Devrimi arayan adam: Che Guevara

Arjantinli, daha çok Kübalı, ama hakkıyla tüm dünyanın devrimcisi Che Guevara, ölümünün 43'üncü yılında anılıyor.

Yaşamı boyunca devrimi aradı Che. Motorsikletinin üzerinde anavatanından ayrılırken, Küba’da Batista’ya karşı savaşırken, Fidel ve yoldaşları ile sosyalizmi kurarken, Kongo’da, Bolivya’da… 9 Ekim 1967’de Bolivya’da öldürüldüğünden bu yana, sosyalizm mücadelesinin, devrimci inadın ve Küba’da umudun yüzü oldu. Yaşamıyla-ölümüyle uğraşıldıkça, cesedinden korkanlarla dalga geçercesine büyüdü, öğretti, cesaret verdi.

Küba devrimi’nin büyük kumandanı Che Guevara ölümünün 43. yılında dünyada ve Türkiye’de bir kez daha anılıyor.

José Martí Küba Dostluk Derneği ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlikler 20 Ekim tarihine kadar İstanbul ve Ankara’da devam edecek.

Viva El Che
Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi ve José Martí Küba Dostluk Derneği tarafından düzenlenen “Ölümünün 43. Yılında Che Günleri” 9 Ekim tarihinde Küba Büyükelçisi Jorge Quesada Concepcion’un katıldığı “Che ve Küba’da Sosyalist Kuruluş” başlıklı etkinlikle başladı.

“Nâzım’ın Küba seyahati” filminin gösterimi 12 Ekim’de yönetmen Çağrı Kınıkoğlu’nun katılımı ile gerçekleşecek. Etkinlikler, 14 Ekim’de “Che’nin 43. Ölüm Yıldönümünde Küba’da Sağlık Sistemi” başlıklı söyleşi ile devam edecek 15 ve 17 Ekim’de ise Steven Soderbergh’in “Che” adlı filminin bir ve ikinci bölümlerinin gösterimi ile son bulacak.

Bolivyalı Küçük Asker…
Che 43. ölüm yıldönümünde İstanbul’da da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde anılıyor. 13 ve 20 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek sunumların başlığı “AMERİKANIN ÇOCUKLARI, HALKIN DÜŞMANLARI / Bolivyalı Küçük Asker: Che’nin Öldürülmesi”.

(soL - Haber Merkezi)