Katillerin serbest bırakılması İzmir'de protesto edildi

Kamuoyunda 3. yargı paketi olarak bilinen yasal düzenlemeyle, 12 eylül 1980 öncesi öldürülen devrimcilerin, aydınların katillerinin serbest bırakılması bugün, İzmir'de protesto edildi.

Bugün, İzmir'de AKP'nin 3. yargı paketi düzenlemesiyle faşist katillerin serbest bırakılması protesto edildi. DİSK, KESK ve TMMOB'un ortak düzenlediği eyleme ÖDP, TKP gibi siyasi partiler de katıldı. Konak'ta buluşan eylemciler ''kahrolsun faşizm yaşasın mücadelemiz'', ''gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek'', ''faşistler vuruyor AKP salıyor'' gibi sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti.

Yapılan protesto yürüyüşünün ardından DİSK Ege Bölge Temsilcisi Ali Çertek tarafından, ''Unutmayacağız, affetmeyeceğiz! Hesap soracağız!'' başlığındaki basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında, kontrgerilla ve devlet provakasyonlarında kullanılan Abdullah Çatlı, Haluk Kırcı, Ünal Osmanağaoğlu gibi isimlerin de zamanla nasıl hukuksuzca cezaevinden çıkarıldıklarına, işledikleri cinayetlere göz yumulduğuna değinildi.

Çertek açıklamada şunları kaydetti:

''Devrimci gençler pankart açtıkları, yumurta attıkları, puşi taktıkları için 8-10 yılla cezalandırılırken, geçmişte kontrgerilla faaliyetleri yürüten bu katillerin her bir cinayetten iki yıl bile yatırılmayarak serbest bırakılmaları devlet tarafından korunduklarının ve ''mükafatlandırıldıklarının'' yeni bir göstergesidir. Bugün çok açık biçimde ortaya çıkmıştır ki bu yasayı çıkaran AKP ve MHP'nin kökü aynıdır. Bu teşkilatlar sayısız aydın, ilerici, demokrat devrimcinin katillerini gerektiğinde yetiştirmekte, gerektiğinde korumaktadır. Ve en acısı devlet yönetimi bu caniliğin yasal zemini haline gelmiş, getirilmiştir. AKP iktidarı döneminde salıverilenlere bir bakın: Hizbullah canileri, Madımak ve Hrant Dink'in katilleri ve şimdi de 12 Eylül öncesi katliamların sorumluları... Anlaşılan o ki, AKP bir yandan ileri demokrasi vaadine boyun eğenleri 12 Eylül'ü yargılama yalanıyla kandırmakta, diğer yandan 12 Eylül ve derin devletin tüm mirasına itinayla sahip çıkmaktadır.'' dedi. Ali Çertek basın açıklamasını ''Bizler katledilen tüm devrimcilerin, ilericilerin, demokratların ve yurtseverlerin anısı önünde saygı ve sevgiyle eğilirken, onların aydınlık ideallerini geleceğe taşımak için söz veriyoruz.''

Basın açıklamasının ardından, 1978'de öldürülen 7 TİP'li gençle aynı kuşaktan gelen Sami Aktekin kısa bir konuşma yaptı. Aktekin, ''Yaşadıklarımız bize tarihsel bir sorumluluk yüklüyor. Direnmek için toplumsal muhalefet örmek, bireysel engelleri yıkmak zorundayız bu bizim en büyük sorumluluğumuzdur.'' dedi. Sami Aktekin'in konuşmasından sonra eylem sonlandırıldı.

(soL -İzmir)