirtildi.

AKP Türkiye'de yeni bir düzen kurdu
ÖDP 7. Kongre sonuç metninde Türkiye'de son on yılda AKP öncülüğünde yeni bir düzenin kurulduğuna dikkat çekti ve "AKP`nin bu sözde yeni düzeni sınırsız bir sermaye egemenliğine dayanıyor işsizliği, güvencesiz ve düşük ücretli çalışmayı, eğitim ve sağlığın paralı hale getirilmesini, doğanın ve yaşamın talan edilmesini esas alıyor" ifadelerine yer verdi.

Bu düzende ekonomide dışa bağımlılığın pekiştiği ve kürtaj gündeminde görüldüğü gibi muhafazakarlığın yükseldiğini belirten metin, kamusal hizmetlerin de paralı hale ve kâr alanı haline getirildiğini belirtti.

Bazı kesimler bu süreci "demokratikleşme" diye destekledi
Metinde bazı kesimlerin bu süreci 'demokratikleşme' diye görerek desteklediği belirtilirken, oysa 12 Eylül 2010 referandumundan sonra yeni bir 12 Eylül rejimi yürürlüğe konulduğunun altı çizildi ve "Bugüne dek Özel Yetkili Mahkemeler ve Terörle Mücadele Yasası`na dayanılarak AKP`ye karşı olan her kesim bir şekilde ‘terörist` ilan edilmiş, mahkûm edilmeye çalışılmış bütün ülke adeta bir açık hava hapishanesine dönüştürülmüştür." denildi.

Metinde ayrıca Türkiye'de kadına yönelik şiddetin arttığı, cemaatler ve tarikatların etkinliği güçlendiği ve AKP'nin toplumu dini referanslarla yönetmeye çalıştığı belirtildi. Bu konuda şu ifadelere yer verildi: "AKP bu şekilde gündelik yaşamı ve özel olarak kadınları hedef alarak sürdürdüğü politikalarıyla özgürlük ve laiklik alanını daraltıyor kendi acımasız sömürü düzenlerini sürdürebilmek için halkın dinsel inanışlarını bir kalkan olarak kullanmaya çalışıyor."

Dış politikada ABD çıkarları doğrultusunda savaş taşeronluğu
AKP'nın dış politikada ABD çıkarları doğrultusunda savaş taşeronluğuna soyunduğuna işaret eden metinde, bunun son örneğinin Suriye'de görüldüğü belirtildi. Metinde Ortdaoğu'da yeni bir ılımlı İslamcı kuşak yaratmaya çalışan ABD'nin, bu süreçte AKP'nin yeni kurduğu düzenin model olarak sunulmaya çalışıldığına dikkat çekildi. Metinde şu ifadelere yer verildi:

"Suriye`ye dönük bir askeri müdahalenin gerçekleştirilmesinin açık çağrıcılığını üstlenen, Suriye`de iç savaşın geliştirilmesi amacıyla sınırları açan AKP iktidarı, bu politikalarıyla Türkiye`yi bölgedeki etnik-dini boğazlaşmanın ve bölgesel bir savaşın tam ortasına sürüklüyor."

Metin AKP'nin aynı zamanda Kürt sorununda da demokratik ve barışçıl bir çözümünü göz ardı ettiği ve Kürtleri kendi dayattığı politikalara tabi kılmaya çalıştığı belirtildi.

Bu sürece karşı durmak devrimciliğin en temel kriteri
AKP'nin Türkiye'yi bu hale getirdiğini belirten kongre metninde, bu sürece karşı durmanın, devrimciliğin en temel kriteri haline geldiği belirtildi. Metinde şu ifadelere yer verildi:

"Şimdi, ülkenin sürüklendiği bu karanlık gidişata artık dur demek gerekiyor. Bu gün demokratlığın, ilericiliğin, devrimciliğin en temel kriteri budur! Bu acımasız soygun ve zulüm düzenine kararlılık ve cesaretle mücadele etmektir."

Dünyada yaşananların da bunun mümkün olduğunu gösterdiğini belirten metinde, özellikle Yunanistan`da olduğu gibi emekçilerin krizden çıkış yolunu daha fazla solda aramaya başladığı belirtildi. Metinde ÖDP'nin önümüzdeki dönemde atacağı adımlar, "ÖDP böyle bir mücadeleyi kararlılıkla yürütecek, böyle bir birliktelik ihtiyacından hareketle, Türkiye`yi yeniden kuracak bir iradenin, devrimci bir kurucu iradenin geliştirilmesi yönünde mücadele edecektir." şeklinde ifade edildi.

Metnin son bölümünde ise şu maddelere yer verildi:

"1-ÖDP, AKP iktidarı tarafından hakları çiğnenen emekçilere, gençlere, kadınlara ve tüm toplum kesimlerine yönelik saldırılara karşı gelişen bütün direniş mücadelelerini kararlılıkla sonuna kadar destekleyecektir.

2- ÖDP, Türkiye`nin AKP eliyle hiç de hak etmediği bir karanlığın içerisinde daha fazla sürüklenmesini durdurmak, AKP iktidarının giderek pervasızlaşarak adeta Hitlerleşmeye dönüşen saldırgan politikalarını geriletmek için ülkenin tüm ilerici-demokrat kesimleriyle ve tüm muhalefet dinamikleriyle eylem ve işbirliklerini güçlendirecek, birleşik muhalefet zeminlerinin yaratılmasında inisiyatif alacaktır.

3- ÖDP, bu acımasız sömürü ve zorbalık düzeninden kurtulmanın tek yolunun, bu düzenin yıkacak ve Türkiye`nin eşitlik ve özgürlük temelinde yeniden kuracak devrimci bir kurucu irade ile mümkün olduğuna inanmaktadır. ÖDP, AKP karşısında Türkiye`yi yeniden kurma anlayışı ile mücadele edecektir."

(soL - Haber Merkezi)