Güney Gönenç'i kaybettik...

Yaklaşık bir buçuk yıl önce düşerek bacağını kıran ve tekrar ayağa kalkamayan Doç. Dr. Güney Gönenç yaşamını yitirdi.

1933 yılında Ankara'da doğan Güney Gönenç, 1955'te İTÜ'yü bitirdi. 1963'te ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi oldu. ABD'de yüksek lisans, İngiltere'de doktora yaptı. 1983'te, bir yıl sürgünün ardından, 1402 sayılı yasaya dayanılarak görevine son verildi. ODTÜ'de öğretim üyeliğine, uzun bir hukuk savaşımından sonra, Danıştay kararıyla döndü.

Gönenç'in İTÜ'de okurken klasik Türk müziğine ilgi duyduğu ve iki yıl İleri Türk Musikisi Konservatuarı'na devam ettiği biliniyor.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) yönetim ve yayın kurullarında görev yaptı. New York Türk Öğrenci Derneği ve İngiltere Türk Öğrenci Dernekleri Federasyonu başkanlıklarında bulundu.

Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı oldu. Barış Derneği'nin Onur Kurulu üyesi idi.

EMO'nun aylık dergisi Elektrik Mühendisliği'nin yazıişleri müdürü, Bilim ve Sanat dergisinin genel yayın danışmanı, Bilim ve Sanat Yayınları'nın sorumlusu olarak çalıştı. Ana Britannica'da danışmanlık yaptı. Kimi TÜBİTAK yayınlarının bilimsel danışmanlığını üstlendi.

Güney Gönenç yaklaşık bir buçuk yıl önce düşerek bacağını kırmış ve yataktan kalkamaz olmuştu. Daha sonra bacağının iyileşmesine rağmen kalbinde ve ciğerlerinde oluşan sorunlar ayağa kalkmasına izin vermedi.

Gönenç, hasta yatağında yeni kitabının yayımlanmasına yardımcı oldu ve yeni kitabı "Karanlık Zamanların Şarkısı" yayımlandı.

Son olarak çeşitli yerlere yazmış olduğu makalelerden bir seçme yaparak onları yayımlamayı düşünüyordu ve doktoru ve yayımcısı Dr. Cihat Ogan ile fırsat buldukça bu konuyu olgunlaştırmaya çalışıyorlardı.

Gönenç, sosyalizme olan inancını da hiçbir zaman yitirmemiş, siyasi fikirleri nedeniyle hak ettiği profesörlüğü alamamıştı. Emekli olmasına rağmen ODTÜ'de ders verir ve öğrencileri tarafından sevilirdi.

soL ekibi olarak, ailesine, yakınlarına ve yoldaşlarına baş sağlığı diliyoruz.

(soL)