Komünist öğrencilere 'Erdoğan'a hakaret' cezası

Komünist Parti üyesi üç öğrenci hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açtığı hakaret davası sonuçlandı. Öğrenciler 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

(soL - Haber Merkezi) Siyasi muhaliflerine sık sık tazminat davası açan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın son hedefi Kocaeli Üniversitesi'nde okuyan üç öğrenci oldu. Erdoğan, geçtiğimiz nisan ayında üzerinde kendi fotoğrafları bulunan reklamlara çıkartma yapıştırdıkları için Komünist Parti üyesi öğrenciler Emre Türker, İlkay Çelen ve Berkay Turgut hakkında "hakaret" davası açtı. 4 Haziran Çarşamba günü Kocaeli 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşması yapılan dava sonuçlandı ve öğrencilere hapis cezası çıktı. Erdoğan lehine karar veren hakim, öğrencileri 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırdı.

Hüküm geri bırakıldı
Yargıda, polisin elini güçlendirecek ve özgürlükleri kısıtlayacak "Güvenlik paketinin" tartışıldığı günlerde çıkan kararda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Buna göre öğrenciler, aynı suçu tekrar işlemeleri halinde haklarında verilen 1 yıl 15 günlük hapis cezasını çekmek için cezaevine girecek. Diğer yandan verilen kararın detaylarında öğrencilerin suçlandıkları "Faşist Tayyip" yazısı düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirildi. Sadece "Hırsız Tayyip" yazısı suç olarak kabul edildi ve bunun sonucu olarak öğrencilere "hakaret" cezası verildi.

'Tebessümle karşıladık'
Ceza alan üç öğrenci yaptıkları açıklamada şunları kaydetti: "Bugün sadece hırsız kavramı hakaret olarak değerlendirilip ceza verilirken diğer tanımlamalardan beraat etmemiz bir tarafıyla komik bir tarafıyla da mandardır. Ses kayıtlarıyla ortaya konmuş büyük bir skandalın ortaya çıkışı üzerinden henüz bir yıl geçmiş bile değil. Yani mesele hakaret- ifade özgürlüğü meselesinin ötesinde, gerçek yasamda karşılığı olan somut durumun ifadesidir. Bu anlamıyla verilen cezayı kabullenmek bir yana tebessümle karşıladık. Verilen cezalar, açılan davalar Türkiye gerçeğidir. Bu Türkiye tablosunun onur tarafında durmaktan gurur duyuyoruz."