'Halkın yiğit evlatlarını selamlıyoruz'

Türkiye Komünist Partisi Siyasi Büro tarafından, Pınar Sağ'ın İbrahim Kaypakkaya ile ilgili yargılanmasına dönük bir açıklama yapılarak "Katilleri değil, halkın yiğit evlatlarını selamlıyoruz" denildi.

TKP tarafından konuşmasında İbrahim Kaypakkaya'yı övdüğü gerekçesiyle suçlanan Pınar Sağ ile ilgili bir açıklama yapıldı. "İbrahim Kaypakkaya'yı övdüğü için suçlanan sanatçı Pınar Sağ değil, Kaypakkaya'yı işkencede öldürenler, işkencecilere, Çatlı gibi katillere sahip çıkanlar yargılanmalıdır" denilen açıklamada, Pınar Sağ'ı yargılayanların suç işlediğine vurgu yapıldı.

Açıklamada olay şu şekilde anlatıldı: "2009 yerel seçimlerinde Tunceli'de TKP'nin de içinde yer aldığı bir sol blok tarafından desteklenen Murat Kur, Tunceli Belediye Başkan adayı olarak seçimlere girmiştir. Murat Kur'un seçim mitingi sırasında sahne alan ve ona destek veren sanatçı Pınar Sağ, mitingdeki sözleri nedeniyle yargılanmaktadır. Suçu İbrahim Kaypakkaya'yı selamlamasıdır."

"Türkiye Komünist Partisi, İbrahim Kaypakkaya'yı yiğit bir halk evladı, onurlu ve kararlı bir devrimci olarak değerlendirmektedir. Kaypakkaya faşizmin işkencehanelerinde katledilmiştir" denilen açıklamada "Çetecilerin, katilleri aklayıp, halka karşı işlenmiş suçları karartanların, demokrat maskeli yobazların karalama kampanyaları, terör edebiyatları riyakarlıktan başka bir şey değildir. Çatlı'ları, Ağca'ları, Kırcı'ları, yani sinsice ve kahpece cinayet işlemekten başka bir niteliği olmayanları kutsayanlar, halkın sevgili evlatlarına dil uzatmasınlar. Pınar Sağ, suç işlememiştir. Gerek Sağ'ı yargılayanlar, gerekse Kaypakkaya'yı işkencede katledenler halka karşı ve tarih önünde suç işlemişlerdir, işlemektedirler" ifadeleri kullanıldı.

Sağ neden suçlanmıştı?
Pınar Sağ hakkında başlatılan soruşturmada, ‘Faşist iktidara karşı her zaman dik durmuş Kaypakkaya’nın yoldaşlarına’ sözleriyle ilgili hakkında dava açılmıştı. Pınar Sağ ve Mehmet Özcan hakkında hazırlanan iddianamede, ‘İbrahim Kaypakkaya’yı övdükleri’ iddiasıyla TCK’nın 215’inci maddesinde yer alan ‘suç ve suçluyu övme’ suçundan 2 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmaları istenmişti.

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimatla ifade veren Pınar Sağ, bağımsız adaya destek vermek için Tunceli’ye gittiğini ve mitingde türkü söylediğini belirterek türküden sonra bir konuşma yaptığını ve halkın sıkıntılarını dile getirdiğini belirten Pınar Sağ, “Barış ve kardeşliğin öneminden bahsettim. Sanatçı duyarlılığını dile getirdim” açıklamasında bulunmuştu.
(soL - Haber Merkezi)