İzmir'de de emekçiler sözlerini söylemek için sokakta

Sabahın erken saatlerinden itibaren İzmir'in çeşitli merkezlerinde toplanmaya başlayan binlerce emekçi eylemin yapılacağı Gündoğdu meydanına doğru yürüdü. Gündoğdu meydanı binlerce emekçi, devrimci AKP iktidarına karşı mücadele için alandaydı.

Güncelleme 16:00

Alanda halaylar devam ederken katılan gruplar yavaş yavaş dağılmaya başladı. TKP Kıbrıs Şehitleri Caddesine doğru yürüyüşe geçti.

Güncelleme 15:20

Tertip Komitesi adına yapılan konuşmada İzmir’de sendakalaştıkları için işten atılan ve 275 gündür her türlü baskıya rağmen direnişi sürdüren Savranoğlu işçilerini 121 gündür sendakalaşma mücadelesinde direnişlerini sürdüren Billur Tuz işçileri selamlandı.

Kürsü’de taşeronlaşma, kıdem tazminatlarının kaldırılması, bölgesel asgari ücret, 4+4+4 yasası ve eğitiminin gericileştirilmesi, hükümetin çevreye olan saldırısı ve anayasa değişikliği paketine ilişkin işçi sınıfının tavrı açıklandı. Sınıfa ve topluma yapılan saldırılara ilişkin “Her günü 1 Mayıs’a her günü mücadele gününe çevirmek için herkesi mücadeleye çağırıyoruz” denildi.

TKP Gündoğdu Meydanı’na çok kalabalık bir şekilde girdi.

Alana girişler devam ediyor, kortejler renkli görüntüler oluşturuyor. Alanda halaylar çekiliyor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 14:15

TKP’nin Cumhuriyet Meydan’ında kurduğu kürsü İbrahim Bulut’un konuşması ile sona erdi. Bulut konuşmasında, işçi sınıfının “Padişah bozuntusuna, Saray soytarılarına ve ülkenin dört bir yanında onu korumak adına yalakalık yapma yarışına girerek halkın sesini kısmaya çalışanlara” karşı meydanlara indiğini söyledi. Bugün meydanlara inenlerin gidişattan dert yanmak için değil, bu gidişatı durduracak iradeyi ortaya koymak için toplandığını söyleyen Bulut, “emekçiler daha fazla kar hırsı nedeniyle güvenlik önlemleri hiçe sayılarak çalıştırılırken iş cinayetlerinde can veren emekçi kardeşlerimiz her geçen gün artarke buna gözlerini kapatanlardan hesap soracağımız haykırmak için buradayız” dedi.

Grupların girmesi ile dolmaya başlayan alanda, “1 Mayıs” marşı okundu. “Faşizme ölüm halka hürriyet”, “Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi”, “Yaşasın halkların kardeşliği, yaşasın emek ve özgürlük” sloganları atıldı. Grup Gün Işığı’nın dinletisinden sonra kürsüden konuşmalar başladı.

Alan dolmasına rağmen hala geniş kitleler Gündoğdu Meydanı’na girmeye çalışıyor. ESP SGD DEV-LİS ve Halkevleri şimdi alana giriyor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 13:15

Cumruriyet meydanında buluşan TKP, alana yürüyüşe geçmeden önce kendi kürsüsünü kurdu, Kürsüde ilk olarak izmirli grup Asvalya sahne aldı ve “Ciao Bella” şarkısını seslendirdi. Müzik dinletisini bir liselinin konuşması ve ilk okul öğrencisi bir kızın şiir dinletisi izledi.

Konak meydanında buluşan, ÖDP, Halkevleri, Mücadele Birliği,Emek Özgürlük Cephesi,DİP, SODAP, Çağdaş Hukukçular Derneği, Dev-Genç, Demokratik Halklar Federasyonu, Ekim Gençliği, Metal İşçiler Birliği, Ege Çevre Kültür Derneği ve diğer siyasi gruplar ve demokratik kitle örgütleri de pasaport hattı üzerinden Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüşe başladı.

Gündoğdu meydanı ise yavaş yavaş dolmaya başlıyor. TMMOB, KESK, ADD, SDP gibi gruplar alana giriyor.


İzmir'in çeşitli yerlerinde buluşan sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri eylemin yapılacağı Gündoğdu meydanına yapacakları yürüyüş için beklemeye başladı. Çevre illerden de eyleme yoğun katılım gözleniyor. Gündoğdu Meydanı'nda yapılacak olan eylemin saat 13:00'da başlaması planlanıyor.

Konak, Cumhuriyet Alanı, Alsancak İskelesi, Basmane ve Lozan Kapısı önünden yürüyüşe geçecek gruplar, saat 14.00’te Gündoğdu Alanı’nda yapılacak mitingde buluşacak. CHP, Fuar Lozan Kapısı önünden 12.00’de yürüyüşe geçerken DİSK’e bağlı sendikalar, Basmane’den aralarında ÇYDD, Eğitim-İş ve Türk-İş’e bağlı sendikaların da olduğu gruplar, Alsancak İskelesi’nden, çeşitli sosyalist partiler, Konak Alanı’ndan yürüyüşe geçecek. TKP de Cumhuriyet Alanı’ndan yürüyüşe katılacak. Karabağlar Belediyesi’nin 1 Mayıs etkinliği kapsamında Uzundere Rekrasyon Alanı’nda 19.30’da Onur Akın konseri gerçekleştirilecek. Buca’da 1 Mayıs için yaklaşık 4 bin 500 polisin görevlendirildiği açıklandı.

İşte İzmir'den ilk görüntüler:

(soL - İzmir)