Metin Kurt TKP'den adaylığını ilan etti

Devrimci spor emekçisi ve Spor Emek-Sen Başkanı Metin Kurt, TKP'den adaylığını açıkladı. Kurt, "Her alandaki sömürüye olduğu gibi, özellikle de spor alanındaki sömürüye son verme zamanı çoktan gelip çatmıştır" dedi.

Kimi Fethullahçı futbolcuların AKP'den adaylığının konuşulduğu şu günlerde, spora en fazla emek vermiş isimlerden "sol açık" Metin Kurt, milletvekili seçimlerinde TKP'den aday olduğunu ilan etti.

“Ne sağcıyız ne solcu, futbolcuyuz futbolcu” deyişinin, sağın spor siyasetini gizlemek için uydurduğu ve piyasaya sürdüğü kuyruklu bir burjuva yalanı olduğunu söyleyen Kurt, "Gerçekte siyaset, sporun babaevidir" dedi.

Sağ siyasetlerin tarih boyunca iktidarlarını güvence altında sürdürmek için sporu ve spor emekçilerini kullandığını belirten Kurt, "Bu kullanım, bazen sporun büyüleyici etkisi altına saklanılarak gizliden, bazen de herkesin gözü önünde açık bir şekilde sürdürülmüştür" dedi.

"AKP sporu amaçlarına alet ediyor"
"Tüm sağ siyasetlerin yaptığı gibi, bugün AKP iktidarı da çok açık biçimde sporu ve spor emekçilerini kendi siyasal amaçlarına alet etmektedir. Seçim öncesi AKP iktidarının milletvekili aday adayı olarak seçim arenasına attığı bazı popüler sporcuların seçimlerde AKP iktidarının konu mankeni olacağı anlaşılmaktadır" diyen Kurt, bu gerçeğin bilincinde olan Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikasının bir temsilcisi olarak, AKP'nin sporda hazırladığı bu tuzak konusunda sporseverleri uyarmak için Türkiye Komünist Partisi'nden gelen milletvekili adaylığı önerisini kabul ettiğini söyledi.

"Birkaç elit sporcu para sahibi oldu ama..."
Kurt, şöyle konuştu: "Çıplak spor gerçeği şudur Sporu ve spor emekçilerini yıllardır tepe tepe kullanan sağ siyaset milyonlarca genci yutan bir spor batakhanesi oluşturmuştur. Dokuz yıllık AKP iktidarı, birkaç elit sporcuyu para ve makam sahibi yapmış sporun tabanında ise mutlak bir sömürüye ve yıkıma neden olmuştur. Her alandaki sömürüye olduğu gibi, özellikle de spor alanındaki sömürüye son verme zamanı çoktan gelip çatmıştır. Bu gerçeklerin ışığında, Türkiye Komünist Partisi'nin 'Boyun eğme!' çağrısı, spor arenalarında da güçlü bir karşılık bulmuştur. Bu çağrı, bana da tüm sporseverlere ve kamuoyuna 'boyun eğme' çağrısını duyurma sorumluluğunu yüklemiştir. Sporseverler bilmelidir ki, boyun eğmeyenler arasında azımsanmayacak sayıda spor emekçisi olacaktır."

Metin Kurt, açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Bugüne değin arenalarda tek kale maç yapan ve tüm golleri emekçi kalesine atan sağ siyaset bundan böyle spor arenalarını eskisi gibi manipüle edip, kolayca kullanamayacaktır. Yine bilinmelidir ki, sağ siyasetin temsilcisi AKP, seçimlerde spordan umduğu desteği bulamayacak ve sporseverlerin büyük çoğunluğundan kırmızı kart görecektir.

Artık atılan gollerin kalesi değişecek ve sporu kullanarak gelen iktidarlar, spordaki mücadelenin katkısıyla gidecektir.

TKP'li yoldaşlarımla birlikte, spor arenalarında AKP'ye karşı sürdürdüğümüz mücadeleyi mutlaka kazanacağımızı ilan eder, diğer alanlarda olduğu gibi sporda da yılmayacağımızı, susmayacağımızı, sinmeyeceğimizi, asla ve asla boyun eğmeyeceğimizi tüm kamuoyuyla paylaşırım.

Bu inanç ve kararlılıkla tüm sporseverleri ve kendini solda tanımlayan tüm kesimleri, boyun eğmemeye ve TKP'ye oy vermeye çağırıyorum."

Metin Kurt kimdir?
Gençliğinden beri devrimci kimliğiyle bilinen Galatasaraylı eski futbolcu Metin Kurt, 1970’li yılların ünlü sol açığıydı ve toplumsal mücadelenin yükseldiği bu senelerde Devrimci Spor Emekçileri Sendikası'nın kurulmasına öncülük etmişti. 12 Eylül'le birlikte kapatılan sendika, Kurt'un yaşamı boyunca peşini bırakmayacağı bir mücadele başlığı oldu. Kurt milletvekilliği aday adaylığını açıklamadan önce yakın zamanda kurulan Spor Emek-Sen'in başkanlığını yürütüyordu.

Türk futbol tarihinde ilk 'sporcu grevini' yapan Kurt, 1976’da Galatasaray’dayken Türkiye kupası finalini oynamaya hak kazanınca vaat edilen 10 bin lira primin ödenmemesi üzerine greve gitmişti. 'Antrenmana katılmama' biçiminde uygulanan greve, ünlü futbolcular Yasin, Gökmen, Büyük Mehmet de katılmıştı.

(soL - Haber Merkezi)