Gençlik Üç Fidan'ı anmak için Dolmabahçe'deydi!

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 40. yılında, TKP'li Öğrenciler, Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Kolektifleri tarafından Taksim'den Dolmabahçe'ye yapılan yürüyüşle anıldı.

68 kuşağının devrimci öğrenci liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 40. yılında devrimci öğrencilşer tarafından anıldı. TKP'li Öğrenciler, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri, Solcu Liseliler, Liseli Gençlik Muhalefeti ve Liseli Genç Umut, tarafından Taksim'de başlayan yürüyüş Denizlerin, 6. Filoyu denize döktüğü Dolmabahçe'de yapılan anmanın ardından sona erdi.

“Liselerde Denizler büyümeye devam ediyor”
Bundan tam 40 yıl önce idam edilen öğrenci liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı anmak için Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen gençlik örgütleri, buradan Dolmabahçe'ye bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Binlerce öğrencinin katıldığı yürüyüşün ardından Dolmabahçe’de yapılan anmada ilk konuşmayı Solcu Liseliler, Liseli Gençlik Muhalefeti ve Liseli Genç Umut adına Emek Utku Çayır okudu.

Son nefesine kadar kahrolsun emperyalizm diyen Denizlerin yanında olduklarını belirten Çayır, “Bu yüzden Denizlerin yanında olmak, Suriye’ye emperyalist müdahaleye karşı olmaktır” dedi.

Liselerde 4+4+4 düzenlemesine, AKP’nin kindar ve dindar nesil yetiştirmek istemesine karşı, 40 yıl önce olduğu gibi liselerde Denizler büyümeye devam ediyor” diye konuştu.

Daha sonra Ender Yiğit, Denizlerin anısına şiirler okurken, Yiğit’in ardından Renan Bilek de şarkılarıyla anma etkinliğine desteklerini sundu.

“Deniz olmak emperyalizme ve gericiliğe karşı olmaktır”
Renan Bilek’in şarkılarının ardından anmanın düzenleyici kurumları olan gençlik örgütleri adına ilk sözü alan Öğrenci Kolektifleri üyesi Neval Kösedağ, AKP’nin türlü yalan ve dolanla solun tarihine saldırdığını söyledi.

AKP tarafından, Denizlerin ve Mahirlerin darbeci ilan edilmeye çalışıldığını hatırlatan Kösedağ, bu günün devrimci gençliği ile AKP’nin mücadele etmesinin kolay olmadığını belirterek, AKP kaybedecek, biz kazanacağız” dedi.

“Bugün Deniz olmanın, Suriye’ye emperyalist savaşa karşı olmaktır” diyen Kösedağ şöyle konuştu: “Bugün Deniz olmak, Kürecik’deki ABD üssüne karşı olmaktır. Deniz olmak gericiliğe ama demeden karşı koymaktır. Hak mücadelelerinin yanında olmaktır.”

“İtaat etmyeceğiz”
Kösedağ’ın ardından Gençlik Muhalefeti adına konuşan Ferhat Koyun, Denizlerin idamının üzerinden geçen 40 yılda mücadelenin sürdüğünü söyledi.

Solun tarihine AKP ve liberaller tarafından saldırıldığını, Denizlerin, Mahirlerin darbeci ilan edilmeye çalışıldığını belirten Koyun, “Denizler her zaman anti-emperyalistti, onlar gericiliğe karşıydı. Biz onların yürüdüğü yolda yürüyoruz” diye konuştu.

“Kapitalizme, gericiliğe karşı özgür, eşit bir ülke istiyoruz” diyen Koyun, “Onlar Kazlıçeşme’de toplanan dindar gençliği istiyor. Emperyalizme karşı gençlik ses çıkarmasın istiyor. Biz Başbakana sesleniyoruz, itaat etmeyeceğiz. Emperyalizme ve imamın ordusuna karşı mücadele etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

“Sosyalizm kazanacak”
Son olarak TKP’li Öğrenciler adına konuşan Zozan Baran, Denizlerin ölümünün 40. Yılında anımsanması gereken önemli başlıklar olduğunu söyledi. Denizlerin Dolmabahçe’de 6. Filoyu denize dökerken, Türkiye solunun anti-emperyalist kimliğini de tescillediğini belirten Baran, Arap Baharına özgürlük diyenlere karşı anti-emperyalist kimliğin vurgulanması gerektiğini ifade etti.

AKP yandaşları emperyalizm mi kaldı derken, biz Denizlerin, 6. Filoyu denize döktüğü yerde kahrolsun emperyalizm demeyi sürdüreceğiz diyen Baran, Denizleri anarken hatırlanması gereken diğer noktanın onların aydınlanmacı kimliği olduğunu ifade etti.

Denizler 6. Filoyla mücadele ederken, AKP’nin bugün yetiştirmek istediği dindar ve kindar gençliğin kıblesinin 6. Filo olduğunu vurgulayan Baran, “sosyalist Türkiye idealinden vazgeçmeyeceğiz, sosyalizm kazanacak” dedi.

Konuşmaların ardından anma etkinliği Sesler ve Düşler’in şarkılarının ardından sona erdi.

(soL – İstanbul)