Komünist Parti: Zorla din eğitimine boyun eğmeyeceğiz

On binlerce öğrencinin "el çabukluğu" ile imam hatiplere kaydedilmesi üzerine bir açıklama yayımlayan Komünist Parti, "Öğrenci velilerini, öğrenci kardeşlerimizi ve öğretmenlerimizi imam hatip dayatmasına karşı birlik olmaya ve direnmeye çağırıyoruz" dedi.

(soL - Haber Merkezi) Komünist Parti Genel Merkezi tarafından yapılan "İmam hatip okullarına talep değil zorlama var! Zorla din eğitimine boyun eğmeyeceğiz" başlıklı açıklama şöyle:

"Yüzlerce okul el çabukluğu ile imam hatip okuluna dönüştürüldü. Şimdi çocuklarımız zorla bu okullara kaydediliyor. “İmam Hatiplere talep var” yalanıyla, dinsel eğitim alma talebi olmayan binlerce çocuk imam hatiplere zorla yerleştiriliyor.

Halkımıza çağrımızdır. Buna boyun eğmeyin. Öğrenci velilerini, öğrenci kardeşlerimizi ve öğretmenlerimizi imam hatip dayatmasına karşı birlik olmaya ve direnmeye çağırıyoruz.

Okulların açılmasına üç hafta var. AKP iktidarı eğitim alanında 12 yıldır “dindar bir nesil yetiştirmek” amacıyla ortaya koyduğu dayatmacı politikaları sürdürüyor, eğitimi yeni kaoslara hazırlıyor. İmam hatipli diktatör özentisi Cumhurbaşkanlığı koltuğuna yerleşmeye hazırlanırken, ülkenin bütün çocukları da kendi geçtiği tedrisattan geçsin istiyor, çocuklarımız seçeneksiz bırakılarak zorla imam hatip okullarına gönderilmeye çalışılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) resmi rakamları, son iki yılda 1361 tane imam hatip ortaokulunun açıldığını gösteriyor. Bu okulların 946’sı çocuklarımızın okuduğu başka türdeki okulların bu okullara dönüştürülmesiyle açılmış. Diğer taraftan iki yılda yeni açılan imam hatip lisesi sayısı da 317. AKP “talep var” yalanıyla açtığı bu okullara öğrenci bulmak için, ücretsiz servis olanaklarından yemeğe kadar, ailelere birçok teşvik sunuyor. Ancak AKP’ye bunlar yetmiyor, neredeyse tüm okulları imam hatip okuluna dönüştürmek için çabalıyor. Diktatör “İmam hatipler ülkenin göz bebeği olacak” diyerek okulların arasında ayırım yapıyordu, MEB de bunun gereğini yerine getiriyor.

MEB geçtiğimiz gün sınav sonuçları açıklanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemine göre ortaokulu bitiren öğrencileri liselere yerleştirdi. Sonuçlara göre tercih yapmayan 134 bin 788 öğrenciyi ikamet adreslerine göre evlerine en yakın okula yerleştiren MEB, bu öğrencilerin 40 bininin kaydını otomatik olarak imam hatip liselerine yaptı. İslam inancına sahip olmadığı açık olan ülkemiz vatandaşı Ermeni çocukların dahi bu okullara kaydının yapılması, dinsel eğitim çılgınlığının son raddeye ulaştığını gösteriyor. AKP iktidarı “var” dediği talebi, çocuklarımızı zorla imam hatip okullarına göndermeye çalışarak oluşturuyor.

İmam hatip talebinin nerelerden çıktığı geçtiğimiz ay Bilal Erdoğan’ın, milletvekilleri, MEB yetkilileri ve dinci vakıfların yöneticileriyle katıldığı bir toplantının ses kayıtlarının basına yansımasıyla ortaya çıkmıştı. Bilal Erdoğan, imam hatip okullarının oranını bütün mevcut okullar içerisinde yüzde 25’lere kadar çıkarmaları gerektiğini söylüyordu toplantıda. AKP’nin imam hatip okullarını çocuklarımıza dayatırken “var” dediği talep işte bu toplantıdaki dinci vakıfların, derneklerin, ellerindeki iktidar gücüyle memleketi 12 yıldır gerici karanlığın içinde boğmak isteyenlerin talebidir.

Zorla çocuklarımızı imam hatip okullarına yerleştiren AKP bir taraftan da çocuklarımızın okuduğu okulları ellerinden almaya, bu okulları da imam hatiplere dönüştürmeye çalışıyor. Neredeyse her mahalleye bir imam hatip okulu yerleştirme amacıyla hareket eden AKP, çocuklarımızın geleceğini, velilerin, öğrencilerin, mahallelerin “bizim imam hatipe ihtiyacımız yok” taleplerini görmezden geliyor, dayatmayla okulları dönüştürüyor.

Ülke genelinde çocuklarımızın matematik, fen bilimleri gibi alanlarda başarı ortalamaları temel düzeylerin bile gerisinde kalırken, sanat ve spor eğitimi okullarda neredeyse sıfırlanırken, AKP çocuklarımızı sadece dinsel bir öğretimden geçirerek biat eden bir nesil yetiştirmeye çalışıyor.

Halkımız bu dayatmaya boyun eğmemelidir. Çocuklarımızın imam hatip okuluna değil, bilimsel ve laik bir eğitimin verildiği okullara ihtiyacı vardır. Komünist Parti, halkımızı AKP’nin imam hatip okulları dayatmasıyla eğitimi dinselleştirme çabalarına boyun eğmemeye, çocuklarımızın güzel ve aydınlık geleceği için okullarına, bilimsel ve laik eğitime sahip çıkmaya çağırmaktadır."