ÖDP 7. Kongre: 'Eşitlik ve özgürük temelinde Türkiye'yi yeniden kuralım'

Özgürlük ve Dayanışma Partisi 7. Olağan Konferans/Kongre'sini "Eşitlik ve özgürlük temelinde Türkiye'yi yeniden kuralım" hedefi etrafında Ankara'da gerçekleştirdi. Kongreyi Genel Başkan Alper Taş, Eş Genel Başkan Adayı Bilge Çetinkaya ile birlikte selamladı.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) 7. Olağan Konferans/ Kongresi'ni "Eşitlik ve özgürlük temelinde Türkiye'yi yeniden kuralım" çağrısı etrafında Ankara'da gerçekleştirdi. ÖDP Genel Başkanı Alper Taş açılış konuşmasında, ÖDP'nin 16 yıllık muhasebesini yaptıktan sonra partinin geleceği üzerine yapılması gerekenleri anlatarak devam etti.

Eş Genel Başkan Adayı Bilge Seçkin Çetinkaya'da bir konuşma yaparken konferans Parti Meclisi çalışma raporu üzerine görüşmelerle sürdü. ÖDP Konferansı'nda Kongre'ye tavsiye edilecek karar önergeleri görüşüldü. Daha sonra Parti Meclisi seçimi gerçekleştirildi.

Birgün'de yer alan habere göre ÖDP Genel Başkanı Alper Taş yaptığı konuşmada emperyalist kapitalist merkezlerde başlayan krizin 4. yılını doldurduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Dünyanın farklı coğrafyalarında ortaya çıkan direnişler eşitlik ve özgürlük talepleri üzerinde yükseliyor. İnsanlık, hem eşitlik hem de özgürlük istiyor. Krizle birlikte gelişen bu direnişler insanlığın önüne yeni bir sayfa açıyor. İnsanlık yeniden sosyalizmi konuşmaya, tasavvur etmeye, yeniden kurmaya cesaret ediyor."dedi

'Suriye'ye müdahaleyi asla kabul etmiyoruz'
AKP hükümetine de seslenen Taş, "Emperyalizmin çıkarlarına odaklanmış dış politika anlayışınızdan vazgeçin. Komşumuz Suriye'ye karşı herhangi bir dış müdahaleyi asla kabul etmiyoruz. Bütün emperyalist güçlerin ellerini Suriye'den çekmesini istiyoruz. Gerçekten tam laik, çok kimlikli, çok inançlı, herkesin eşit yurttaşlık hakkına sahip olduğu, eşit özgür bir Suriye'yi, Suriye emekçi ve ezilenlerinin mücadelesi yaratacaktır. Biz buna inanıyoruz" dedi.

'Ne olursa olsun herkesin eşit haklara sahip olmasını sağlayacağız'
Taş konuşmasına "Kürt kardeşlerimizin dil, kimlik, kültür talepleri ve bunların anayasada güvence altına alınması insani ve demokratik bir taleptir. Bu talepler karşılandığında ülkemiz bölünmez, daha da zenginleşir, daha da birleşir. Yeniden kuracağımız bir Türkiye’de, öncelikle Kürt Sorunu’nda çatışmasız bir süreci sağlayacağız. PKK’ye silahlı eylemlere son ver çağırısı yapacağız, askeri operasyonları durduracağız. Sorunun çözümü için demokratik çözümden yana olan bütün toplumsal güçleri sürecin öznesi kılacağız. Sorunun aynı zamanda bir Türk sorunu olduğunu bilerek çözüm için toplumu kültürel, sosyal, psikolojik olarak hazırlamak için gerekli adımlar atacağız. Siyasi partiler ve seçim yasasını değiştirip, demokratikleştireceğiz seçim barajını kaldırarak temsilde adalet ve eşitliği sağlayacağız. Türkiye’de yaşayan etnik temeli, dili, dini, kültürü, mezhebi ne olursa olsun herkesin eşit haklara sahip olmasını sağlayacağız. Bu hakları anayasal güvence altına alacağız."

"Türkiye'yi yeniden kurmak için 'birleşik bir mücadele, devrimci merkez ve devrimci bir harekete' ihtiyaç olduğunu söyleyen Taş sözlerine, "En geniş kesimleri antiemperyalist, antikapitalist bir eksende kapsayabilecek bir politik tutuma, birleşik mücadeleye ihtiyacımız vardır" şeklinde devam etti.

Taş konuşmasında ayrıca Yunanistan'da 17 Haziran'da yapılacak seçimlere dikkat çekerek "Sıra bizde. Yunanistan emekçilerinin ve Yunan Solu’nun başardığını şimdi bizler de başarmalıyız ve başaracağız" dedi.