Denizler Dolmabahçe’de anıldı

TKP'li Öğrenciler, gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan için Galatasaray Lisesi’den Dolmabahçe'ye yürüyerek, 6. Filo’nun denize döküldüğü yerde miting yaptılar.

İstanbul’dan üniversite ve lise öğrencilerinin yoğun şekilde katıldığı, “ Başladığımız işi bitireceğiz... Sosyalist Türkiye’yi kuracağız!” pankartı eşliğinde Galatasaray Lisesi önünde başlayan yürüyüşe İstiklal Caddesi boyunca, çevreden slogan ve alkışlarla destek verildi. 68 döneminde geçlik hareketi içinde yer alan devrimci ve komünistlerin de “mücadeleden emekli olunmaz” dövizi taşıdığı yürüyüşte hep bir ağızdan ‘Gündoğdu Marşı’ okundu.

Gümüşsuyu’ndan Dolmabahçe’ye yürünürken, İTÜ Binası’ndan sarkıtılan pankart, alkış ve sloganlarla karşılandı. “AKP’ye karşı Deniz olunmalı, AKP'siz Türkiye Sosyalist Türkiye, Emperyalizme karşı Deniz olunmalı” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından kitle Dolmabahçe’de biraraya geldi.

Mitingin başında Can Yücel’in Deniz Gezmiş için yazdığı ‘Mare Nostrum’ adlı şiiri sanatçı Orhan Aydın tarafından okundu. Orhan Aydın, şiirin ardından 68'liler ve üniversitelilerin denize karanfil bırakacaklarını duyurdu. Denize karanfil bırakılmasının ardından, her sene anma etkinliklerine katılan, ancak bu yıl rahatsızlığı sebebiyle gelemeyen Halit Çelenk’in mesajı okundu.

Halit Çelenk mesajında, “ Son yıllarda Denizlerle ilgili hemen her etkinliğe dava açılıyor. Onların onurlu duruşları, dünya görüşleri, inançları ve sınıfsız sömürüsüz bir dünya için verdikleri mücadele, aradan bunca yıl geçmesine rağmen sermaye sınıfının onun temsilcisi siyasal iktidarları korkutuyor” ifadelerine yer verirken, Denizlerin mücadele içinde sürekli yeşereceklerine vurgu yaptı.

“Selam olsun Türkiye’nin aydınlık geleceğine”
Miting, lise öğrencisi Onur Parlak’ın konuşması ile devam etti. Parlak, konuşmasında Türkiye’nin aydınlık geleceğini selamlayarak, “Denizler bu topraklarda Amerikancılığa karşı bağımsızlığın, gericiliğe karşı aydınlanmacılığın, paranın saltanatına karşı kamuculuğun sesi oldular” dedi.

Dolmabahçe’ye geçmişi yad etmeye gelmediklerini belirten Parlak, Denizlerden devralınan bayrakla mücadelenin sürdürüldüğünü kaydetti.

“ Amerikalı yankileri denize döktük”
Onur Parlak’ın ardından söz alan Denizlerle birlikte omuz omuza mücadele veren Mehdi Beşpınar, Dolmabahçe’nin Amerikan askerlerinin denize döküldüğü yer olmasından ötürü önemli olduğuna vurgu yaparak, “Bize sık sık sorulur, Denizlerin amacı neydi? diye. Onların amacı, kapitalizmi ve emperyalizmi tüm dünyadan yok etmekti” dedi.

Beşpınar, Deniz Gezmiş’in siyasete Türkiye İşçi Partisi (TİP) Üsküdar Örgütü ile başladığını, daha sonra Devrimci Öğrenci Birliği’ni kurduğunu anlattı. Bugün yaşasa ve bu anı görse Deniz Gezmiş’İn çok mutlu olacağını söyleyen Beşpınar son olarak, “Bu topluluğu birarada gördüğüm için çok mutluyum. Denizlerin bıraktığı bayrak sizin elinizde” dedi.

“ ABD işbirlikçilerini döve döve denize döktüler”
Miting de son konuşma, TKP'li Öğrenciler adına Mert Uzun tarafından yapıldı. Uzun, Amerikan askerlerinin dövüle dövüle denize döküldüğünü anlatarak başladığı konuşmasında, buraya matem tutmaya gelinmediğinin altını çizdi.

Beş gün önce 1 Mayıs için de Dolmabahçe’de olduklarını ifade eden Uzun,”Zamanı gelince biz de işbirlikçileri denize dökeceğiz” dedi. 6 Mayıs tarihinin Türkiye gençliği için önemine vurgu yapan Uzun, Deniz Gezmişlerin sermaye yaşattığının devrim korkusu olduğunu söyledi.

Denizleri katledenlerin, daha sonra iktidara gelen, Demirel, Özal, Yılmaz ve Çiller gibilerinin gençler tarafından tanınmadığı dile getiren Uzun, Deniz Gezmiş’in ise Türkiye’nin tüm gençleri tarafından bilindiğini kaydetti. Uzun, konuşmasının sonunda “Sosyalist Türkiye’yi kuracağız. Denizlerin başladığı işi yarım bırakmayacağız” dedi.

Mitingin sonunda, “Sesler ve Düşler” müzik grubu bir müzik dinletisi sunarken, son olarak “ Yaşasın Devrim ve Sosyalizm” sloganı atıldı.

(soL – Haber Merkezi)